På en brygge ut i Sognsvann

Fra Sognsvann til Åklungen – enkel tur i Nordmarka med telt

3 kommentarer
Nordmarka vann telt Oslo
Parti fra idylliske Lille Åklungen (Foto: Jan-Tore Egge / Wikimedia)

Ingen hovedsteder i verden kan måle seg med Oslo sine turmuligheter. Her er kilometervis med skogsbilveier, sykkelveier og stier som knytter sammen det hele til et eneste stort friluftseldorado med sine vann, tjern og rekreasjonsmuligheter.

Ofte kan en tur med T-banen være nok til å kunne nyte vakker ren natur og ikke minst, kjenne litt på sjelefreden i eget telt.

Så hvorfor nøle lenger?

En av de enkleste overnattingsturene du kan gjøre, og samtidig føle deg litt vill, er å pakke sekk og telt og ta T-banen til Sognsvann. Du kan også ta bilen, det er greit å parkere der. Ta så å følg lysløypa på østsiden av vannet i retning mot Ullevålseter. Du kan velge å følge denne hovedtraséen opp til Store Åklungen eller velge østsiden av Høgåsen forbi Nedre og Øvre Blanksjø.

Tips! Trenger du et godt turkart over Nordmarka? Det finner du her!

Når du har passert nordenden av Sognsvann, går det en blå sti til venstre mot Lille Åklungen. Husk at du ikke skal følge grusstien som tar deg rundt Sognsvann og sørover igjen. Følg blåmerket sti oppover bakkene og etter totalt 3 kilometer er du fremme ved idylliske Lille Åklungen.

Langs vannets østside ligger flere fine teltplasser. Et supert sted å ta med barna på villmarkstur med telt og fiskestang.Det er også mange fine overnattingsmuligheter rundt Store Åklungen. Mange bruker vannet til en avkjølende dukkert på varme sommerdager. Benkene som er satt ut benyttes flittig til matpauser og rekreasjon, men ikke mange overnatter ved dette flotte vannet selv om alle oddene langs vestsiden av vannet så absolutt har utmerkede steder for å overnatte i telt. Mest plass er det på den aller innerste odden.

Nordmarka Oslo vann Store Åklungen
Parti fra Store Åklungen (Foto: Jan-Tore Egge / Wikimedia)

Store Åklungen er godt egnet for overnattingsturer med barn, eller hvis du bare vil slappe av med kjæresten eller fiskestanga. Det er om lag 3 kilometer opp til Store Åklungen fra Sognsvann, og det tar ca. 40 minutter å gå strekningen til fots.

Husk å rydde leirplassen etter deg og ta med søppel og skrot.

Nordmarka vann Oslo
Litt trolsk stemning ved Store Åklungen (Foto: Jan-Tore Egge / Wikimedia)

Nordmarka representerer en kilde til rekreasjon som blir mye brukt av Oslos innbyggere, men også i økende grad av tilreisende, både sommer og vinter. I hvilken annen hovedstad kan du både stå på ski, padle kajakk, gjøre strandhugg på en øy og gå på skøyter – alt innenfor byens grenser?

I tillegg til den flotte naturen ligger Oslos mest besøkte attraksjon her oppe; Holmenkollen Nasjonalanlegg. Holmenkollen byr også på flere flotte og moderne konferansehoteller; hoteller som gir en perfekt ramme rundt både møter og konferanser.

Og har du noen gang lurt på hvordan det er å hoppe i den berømte Holmenkollbakken, eller hvordan det føles å kjøre ned den stupbratte utforløypa i Kvitfjell? Med den helt nye ski-simulatoren i Holmenkollen kan du prøve begge deler. Sjekk mer på skisimulator.no

Litt enkel fakta

Nordmarka i Oslo kommune ● Grus- og skogsbilveier ● Enkel, passer for de fleste ● 3 km ● 40 minutter til fots uten pauser ● Nyttig webadresse: www.visitoslo.com/no/

Annet å finne på i nærheten

  1. Sognsvann er et stort friareal med gode muligheter for pikniker, bading, fisking, gåturer, løping og langrenn. Turveien rundt vannet er 3,2 kilometer og en av Norges mest brukte gå- og løpestier. Stien er opplyst og godt tilrettelagt for rullestol. Ikke langt unna er det enkelte kulturminner som kan være verd et besøk – blant annet gruver og rester av malm etter utvinning av jern, samt «svenskemuren» reist av svenske krigsfanger på 1800-tallet.
På en brygge ut i Sognsvann
Fra en rolig søndag ved Sognsvann – perfekt for turgåere (Foto: CH / VisitNorway.com)
  1. Ullevålseter har en tradisjonsrik kafé og trivelige omgivelser på menyen og er et knutepunkt for turveier, skiløyper og stier i den sørlige delen av Nordmarka. Det går lysløype til Ullevålseter både fra Sognsvann og Frognerseteren. Sjekk nettsiden for mer info!

Annonse:

3 kommentarer om “Fra Sognsvann til Åklungen – enkel tur i Nordmarka med telt”

Legg inn en kommentar