Alpakka i åker mann sitter i gresset med caps

Alpakkavandring i Sørum – en unik opplevelse for store og små

2 kommentarer
Alpakkavandring i Sørum i åkeren
Joey og Synne har en hyggelig samtale i åkeren (Foto: Kjell-Jostein Sivertsen @kjelljostein)

Å vandre med alpakkaer er en populær opplevelse. En aktivitet som kombinerer natur og frisk luft med fantastiske levende skapninger.

Alpakkavandring passer alle, så lenge man klarer et par kilometer i skog og mark og over enger i flatt og vennlig terreng. Disse dyrene er milde, myke, nysgjerrige og vennlige. De er verken aggressive eller ufine mot de som går sammen med dem.

Alpakka i åker mann sitter i gresset med caps
En pause i åkeren hører med (Foto: Morten Botten)

Vandringen kan fint tilpasses til deltakerens behov, for eksempel til å kun gå på vei eller holde et sakte tempo. Opplevelsen lar dere som besøkende gå en tur i skog og mark med en helt egen alpakka i leietau. Før turen starter får dere høre spennende historier om alpakkaen, dens historie og hvordan den er en av verdens mest luksuriøse ullprodusenter før dere blir introdusert til dagens turkamerater.

Hver alpakka har sitt eget navn og har helt unik personlighet, noe som gjør det ekstra moro å gå tur med dem. Kanskje møter dere snodige Trygve, spenstige Martin, bedagelige Sokrates, sta Gunnar eller sjarmerende Sindre?

Aktivitet hele året

Alpakkavandring foregår hele året og er tilgjengelig både til oppsatte datoer og tider, eller som et privat arrangement hvis dere vil ta med familien, barna, vennegjengen eller kollegaer på en litt annerledes tur. Det er nødvendig å ha på seg greie turklær og tursko, ellers er det bare å kle seg normalt etter været.

Unn deg noen rolige timer med alpakkaene
Unn deg noen rolige timer med alpakkaene

Turen går på jorder og på stier i skogen. Har det regnet og er bløtt kan det være noe gjørmete stier. Det er rastebenker dere gjerne kan benytte både før og etter vandringen, til for eksempel å spise nistepakken.

Alpakkavandring med overnatting i Sørum

Har dere lyst til å prøve en helt spesiell overnattingstur i skogen, med alpakkaer? I skogen er det nemlig en fin leirplass der familien kan overnatte sammen med alpakkaene. Dere blir med på en ordinær alpakkavandring inn til leirplassen og blir igjen sammen med alpakkaene til dagen etter.

Les gjerne også: våre artikler om en rundreise rundt Oslofjorden eller om Fjellsjøkampen – høyest i Hurdal

Det er kun den gruppen som bestiller som er med på overnattingsturen, altså ingen blanding med andre deltakere pr. tur. Alpakkaene vil være der hele tiden og dere har ansvar for at de har det godt.

Utstyr for overnatting ute som sovepose, liggeunderlag, klær og mat tas med, men det er utlån av hengekøyer og tarp og noen ekstra liggeunderlag som kan brukes fritt. Leirplassen har bålplass med ved, langbord og benker, gapahuk med vedovn (plass til 8-10 personer), sittestubber og utedo.

Det er mange trær til å henge hengekøyer i, og god plass til å slå opp telt. Vann er tilgjengelig i egne dunker på stedet. Her skaper dere en frydefull stemning og minner for livet.

Alpakkafakta

Alpakka er et klovdyr som tilhører den søramerikanske delen av kamelfamilien. Alpakkaen har en gjennomsnittsvekt på 50–70 kg og en gjennomsnittlig skulderhøyde på 1 meter. Alpakkaer produserer en av verdens fineste og mest luksuriøse naturlige fiber.

Fibrene blir klippet av dyrene en gang i året og brukes i flere typer klær, som sokker, gensere, pledd og topper. Er plaggene laget av god fiber klør de ikke, isolerer både mot varme og kulde og er lette å bære.  Alpakkaen har en levealder på 20–25 år.

Mer å utforske i nærheten

På Hjorteparken på Mork i Lillestrøm kommune kan dere hilse på mange ulike dyr som hjort (lite bilde), hester, sauer, geiter, kaniner, marsvin, griser, høns, påfugl, gjess, ender, emuer, lamaer, skilpadder og kyr. Det er også ponniridning, klatreløyper, naturlekeplasser, høyhopping og turløype i skogen. Mat og drikke kan kjøpes og det er sitteplasser både inne og ute.

På Hjorteparken på Mork i Lillestrøm kommune kan dere hilse på mange ulike dyr
I Hjorteparken kan dere hilse på mange ulike dyr (Foto: Anette Mørk / Hjorteparken)

Nedenfor Bingsfossen i Glomma er det fine bade-, tur-, fiske- og rekreasjonsområder. Dere vil finne små idylliske små sandstrender, flotte svaberg og nydelig utsikt. Langs turveien kan dere oppleve fine kulturminner som strekker seg over tre tusen år tilbake i tid. På skiltene langs turen kan dere lese om områdets spennende historie.

Besøk også Bingen lenser, på nedside av Bingsfossen. Lensenes historie går tilbake til 1648 og skulle stoppe tømmeret som fritt gled med elvestrømmen før det fløt ut i Øyeren.

Fakta

Sørum i Lillestrøm kommune ● Tilrettelagte vandringer med alpakka ● Egen løype kan tilpasses etter behov ● Muligheter for overnatting på egen leirplass ● Mange grill- og piknikplasser ● Nyttige webadresser: alpakkavandring.no, hjorteparken.no, visitgreateroslo.com


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Alpakkavandring i Sørum – en unik opplevelse for store og små”