Tårn på museum i Sarpsborg Østfold

Sarpsborg – med inspirasjon til naturopplevelser

Én kommentar
Sarpsborg kirke sommer sol grønne plener Østfold
Vakre Sarpsborg kirke i sommersol (Foto: Robert Alfredsen / Shutterstock)

Her finner dere Nordens største vertikale helleristning og en mengde andre minner fra vår eldste historie.

Her er vakre herregårder, kirker, museer, skulpturer, både klassiske og moderne, parkanlegg og severdigheter som naturen selv har skapt.

Men vi skal ut i naturen på en morsom og barnevennlig tur, nemlig besøke Østtorp og DNT-hytta Østtorphytta og den nye klatreløypa. Østtorphytta ligger i skogen i Varteig. Hytta er lys og trivelig og har gode fasiliteter. Den er omgitt av velstelte gressplener, bålplasser og gapahuker.

Aktivitetspark for alle

I åsen rett ovenfor hytta er det bygget en kjempefin aktivitetspark. Her kan store og små boltre seg i aktiv lek. Løypa ligger midt i turområdet og består av to ulike klatreløyper med tilhørende gapahuker. Til sammen er det 20 plattformer og 17 forskjellige klatreelementer.

I tillegg er det bygget 2 hytter noen meter oppe i trærne som er koblet sammen med gangbaner av nett så dere får kjenne litt på høydefølelsen. Det er ellers mange flotte turstier i området, med hytta som utgangspunkt.

Barn i klatreløype Sarpsborg Østfold Østtorp
Den nye klatreløypa ved Østtorphytta (Foto: Ellen Hasle Kokkim)

Klatreløypene er for alle, både store og små. Elementene er så lave at foreldre kan gå på bakken ved siden av og følge barna om det er ønskelig, eller det kan være gøy for barna og følge foreldrene som utfolder seg selv. Løypa er åpen hver dag, året rundt og er helt gratis. Det er mulig å booke overnatting på Østtorphytta, og dere trenger ikke å være medlem i DNT.

For å finne fram kjører dere til Knatterudfjellet, med avkjørsel fra Rv22. Her er det opparbeidet fin parkeringsplass. Videre kan dere enten velge gruset traktorvei eller blåmerket skogssti til Østtorp. Traktorveien er stengt for trafikk med bom, men kan fint brukes til fots, med sykkel eller barnevogn. Skogsstien går gjennom åpen furuskog. Ved begge alternativer er det om lag 2,5 km fra parkeringen inn til Østtorp.


Forside Turmagi

TIPS!

Du finner denne turen og en masse andre gode turforslag tilpasset barn og barnefamilier i denne flotte boka!

Du kan kjøpe den her!


Bynært i Sarpsborg

En mer bynær opplevelse er et besøk til Glengshølen via Bryggestien til Appelsintoppen som ligger i gangavstand fra togstasjonen (7 min. gange). Her er det store åpne gressplener til å spille fotball og boltre seg på. Det er også lekeplass, skatepark, volleyballbane, basketballbane og discgolfpark.

Følg så den vakre Bryggestien i Glengshølen 450 meter før dere tar trappene fatt og beveger deg oppover i terrenget til Appelsintoppen. Denne første delen av turen er både rullestolvennlig og fin med barnevogn.

Les gjerne: Vår artikkel om Gamlebyen i Fredrikstad her!

Appelsintoppen er en av Sarpsborgs fineste friluftsplasser. Her er flere gapahuker, griller, krakker og utedo. Det 17 meter høye utsiktstårnet av stål og malmfuru ligger 108 meter over havet og er det høyeste punktet i gamle Sarpsborg kommune. Dermed kan dere nyte utsikten over flotte Sarpsborg i alle himmelretninger.

Er dere heldig med været og ser ekstra godt etter, kan dere i tillegg få øye på vindmøllene i Tanum i Sverige. Denne turen kan lett kombineres med et besøk i Sarpsborg sentrum. Det er gratis parkering i Glengshøen for den som kommer med bil.

Mer å utforske i nærheten

Litt påfyll av kultur kan dere få på Borgarsyssel Museum med sitt friluftsmuseum og et 20-talls antikvariske bygninger. Om sommeren fylles Barnas gård med masse dyr som sauer, kaniner og høner og flere av husene i friluftsmuseet åpnes for publikum. Her er også et 32 meter høyt utsiktstårn med heis (lite bilde). Skikkelig spennende!

Tårn på museum i Sarpsborg Østfold
Litt skummelt, men utrolig spennende og morsomt (Foto: Borgarsyssel Museum)

Landeparken ved Tunevannet er en populær park og rekreasjonsområde hele året. Om sommeren er badeplassene flittig besøkt, og inne i parken er det satt opp en rekke lekeapparater.

Sarpefossen (også kalt Sarpsfossen) er Europas største foss målt i mengde vannføring med en normal vannføring på 577 kubikkmeter per sekund. Sarpefossen er et varemerke for Sarpsborg, ikke minst på grunn av dens betydning for byens industrireising. På grunn av den store vannføringen har Sarpefossen også en interessant historie – som kraftkilde, som naturfenomen og også som gammelt rettersted (Kilde: Wikipedia).

Sarpsfossen i Sarpsborg tog over brua
Tog på brua over Sarpsfossen (Foto: Espen Franck-Nielsen / Wikimedia)

Sarpsborg har også lekelandet som er barnets favoritt! Med 2000 kvadratmeter er Eventyrfabrikken Norges største innendørs lekeland. Allerede på utsiden blir du tatt i mot med lekedyr større en hus .Her er det hengebroer, krypganger, kjempesklier, ballbasseng, trampoliner, tråbiler, hoppeborger, airbasoka og babyhjørne.

Fakta

Sarpsborg kommune ● Gode forbindelser med bil, tog og buss ● Enkle turer som passer for alle ● Aktivitetspark og rekreasjonsområder ● Ta gjerne med mat/drikke ● Nyttige webadresser: visitoestfold.com/no/sarpsborg, ostfoldmuseene.no/borgarsyssel


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Sarpsborg – med inspirasjon til naturopplevelser”

Legg inn en kommentar