Vinteren er herlig på toppen av Oslo (Foto: Grefsenkollen)

Grefsenkollen – med Drøbak i det fjerne

2 kommentarer
Utsikten er upåklagelig fra Grefsenkollen (Foto: Grefsenkollen)

Grefsenåsen er et høydedrag utenfor Oslo, lengst sørvest i Lillomarka. Høyeste punkt er Grefsenkollen på 379 meter over havet.

Åsen er et populært tur- og rekreasjonsområde som benyttes til mange ulike aktiviteter, fra ordinær mosjon, trening, sykling og skiidrett til klatring og hangglider.

Dette er kanskje ikke hva du forbinder med en tradisjonell topptur i ødemarken. Men følelsen av å traske seg god og varm for så å nyte en fantastisk utsikt er noe av det samme, selv om omgivelsene her er ganske så urbane. Så hva med å starte turen langs den flotte Akerselva.

Ønsker du flere tips om aktiviteter i Oslos nærhet finner du mye på VisitOslo sine sider.

Her er flotte gangveier med rasteplasser der du kan du nyte matpakka, eller prøve fiskelykken? Men utsikt krever høyde så du må komme deg opp til Storo for så å følge trikkeskinnene mot Grefsen.

Her tar du av og trer inn i mer naturrike omgivelser.

Med ryggen mot fjorden følger du lysløypa opp gjennom skogen til Grefsenkollen. Men stopp opp av og til, snu deg og nyt utsikten over byen og Oslofjorden, den er upåklagelig og enestående.

Husk at du bare er en drøy times gange fra bytrafikken.

Aftenrøden senker seg over Oslo (Foto: Grefsenkollen)
Denne gamle bussen har fått en hedersplass (Foto: Terje Karlung)

Og vel oppe på toppen ser du helt til Drøbak på en klar dag. Det gamle restaurantbygget fra 1927 ligger majestetisk plassert og byr på en velfortjent hvil og en matbit på kaféterrassen. En gressdekket skråning ligger på forsiden av restauranten der du kan hvile og ta utsikten riktig innover deg.

Besøk gjerne Grefsenkollens hjemmeside og finn ut hva de har å by på!

Grefsenkollen sportsstue ble bygget som serveringssted av Ringnes Bryggeri i 1926. Dørene ble åpnet for første gang 10 mai 1927. Bygningen er av laftet tømmer og teknikken som ble benyttet var spesiell fordi tømmeret var særlig grovt og alt ble hugget ut med øks.

Herfra ligger veien videre innover i marka vid åpen. Det er kort vei til Trollvann og Trollvannsua, Lilloseter, Linderudkollen, Tonsenhagen og Ammerud. Hele Lillomarka er full av store og små turmål.

Du kan også ta en annen rundtur i området, til uteliggerhytta på Grefsenkollen (se under) eller Ole Høilands hule. Ønsker du å ta snarveien inn i marka fører Grefsenkollveien helt til toppen hvor det er greit med parkering mange steder.

Vinteren er vakker fra Grefsenkollen. Et yndet utfartssted for Oslofolk (Foto: Grefsenkollen)

Tips! Uteliggerhytta i Grefsenkollen Etter krigen bodde det hundrevis av uteliggere i enkle hytter i Oslomarka. I dag står det bare ei hytte tilbake. Følg blåmerket stil fra Lofthus til Trollvannsstua. Kryss Grefsenkleivas to nedfarter, så inn i den flotteste eventyrskog. Etter 300 meter går en lite, umerket sti opp til venstre rett opp bratta. Uteliggerhytta ligger under en berghammer ca. 150cmeter ovenfor blåstien.

Her kan du lese våre artikler om vandreturer og toppturer i Norge!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Grefsenkollen – med Drøbak i det fjerne”