Frognerparken med Vigelandsanlegget – unikt i verden

Ingen kommentarer
Monolitten i Frognerparken
Norges kanskje mest kjente monument, Monolitten (Foto: Tord Baklund / VisitOslo)

Denne berømte skulpturparken i Oslo har mer enn 200 granittskulpturer. Anlegget er størst i verden utført av en enkelt kunstner og parken dekker 320 mål.

Skulptur av Gustav Vigeland i Frognerparken i Oslo
Mange gode fotomotiver for den kreative (Foto: Heidi Thon / VisitOSLO)

Alle skulpturene er modellert av Gustav Vigeland og området er opparbeidet etter hans tegninger. Skulpturene er samlet i 5 større enheter langs en 850 meter lang akse som følger:

Hovedportalen, Broen med barneplassen, Fontenen, Monolittplatået og Livshjulet.

Anlegget ble i hovedsak ferdigstilt mellom 1939 og 1949. Rett innenfor hovedporten ligger Vigeland Besøkssenter det inneholder Kafé Vigeland og en suvenirbutikk med produkter relatert til Gustav Vigelands kunst. Kafeen selger enkel mat samt alle typer kaffe og annen drikke.

Parken er et meget populært rekreasjonsområde for Oslos innbyggere og besøkes årlig av 1 million mennesker.

Parken er dessuten et paradis for fotoentusiaster med gode motiver i alle retninger. Det er gratis inngang og parken er åpen hele døgnet.

Sinnataggen er den ene av fire barnefigurer, to små gutter og to små jenter, som er plassert på midtpartiet av Vigeland-broa. Vigeland skal ha tegnet den første skissen til Sinnataggen allerede i 1901 (Foto: Gunnar Strøm / Visit Oslo)
Sinnataggen er den ene av fire barnefigurer, to små gutter og to små jenter, som er plassert på midtpartiet av Vigeland-broa. Vigeland skal ha tegnet den første skissen til Sinnataggen allerede i 1901 (Foto: Gunnar Strøm / Visit Oslo)

Vigeland-museet

Det anbefales også en tur innom Vigeland-museet i Nobels gate rett i utkanten av parken. Vigeland-museet er dedikert til Gustav Vigeland og forvalter Vigelands arv for ettertiden og er en presentasjon av Vigelands kunst fra hele hans kunstneriske virke. Museet har egen hjemmeside, du finner den her!

Les også den omfattende artikkelen om Gustav Vigeland her på Wikipedia.

Bilde av ulike skulpturer fra Gustav Vigeland museum i Oslo.
Utrolig mye spennende å se på Vigelands-museet (Foto: Didrick Stenersen / VisitOSLO)

Ønsker du å lese mer om hva Oslo har å by på kan vi anbefale vår artikkel her, eller Visit Oslo sine hjemmesider. Les også om rundreise rundt Oslofjorden i denne artikkelen.

Annonse

Verdenskart for vegg – til glede for hjem og kontor

Ønsker du full oversikt over hele verden på et blunk?