Myrdammen er en av perlene i Rælingen (Foto: Marius Lauritsen / Rælingen kommune)

Turfavoritter – et utvalg av lokale opplevelser på Romerike og i Østmarka

Ingen kommentarer
Skogen er full av eventyr (Foto: Hans Hauge / Visit Innlandet) liten gutt på sopptur med bestemor
Skogen er full av eventyr (Foto: Hans Hauge / Visit Innlandet)

Norge er et deilig tur- og ferieland der vi kan boltre oss i naturbaserte opplevelser og severdigheter innenfor korte avstander. Å ferdes ute i det fri er et lavterskeltilbud for oss som er så heldige å bo i dette landet.

De fleste av oss har flotte turområder rett utenfor egen stuedør og takket være den unike allemannsretten har vi et land der naturen er et fellesgode tilgjengelig for alle.

Dame med alpakka i Sørum
Alpakkaene i Sørum er glad i posere foran kamera (Foto: Bjørn Brændshøi)

For mange vil nok Romerike og Østmarka fremstå som litt kjedelig, men skarper du litt på overflaten triller høydepunktene ut som perler på en snor. Det er bare å velge! Langt hjemmefra er de heller ikke.

Her er noen favoritter, verken i prioritert eller annen fornuftig rekkefølge. Siden jeg er fra Rælingen er det likevel naturlig å starte der.

Ramstadsjøen er ei perle midt i Østmarka

Sjøen er et flott innsjøområde og et lite turparadis i den østlige delen av Østmarka. Det er et mellomstort og romslig vann, med svaberg du kan bade fra, eller bare slappe av på. Området ble sikret som statlig friluftslivsområde allerede i 1982. Sjøen er turmål både for folk som vil bade og fiske eller bare ta en vandretur flotte omgivelser.

Ramstadsjøen ligger 268 meter over havet rett sør for Ramstadslottet. Her mange fine telt- og hengekøyeplasser. Nydelig beliggende ute på en odde ligger den nye DNT-hytta Huldreheim med 8 sengeplasser. Tilgengelig med DNTs standardnøkkel.

Ramstadsjøen er et populært turmål i Rælingen (Foto: Terje Karlung)
Ramstadsjøen er et populært turmål i Rælingen (Foto: Terje Karlung)

Myrdammen

En annen liten perle i Rælingen er Myrdammen. Hit kjører du helt frem med bil og det er veldig bra parkering. Området er meget pent opparbeidet av Rælingen kommune med toaletter, gressplener, badestrand og grillplasser. Lett fremkommelige stier og gangveier som passer både barnevogner og rullestoler. Ei idyllisk halvøy gir flere muligheter for rasteplasser.

Det er satt ut stor ørret i vannet, for at barn og andre som ikke kommer seg lett innover i marka skal få mulighet til å oppleve storfisk på kroken. Det er mulig å leie kano fra nybygget kanoskur med selvbetjening. Nøkkel hentes hos BUA på Aktivum på Fjerdingby frem til egen app-løsning er på plass, sjekk nettsiden aktivum.ralingen.no

Myrdammen er en av perlene i Rælingen (Foto: Marius Lauritsen / Rælingen kommune)
Myrdammen er en av perlene i Rælingen (Foto: Marius Lauritsen / Rælingen kommune)

Toppturer i Rælingen

Ikke akkurat Jotunheimen, men du verden for noen utsikter. Og vi kan love at du blir svett i trøya. Så hva med en trekanttur en dag du føler formen er på topp. Bjønnåsen, Ramstadslottet og Marikollslottet er tre fine turmål i seg selv.

Ramstadslottet har en høyde på 394 meter over havet og er Østmarkas tredje høyeste topp. Et 2,1 kvadratkilometer stort område rundt toppen ble i 2001 fredet som Ramstadslottet naturreservat.

Fra toppen av Ramstadslottet i Rælingen (Foto: Siv Bjørklid)
Fra toppen av Ramstadslottet i Rælingen (Foto: Siv Bjørklid)

Bjønnåsen går for å ha Østmarkas beste utsikt. Her er du nesten 400 moh. (396,5). På toppen er det bord og benker, en milleniumsvarde bygget i 1999 og en retningsviser som peker ut topper og steder i områdene rundt. Bjønnåsen har fått navnet fordi det lusket bjørner rundt i skogen der i gamle dager. Det er godt skiltet både fra Marikollen og Kurland.

En fantastisk vinterdag på toppen av Bjønnåsen (Foto: Bildet er tatt av Svein O Arnesen og hentet fra Wikipedia)
En fantastisk vinterdag på toppen av Bjønnåsen (Foto: Bildet er tatt av Svein O Arnesen og hentet fra Wikipedia)

Marikollslottet ligger som navnet sier i tilknytning til Marikollen med oppstigning fra alpinbakken. Toppen rager 370 meter over havet og er det syvende høyeste punktet i Østmarka. Fra utplasserte benker kan du puste ut og nyte utsikten mot blant annet Fetsund, Øyeren og deler av Østmarka.

Mønevann på Losby

Lett tilgjengelig og et eldorado å padle i. Mønevann er Lørenskog kommunes badeplass og friluftsområde i marka. Her finner du toaletter (inkludert HC-toalett), båtplass og flytebrygge. Mønevann er et fint turmål i seg selv, men også et perfekt utgangspunkt videre innover i Østmarka. For å skape deg en skikkelig eventyrtur er kano et perfekt fremkomstmiddel her.

Fyll bilen med turutstyr, telt og glade unger og kjør strake veien til Lørenskog med Losby kafé og besøksgård, der kan du leie både kano, årer og redningsvester.

Herlige Mønevann i Lørenskog byr på flotte opplevelser med kano (Foto: Terje Karlung)
Herlige Mønevann byr på flotte opplevelser med kano (Foto: Terje Karlung)

Øyhopping i Oslofjorden

Ikke direkte Romerike, men må såpass nært at det likevel må nevnes. Med en lett tilgjengelig billett på Ruter kan du ta toget til hovedstaden, hoppe på en av Oslofergene for så å ha en hel skjærgård tilgjengelig med sine mange badeplasser, utallige øyer og fordums historie. Spesielt Hovedøya har mye å fortelle med sine ruiner og helt unike flora. På flere av øyene kan du også telte noen dager, men sjekk gjerne på forhånd.

Les gjerne vår artikkel om en rundreise rundt Oslofjorden!

Ferge ved Hovedøya i Oslo
Oslo-fergene bringer deg til Hovedøya og de andre øyene i fjorden (Foto: Sabine Zoller / VisitOSLO)

Nøklevann i Østmarka – bynært og idyllisk

Med planer om å teste ut turlivet i Østmarka i Oslo er Nøklevann et godt sted å starte. En tur hit passer utmerket for barn samtidig som det er et perfekt både til padling med kano eller kajakk eller fiske. Det er mange fine steder både for telt og hengekøye.

Hengekøyeidyll fra Nøklevann (Foto: Hans-Even Bakken / shutterstock)
Hengekøyeidyll fra Nøklevann (Foto: Hans-Even Bakken / shutterstock)

Nøklevann er lett tilgjengelig med både buss, T-bane og egen bil. Det er en fin gruset turvei rundt hele vannet. Langs veien passerer du steder som historiske Sarabråten og flere idylliske plasser. På Rustadsaga Sportsstue er det servering og dessuten et svært populært turmål for nærturer.

Les gjerne en mer utfyllende artikkel om Nøklevann her!

Rustadsaga sportsstue ved Nøklevann er et flott utgangspunkt for turer i Østmarka (Foto: Camilla Greve)
Rustadsaga sportsstue ved Nøklevann er et flott utgangspunkt for turer i Østmarka (Foto: Camilla Greve)

Smaragdgruvene ved Mjøsa – der du kan finne din egen skatt til odel og eie

Ta med ungene og finn verdens mest sjeldne edelsten. Byrud Gård ligger vakkert til på vestsiden av og i sørenden av Mjøsa. Kun 1 km fra gårdstunet ligger Smaragdgruvene, Nord-Europas eneste. Nå kan alle bli med på spennende smaragdleting på Mjøsstranda, og alle smaragder dere måtte finne er til odel og eie.

Dere kan også gå inn og bese gruvegangene på egen hånd og det er utsalg av stein- og husflidsprodukter på stabburet. En fun-fact er at det er smaragder fra Byrud i de engelske kronjuvelene.

Kombiner gjerne med et besøk på Mjøssamlingene ved Minnesund, Mjøsas eget sjøfartsmuseum. Museet viser det gamle sjøfartsmiljøet med pakkhus fra 1801 og skipperbolig fra 1847. Her finnes utstillinger om Mjøsas flomhistorie, tømmerfløting og båttrafikk samt historiske fartøyer i drift og på utstilling.

Dyp konsentrasjon i jakten på smaragdene ved Mjøsa (Foto: R Chr Lauritsen)
Dyp konsentrasjon i jakten på smaragdene ved Mjøsa (Foto: R Chr Lauritsen)

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren – lærerikt og gøy på samme tid

Dette er naturperlen du ikke visste fantes og et oppdagelsessenter for barn og unge med spennende utstillinger og aktiviteter. Voksne vil selvfølgelig også ha glede av utstillingene. Besøkssenteret er ett av seks autoriserte besøkssentre for våtmark i Norge.

Området rundt besøkssenteret og på Blikomøya er naturskjønt. Her er Glomma, Norges lengste elv som nærmeste nabo og det er flott utsikt mot deltaområdet i Nordre Øyeren naturreservat. Turområdet har gode muligheter for ulike aktiviteter, lek, piknik og rekreasjon. Sjekk nettsiden her!

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren har mye spennende å by på (Foto: Eget)
Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren har mye spennende å by på (Foto: Ingrid Ås)

En fin og barnevognvennlig turvei snor seg gjennom hele Fetsund lensers område langs Glomma, med kafeer, fiskeplasser, naturstier og mulighet til å gå på vannet. Mort og abbor trives langs bredden, så ta gjerne med fiskestang. Flytevester og kikkerter kan lånes på kafeene når disse er åpne i sommerhalvåret. I museumsbutikken er det gaver til barn og voksne.

Alltid liv og røre på Fetsund lenser en sommerdag (Foto: Fetsund lenser)
Alltid liv og røre på Fetsund lenser en sommerdag (Foto: Fetsund lenser)

Alpakkavandring i Sørum – en unik opplevelse for store og små

Å vandre med alpakkaer har blitt en populær opplevelse. En aktivitet som kombinerer natur og frisk luft med fantastiske levende skapninger. Alpakkavandring passer alle, så lenge man klarer et par kilometer i skog og mark og over enger i flatt og vennlig terreng.

Disse dyrene er milde, myke, nysgjerrige og vennlige. Vandringen kan fint tilpasses til deltakerens behov. Før turen starter får dere høre spennende historier om alpakkaen, dens historie og hvordan den er en av verdens mest luksuriøse ullprodusenter før dere blir introdusert til dagens turkamerater.

Hver alpakka har sitt eget navn og har helt unik personlighet, noe som gjør det ekstra moro å gå tur med dem. Kanskje møter dere snodige Trygve, spenstige Martin, bedagelige Sokrates, sta Gunnar eller sjarmerende Sindre? Har dere lyst til å prøve en helt spesiell overnattingstur i skogen, med alpakkaer? I skogen er det nemlig en fin leirplass der familien kan overnatte sammen med de spennende dyrene.

Alpakkavandring i Sørum i åkeren
Joey og Synne har en hyggelig samtale i åkeren (Foto: Kjell-Jostein Sivertsen @kjelljostein)

Eidsvollsbygningen der du kan kombinere turglede og historiefortelling

Og hvorfor feirer vi egentlig 17. mai? Her får dere svaret. Besøk Eidsvollsbygningen der Norges Grunnlov vedtatt 17.mai 1814. En av landets mest kjente bygninger og et av de viktigste nasjonalsymbolene og kulturminnene vi har i Norge. I seks hektiske uker våren 1814 var 112 menn samlet her. De laget datidens mest liberale grunnlov, erklærte Norge for en uavhengig nasjon og valgte en egen konge.

Et besøk i Kafe Standpunkt er en del av en helhetlig og hyggelig museumsopplevelse. Her er godt utvalg av småretter, kaffe og kaker, is og litt av hvert annet. Kafeen finner du i moderne og hyggelige lokaler i Wergelands Hus med utsikt over den idylliske Andelva på den ene siden og Eidsvollsbygnignen på den andre. Se nede til venstre på bildet under.

Eidsvollsbygningen er en historisk bygning med en sentral plass i Norges historie (Foto: Mahlum / Wikimedia)
Eidsvollsbygningen er en historisk bygning med en sentral plass i Norges historie (Foto: Mahlum / Wikimedia)

Annonse

Verdenskart for vegg – nyttig for hjem, skole og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar