Far tar bilder av familien i Moss

Moss – byen der det vrimler av aktiviteter

Ingen kommentarer
Båter og folk på kaia i Moss
Herlig atmosfære på kaia i Moss (Foto: Foap / visitnorway.com)

Det er ikke uten grunn at byen kaller seg for Barnas Moss. Med 48 strender og vakker natur som ramme, finnes det utrolig mange aktiviteter for barn. Vi har samlet et lite knippe.

Sentrumsnære opplevelser er stikkordet for Moss.

Er dere glad i strand og sjø der dere kan kite i vinden eller tusle rolig på ei bystrand som lokker med sklie og sandstrand, gressbakke og kort vei til ferske reker?

Hvilken by i Norges land kan vise til to badestrender midt i bykjernen?

Sentrum byr på Sjøbadet som ligger tett på Bastøfergene og kanalen. Her er sklie og stupemuligheter fra molo, badeflåte og fontene, utedusj og toalett.

Og Fleischer brygge der byens nye stupetårn åpnet sommeren 2021.

I barnevennlige Nesparken, 5 minutter unna sentrum kan det lekes, bades, gås turer og nytes en piknik i gresset – og i tillegg kan dere prøve både SUP, kajakk og kano. Utleie av utstyr skjer fra kajakklubbens klubbhus samme sted.


Forside Turmagi

TIPS!

Skaffer du deg denne herlige boken blir det lett å planlegge spennende turer med hele familien.

Du kjøper den enkelt i vår nettbutikk!


Jeløy

Med sine brede barnevennlige stier, store skoger og vakre strender er naturen på Alby på Jeløy en stor opplevelse for små og store. Øya har flotte turområder med sine alleer og omfattende sti-systemer, herunder kyststien.

Gjennom hele landskapsområder er det fantastisk utsikt og spennende vegetasjon. Hva med å nyte utsikten fra Rødsåsen, finne vakre steiner og skjell – eller leke dere gjennom skogen før et bad og en piknik på en av strendene?

Tips! Natten kan tilbringes på ærverdige Refsnes Gods, funkisperlen Hotell Jeløy Radio eller fantastiske Gullholmen fyr.

Far tar bilder av familien i Moss
Familieidyll på Alby utenfor Moss (Foto: Ingeborg Thorsland)

Er barna store, kan dere leie el-sykler fra Moss bibliotek og sykle til Alby. Glem heller ikke stolpejakten som er en veldig populær aktivitet for hele familien. I Moss finnes det over 250 stolper.

Les gjerne: Vår artikkel om forslag til rundreise rundt Oslofjorden!

Prøv også gjerne tretopp-turen på Jeløy og sov i hengekøye. På Nes camping er det laget en egen flott hengekøye-camp ved stranden. Husk å bestille plass på forhånd.

Nes Camping sin hjemmeside finner du her!

Galleri F 15 – samtidskunst på vakre Jeløy

Galleri F 15 er en av de eldste og mest tradisjonsrike institusjonene for formidling av samtidskunst i Norge. Galleriet ligger på Alby gård, lett tilgjengelig på sydspissen av Jeløy, 5 minutter fra sentrum. Galleri F 15 konsentrerer seg om samtidskunst, og har en stor internasjonal kontaktflate, særlig mot de nordiske land. Galleriet har også viet stor plass til kunsthåndverk.

Tips! Den berømte Albykringla anbefales på det varmeste sammen med en god kopp kaffe som en hyggelig avslutning på besøket.

Det er skiftende utstillinger hele året. Butikk med grafikk, designprodukter, gaveartikler og bøker om samtidskunst.

Galleri F 15 på Søndre Jeløy en mild desemberdag Foto: Gisle Haakonsen
Galleri F 15 på Søndre Jeløy en mild desemberdag (Foto: Gisle Haakonsen / Wikimedia)

Landets rikeste flora

Jeløy er en av de største øyene i Ytre Oslofjord, cirka en mil lang og vel 4 kilometer bred, totalt om lag 19 kvadratkilometer stor. Jeløya har en av landets rikeste flora, med blant annet blåveis og misteltein. På øya finnes flere landskapsvernområder og naturreservater som følge av den enestående naturen.

Vansjø

Med en strandlinje på over 20 mil er Vansjø en av Norges største innsjøer og en perle som bare må oppleves. Her kan dere gå på alpakkavandring, padle, fiske og overnatte i tretopphytte. Har dere ikke egen kano, kan dette leies på Vestre Kjærnes gård og Østre Kjærnes gård i Våler eller fra Moss kajakklubb i Nesparken.

ut.no ligger det også gode turforslag og muligheter for overnatting i telt eller gapahuk, samt mange gode ideer til en opplevelsesrik feriedag.

Østre Kjærnes gård kan dere få nærkontakt med de vakreste alpakkaer. Hele familien vil ha stor glede av alpakkavandringen, som er en opplevelse der alle over 12 år kan få leie og passe på sin egen alpakka på en guidet tur i den vakre naturen rundt gården. Etterpå blir det anledning til å mate din egen alpakka med snacks – en svært populær aktivitet både blant alpakkaer og besøkende.

Leier dere kano finner dere lett deres egen badeplass. Om kvelden har dere mulighet til å overnatte på gården, i en av Vansjøs gapahuker – eller i telt. Vil dere heller prøve overnatting i en tretopphytte, har nabogården Vestre Kjærnes gård en flott tretopphytte med flere sengeplasser og nydelig utsikt over Vansjø.

Husk å bestille i god tid i forveien.

Mer å utforske i nærheten

Har dere hørt om «Den hule eika» i Rygge (bilde under)? Det eventyrlige treet er flere hundre år gammelt og kunne vært hentet rett ut av en Robin Hood-filmatisering eller en magisk Harry Potter-fortelling. Det finnes mange spennende historier om slike trær som ble brukt som gjemmesteder for skatter – eller våpen under krigen.

Barn leker i den hule eika i Rygge Østfold
Den hule eika i Rygge (Foto: Visit Østfold)

Feltspatgruvene i Råde er som en skattkiste for turgåere og ligger ved Isebakktjern. Et tydelig tråkk oppover store berg av løse masser leder fram til gruvene som ligger som perler på en snor i fjellsiden. Det må ha vært mye aktivitet her den gangen gruvene var i drift.

Fakta

Moss kommune ● Bynære badestrender ● Tretopphytter og stolpejakt ● Kanoutleie i Vansjø ● Godt fiske ● Nyttige webadresser: Mossisentrum, visitvansjo.no, gallerif15.no, kjaernes.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar