Med sykkel i Indre Østfold – familievennlige omgivelser

3 kommentarer
Indre Østfold byr på de mest idylliske sykkelopplevelsene (Foto: Foap / VisitNorway)

Indre Østfold er ideelt for sykkelturer. Gjennom levende kulturlandskap, forbi kraftanlegg, idylliske tjern og vassdrag kan naturen nytes fra sykkelsetet.

Det er tilrettelagte sykkelstier og de mange skogsbilveiene er også godt tilgjengelige. Særlig i området langs og rundt Haldenvassdraget er det egnet for sykkelopplevelser. Skogen, naturen og kulturen er områdets fremste attraksjoner.

Indre Østfold med sin uberørte natur egner seg godt for den som liker et aktivt friluftsliv i spennende og vakre omgivelser. Du kan også padle kano, ta deg en skitur i et utsøkt løypenett, fiske ørret i skogsvann, gjedde i elva eller abbor på isen.

Idyllisk med en kanotur i Haldenvassdraget (Foto: Terje Rakke / Visit Norway)
Idyllisk med en kanotur i Haldenvassdraget (Foto: Terje Rakke / Visit Norway)

Ta med hele familien på skog-, sopp- eller bærtur. Det finnes mange turhytter du kan legge turen innom.

Visit Indre Østfold har en egen brosjyre om sykling langs Haldenvassdraget, du kan lese den online her!

E18 går som en nerve gjennom distriktet med kryssende riksveier som gjør at Indre Østfold er tilgjengelig fra alle kanter. Mulighetene er mange. Her er noen forslag til familievennlige sykkelturer:

Til Høytorp Fort

Et godt utgangspunkt er Slettevold gård, et aktivitets- og velværesenter for mange aktiviteter basert på gode verdier for barn i alle aldre. Legg så turen opp mot Høytorp fort (link til Wikipedia) Eidsbergs perle.

Høytorp fort er en festning som ligger pent til, ved Mysen i Viken. Den er del av et større festningsanlegg som stod ferdig i 1915 og ble brukt under andre verdenskrig. Fortet var lagt til en strategisk plass ved de norske skoger langt sørøst i landet. (Foto: Wikimedia)

Den såkalte Folkehelsestien kommer mot deg som en vegg etter et par hundre meters lett sti, og de neste 3-400 meterne kan du nok like gjerne trille sykkelen.  På fortområdet er det servering med solid kost og her kan du både sykle og gå turer.

Det er også mulig å overnatte i lavvo eller raste i lia med egen niste og kaffe. Vær varsom i utforbakkene. Underlaget er stort sett grov pukk på grus og grusbelagte veier. Herfra kan du ta turen ned til Mysebu og en rundtur i Mysen sentrum og opp til Slettevold gård igjen. Denne turen passer for alle

Friluftsområdet Hovskogen i Askim

Hovskogen er en perle i Askims friluftsliv. Her sykles og gås det daglig. Med utgangspunkt i St1 stasjonen i Askim sykler du innover mot Hovskogen. Her er det et frodig skogsområde som starter med fine slette skogstier, men som mot slutten går over i en ekte skogsløype med røtter og ulendt terreng.

Enda større utfordringer er det å sykle på tvers inne i skogen. Ellers inneholder turen kjente og kjære gang- og sykkelstier i Askim i flere kombinasjoner. Velg gjerne en liten tur ut av skogen, da åpner naturlandskapet seg med frodige enger.

Rundtur fra Askim via Solbergfoss

Dette er en flott rundtur som passer de fleste. Turen går hovedsakelig på asfalt, resten på grusvei og skogstier. Turen starter i Askim. Første del går mot Spydeberg langs Osloveien før du tar av mot Lysernveien i Spydeberg og så inn til høyre i Stegenveien. Følg så Stegenveien til Solbergfossveien – ta til høyre og fortsett på Solbergfossveien.

Solbergfoss er et vakkert skue med masse vannføring (Foto: Wikimedia)

Etter Solbergveien ca. 500m ta så av til venstre og følg skogstien til Askim. Du passerer broen over Glomma på denne runden, og rett etter denne kommer du inn på solbergfosslinjen der vare- og persontransporten gikk med tog til og fra Askim sentrum i tidligere tider. Fossen er vakker med maksimal vannføring. Ved Solbergfoss finnes det også badestrand, fotballbane og brygge.

Du finner massevis av flotte og tilrettelagte sykkelturer på Visit Indre Østfold sine hjemmesider her!

Du er også velkommen til å lese vårt innhold om vandring i Norge!


Annonse:

3 kommentarer om “Med sykkel i Indre Østfold – familievennlige omgivelser”

Legg inn en kommentar