Ut av Trondheim by – men likevel nært og kjært

Ingen kommentarer
Dame med hund ute på en odde i Haukvatnet i Bymarka i Trondheim.
Haukvatnet i Bymarka, Trondheim (Foto: Søderholm-Steen / trondelag.com)

I Trondheim er du tett på flotte markaområder. Mange byboere har et nært forhold til marka og turopplevelsene her.

Bymarka

Bymarka er et stort skog- og heiområde vest for Trondheim by som omfatter Trondheim bymark, Leinstrandmarka og Bynesmarka.

Bymarka byr svært variert turterreng. Der er tett granskog i liene ned mot byen og mange vakre myr- og skogområder. Over 450 moh. er det snaufjell. Området har 300 km med stier av varierende standard.

Her er muligheter for alle, både barnevogner, rullestol og syklister.

Høyeste punkt ligger på Storheia 565 moh. Ved Haukvatnet (bildet i toppen) er det 2,3 km med asfaltert rullestolløype. Det er også gode bademuligheter i Bymarka, ved Baklidammen, Haukvatnet, Hestsjøen, Kyvatnet, Lianvatnet og Teisendammen.

Haukvatnet er et populært vann og turområde på Byåsen (Foto: Søderholm-Steen / trondelag.com)

Det er meget god adkomst med kollektive transportmidler til Bymarka. Skistubussen og Gråkallbanen bringer deg like inn til kjerneområder i marka.

Strindamarka / Estenstadmarka

Strindamarka/ Estenstadmarka ligger mellom Jonsvatnet og Nidelva og er dermed et ypperlig turområde for beboere i Trondheimsregionen. Estenstadmarka utgjør den nordligste delen av Strindamarka.

Strindamarka er et kupert skogsområde med store myrer, og med fine forhold for turgåere. Nettet av stier omfatter til sammen 40 km med stier. Populære utfartsmål er de kunstig oppbygde Estenstaddammene,

Estenstadhytta og Liåsen, som er det høyeste punktet i Strindamarka med sine 429 moh. Koselige rasteplasser ligger ved Stokkleiva, Estenstaddammen og på Månen.

Det er fine muligheter for sopp- og bærturer i Strindamarka.

Vassfjellet

Vassfjellet (se kartet) er et viktig utfartsområde som ligger som en stor rygg mellom Melhus og Klæbu fra Ler i sør mot Heimdal i nord.

Den gamle pilegrimsveien til Nidaros passerte på østsiden av fjellet. På toppen er det en TV-mast som er 220 meter høy. Det finnes både elg og kongeørn i området.

TV-masta på Vassfjellet er et kjent landemerke (Foto: Wikimedia)

Vassfjelltoppen ligger 710 moh. og herfra er det på godværsdager storslagen utsikt både mot Trollheimen, Snøhetta, Sylan og Trondheimsfjorden.

Vassfjellmarka består av et variert myr- og skogsterreng. Selve Vassfjellet er derimot mer høyfjellspreget med fjellvegetasjon. Skimulighetene er veldig bra i Vassfjellområdet.

Gode P-plasser er Skjøla i nord, Løvset ovenfor Melhus Sentrum, ved Vassfjellvein ovenfor Kvål eller Vassfjellet skisenter.

Noen andre høydepunkter i området:

  1. Den gamle bydelen Bakklandet er et populært sted blant fastboende, studenter og besøkende i Trondheim. Her får du både shopping, atmosfære og deilig mat. Bakklandet er bebyggelsen langs østsida av Nidelva mellom Bakke bru og Vollafallet. Området ovenfor Gamle Bybro kalles Øvre Bakklandet.
Syklister på vei på Bakklandet, Trondheims eldste bydel.
Bakklandet var Trondheims første forstad, altså Trondheims gamleby (Foto: Søderholm – Steen / trondelag.com)
  1. Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk, og ligger i Trondheim. Rockheim skal samle inn, ta vare på og videreformidle norsk populærmusikk fra 1950-tallet og frem til i dag. Rockheim er norsk populærmusikks kollektive hukommelse. Restauranten Rockheim Panorama ligger i 5. etasje, og har fantastisk utsikt mot Trondheimsfjorden og byen, stor utendørs terrasse og en meny tilberedt med omsorg og kreativitet. Alt du trenger å vite om Rockheim finner du på deres hjemmesider her!
To glade damer poserer foran Rockheim, populærmusikkens høyborg i Trondheim.
Venner foran Rockheim i Trondheim (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Trøndelag har mye å by på! Her er noen av våre lesbare artikler:


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kartet er trykket på 150 gr. silk med trykklakk og har en glatt lekker overflate.

Legg inn en kommentar