Gamle Bybro, et landemerke i byen (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff / trondelag.com)

Guidet byvandring i historiske Trondheim – perler på rekke og rad

Ingen kommentarer
Syklister i gata på Bakklandet Trondheim
Bakklandet var Trondheims første forstad, altså Trondheims gamleby (Foto: Søderholm – Steen / trondelag.com)

Opplev byens historie fra middelalder til dagens høyteknologiske samfunn. På en guidet byvandring kan du se og høre Trondheims historie mens du vandrer gatelangs med en lokalkjent guide.

Her er linker til noen arrangører av byvandringer i Trondheim:

Byvandringen kan ha ulike ruter for hver vandring og ha ulike severdigheter som blir besøkt. Her er noen eksempler:

Stiftsgården

Nordens største trepalé ble bygd i tidsrommet 1774-78. Gården er i dag Trondheims offisielle kongebolig. Her kan man se den flotte parken og oppleve den flotte trebygningen.

Stiftsgården har vært sentrum ved en rekke kongelige begivenheter, blant dem fire kroninger, to kongevelsignelser og ett prinsessebryllup fra 1818 til 2002. Stiftsgården fungerer i dag som den offisielle kongeresidensen i byen, og Kongen har disposisjonsrett. Den er forvaltet av Statsbygg Midt-Norge. Når bygningen ikke benyttes av kongehuset, er selskapsværelsene åpne for publikum.

Omvisninger hver hele time i sommersesongen, med forbehold om lukking ved kongelig besøk.

Sommer i Stiftsgårdsparken i Trondheim med blomster (Foto: Tom-Gustavsen / trondelag.com)
Sommer i Stiftsgårdsparken (Foto: Tom-Gustavsen / trondelag.com)

Gamle Bybro

Blant de gamle godt bevarte trebryggene er den vakre Gamle Bybro, som er over tre hundre år gammel. Her nytes utsikten mot bryggene. Broen er et karakteristisk kjennetegn for Trondheim og kalles gjerne også for “Lykkens portal”.

Dagens bro ble bygget i 1861 av stadsingeniør Carl Adolf Dahl.

Gamle Bybro, et landemerke i byen (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff / trondelag.com)
Gamle Bybro, et landemerke i byen (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff / trondelag.com)

Bakklandet

En spasertur på sjarmerende Bakklandet gir opplevelser man sent vil glemme. Bydelen bugner av liv og røre i koselige omgivelser. Her er god mat og drikke og kunstgallerier i trange brosteinsbelagte gater. Den første bebyggelsen på Bakklandet kom allerede midt på 1600-tallet.

Gatelangs på Bakklandet (Foto: Marius Rua / trondelag.com)
Gatelangs på Bakklandet (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Bakklandets vakre Maja, hu e min hjertens kjær. Sjå’a i dans på kaia, løstig i lyse klær. Skjørtet det flyg, når fotan trør trinnan så lett mens hu smilan strør.

Melodi: Hanna Hagbom, tekst: Arvid Mörne, udødeliggjort av Otto Nielsen

Nidarosdomen

Midt i hjertet av Trondheim ligger Nidarosdomen, som er en av Norges mest kjente byggverk. Den mektige katedralen er rikt utsmykket med historiske steinskulpturer og nydelige kunstverk.

Mann med ryggen til inne i Nidarosdomen
Nidarosdomen i Trondheim er for mange det endelige målet (Foto: Grim Berge / trondelag.com)

Kirken ble påbegynt cirka 1070. Den er blitt utsatt for en rekke store branner og restaureringer. Det største arbeidet må være gjenoppbyggingen av skipet, som hadde stått som en takløs ruin i nesten fire hundre år etter brannen i 1531. Nidaros domkirkes restaureringsarbeider startet i 1869, og den siste statuen på vestfronten ble satt opp i 1983.

Les gjerne vår artikkel: Pilegrimsleden til Nidarosdomen i Trondheim – de siste ti milene

Kirke Nidaros
Nidarosdomen, Nordens største middelalderbygning (Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim)

Erkebispegården

Erkebispegården er et slottsanlegg i stein på 100 × 100 meter som ligger rett inntil Nidarosdomen mot sør. Erkebispegården var erkebiskopens bolig og administrative sentrum i Norge inntil reformasjonen i 1537.

Komplekset er Nordens eldste eksisterende profane steinbygning, og har en sammensatt bygningshistorie som spenner over mer enn 600 år og er under stadig utforskning og utvikling.

Anlegget består i dag av en hovedfløy mot nord med erkebiskopens hall i Østhuset og hans bolig i Vesthuset. Øst for Østhuset ligger en fløy som ender i det såkalte Bakeriet. Sidefløyen mot vest inneholder Lavetthuset og Vekthuset. Østfløyen (Bispefløyen) og sørfløyen er nye museumsbygninger, oppført 1997 etter en brann 18. august 1983 med Nils Henrik Eggen som arkitekt.

Erkebispegården med Nidarosdomen i bakgrunnen (Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim)
Erkebispegården med Nidarosdomen i bakgrunnen (Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim)

Olav Tryggvason-statuen

På det folkelige Torget rager den 18 meter høye statuen vikingkongen Olav Tryggvason. Han grunnla byen i 997. Rundt statuen danner mosaikken i brosteinen et gigantisk solur og et kompass.

Olav Tryggvason-monumentet», også kalt «Olav Tryggvason-støtten» og liknende, er et monument over Olav Tryggvason utformet av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen og reist på Torvet i Trondheim i 1921
Olav Tryggvason-statuen er et monument over Olav Tryggvason utformet av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen og reist på Torvet i Trondheim i 1921. I enden av Munkegata sees Nidarosdomen. (Foto fra postkort: Mittet & Co. / Nasjonalbibliotekets bildesamling / Wikipedia)

Se også Trondheim fra sjøsiden

SEILINGER FRA TRONDHEIM SENTRUM HVER DAG HELE ÅRET!

Trondheim by Boat AS er et opplevelsesselskap som tilbyr mange forskjellige typer båtturer og kombinerte opplevelser på Nidelva og Trondheimsfjorden. De seiler hver dag hele året rundt og skaper uforglemmelige natur-, kultur- og matopplevelser for reiselivet og eventbransjen.

Deres misjon er å formidle en levende kystkultur og tilby den mest autentiske opplevelsen i byen, med klassiske båter og et ungt team med profesjonelle skippere og lidenskapelige Trondheimsguider. Hjertelig velkommen om bord til en hyggelig, personlig og eksklusiv turopplevelse!(Kilde: Visit Trondheim)

Skansen fyr med Munkholmen i bakgrunnen (Foto: Søderholm - Steen / trondelag.com)
Skansen fyr med Munkholmen i bakgrunnen (Foto: Søderholm – Steen / trondelag.com)

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.