Romsdalssetra ligger idyllisk til ved elva Einunna i Folldal

Einunndalen i Folldal – naturopplevelser i bedagelig tempo

Ingen kommentarer
Romsdalssetra ligger idyllisk til ved elva Einunna i Folldal
Romsdalssetra ligger idyllisk til ved elva Einunna (Foto. Kai Røen)

Norges lengste seterdal strekker seg hele 55 km innover grenseområdet mellom Folldal og Dovre. Her er frodig seterdrift med stabilt innlandsklima.

Seterlivet er vel noe av det mest romantiske og norske vi kan tenke oss. Og det som trekker mange til disse fjellområdene er de rolige formene der naturen hever og senker seg som bølger i landskapet. Hvor enn du vender blikket finner du ro og harmoni. Aktiv drift i mange setre med sauer på beite og hester i fri dressur er med på å lage en stemning du ellers finner i våre gamle folkeeventyr.

Trenger du turkart for å planlegge en tur i fjellet? Du finner er godt utvalg i vår nettbutikk.

Her kan du gå opp og ned på høydedragene der flere byr på utsikt helt til toppene på Dovrefjell. Storperhøa på 1162 moh. er en av disse karakteristiske høydedragene, som er en lett topptur for alle.

Bilveien gjennom dalen er lite trafikkert og velegnet for sykkelturer og det er avstikkere til fjells over det hele som oppfordrer til lange vandreturer på mykt og behagelig underlag.

Er du glad i utsikter kan du velge mellom forskjellige topper å bestige; Langhøa 1490 moh., Storhøi 1605 moh., Steinhøa 1610 moh., Nørdre Knutshøa 1684 moh. eller Høg-Gia på 1641 moh.


Tips!

Moskus på Dovre i høstsol

Er du ute etter en helt spesiell opplevelse? Sjekk ut vår artikkel om en guidet moskussafari med overnatting i telt på Dovre!

Foto: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus / Visit Norway


Ønsker du et litt lengre opphold inne i fjellet er det mulig å overnatte i telt på turen til Langhøa. Og er du glad i å fiske eller har lyst på en tur som er litt lettere for barna, kan du velge en av fotturene til de fine innsjøene Haugtjønna eller Kvittjønnan. Einunndalen er egentlig genial for telttur med barn, og anbefales absolutt. Men husk at nettene kan bli ganske så kjølige, til og med midt på sommeren.

Både i elva Einunna og i flere vann er det det fint ørretfiske. Fiskekort kan kjøpes i forretninger, på campingplasser og hos hytteutleiere. I tillegg finnes det noen privateide vann hvor det kreves tillatelse fra grunneieren for å fiske. I Folla og Grimsa er det en egen fluefiskesone. I Råtåsjøen og Rundtjønna ved Borkhussætra er det også røye. I tillegg er det harr i Fundin, Einunna og Råtåsjøen.

Folldal har lite nedbør og mange soldager!

Og du kan slå leir nesten over alt så lenge du respekterer seterdriften og ikke legger deg for tett innpå private grunneiere. Langs elva Einunna er det veldig fine muligheter og oppe ved innsjøen Fundin er du garantert å finne din egen lille perle. Det finnes noen tilrettelagte plasser med benker og grillplass så er du heldig kan dette være gode alternativer.

Uansett vil du finne din egen leirplass og et perfekt utgangspunkt for å utforske dalens mange muligheter, enten til fots, på sykkel eller i kano på Einunna eller på en av de mange sjøene. Ta gjerne også turen opp den vakre Gløtadalen, en sidedal til Einunndalen.

Les gjerne også: Snøhetta – en gigant på Dovre

Folldal har lite nedbør og mange soldager så alt skulle ligge til rette for å forelske seg i dette herlige området. Folldalsområdet har også mange interessante spor etter siste istid, så vel som fra de første fangstkulturene. Nesten halvparten av kommunens areal er vernet gjennom landskapsvernområder og nasjonalparker.

Få med deg…

  1. Folldal Gruver er rangert som et av de 10 viktigste teknisk-industrielle kulturminnene i Norge. Gruvedrifta i Folldal startet i 1748 og varte fram til 1960-tallet. På Hjerkinn foregikk det gruvedrift fra 1968-1993. Gruveområdet omfatter i dag 70 bygninger, deriblant boligene som arbeiderne bodde i, samt den luksuriøse direktørboligen.
Folldal Gruver er et aktivt museum med utstillinger, merkede stier, kafé, overnatting og hovedattraksjonen - gruva med røtter tilbake til 1748.
Hovedgruva på Folldal gruver (Foto: Tommy Gildseth)
  1. Romsdalssetra (bildet i topp) ligger idyllisk til ved elva Einunna med flotte sykkelmuligheter, fiskeplasser, badeplasser, campingmuligheter og mulighet for fjellturer. Her er salg av seterprodukter som rømme, skjørost, pultost, kokost, soingrøt og brunost.

Kongsvold Fjeldstue er et historisk hotell med egen jernbanestasjon. Kongsvold grenser til Dovrefjell nasjonalpark 900 moh., øverst i Drivdalen. Den gamle fjellstua består av over 20 velholdte bygninger, og interiøret inneholder mange antikviteter fra flere hundre års fjellstuedrift.


Kongsvold ligger langs Pilegrimsleden og på DNT-merkede ruter vestover til Reinheim og Snøhetta, østover mot Folldal og sørover til Hjerkinn. Les gjerne vår artikkel om de siste mila mot Nidaros!

Kongsvold fjellstue på Dovre
Kongsvold Fjeldstue er et tradisjonelt hotell med moderne komfort. Fjellstue-tradisjoner går tilbake til 1100-tallet, og de eldste av dagens bygninger kan dateres tilbake til 1720 (Foto: Dovre Design / Frich´s Management AS)

Fakta

Folldal i Innlandet fylke ● Høyeste punkt Søndre Knutshø 1690 moh. ● Høyfjellsterreng med elver og vann ● 55 km total lengde ● Lett å gå og sykle, passer for alle ● Dombås – Folldal 50 minutter med bil ● Nyttig web-adresse: opplevalvdal.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – nyttig for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar