Sommeridyll på Verdens Ende på Tjøme i Vestfold.

Kyststiene i Vestfold – mellom siv og strand

5 kommentarer
To damer med hver sin hund går langs en sti i Vestfolds skjærgård. Kornåker i forgrunnen.
Til fots i Vestfold langs kyststien (Foto: Anja E Basma)

Vestfolds kyststier er en minnerik opplevelse for deg som er glad i å gå på tur. Her vandrer du gjennom naturlandskap og ramsalt sjø.

Vestfold har nemlig en samlet strandlinje på 980 km og 1407 holmer og skjær som venter på deg. Og fantastisk nok kan du også velge og vrake mellom et hundretalls strender.

Alt du trenger å vite om Vestfold finner du på deres egne hjemmesider.

Det gir en god følelse å vandre på skjær, mellom siv og langs strender i denne herlige skjærgården. Stiene går helt ute ved havet som igjen domineres av sjøfugl, stillhet og duften av ramsalt sjø.

Kyststiene i Vestfold er et nettverk av stier som kan kobles sammen til et sammenhengende hele av stier fra Tveidalen i sør til Svelvik i nord. Disse stiene går gjennom enestående vakre naturlandskap; rullesteinstrender, våtmarksområder, skurefjell, sandstrender og furuskog.

Kyststiene forbinder også alle de små og pittoreske småstedene langs kysten. Her kan du vandre i ditt eget tempo i eksponerte havstrender og svaberg mot Ytre Oslofjord og Skagerrak, men også i skjermede kystløvskoger langs lokale fjorder. Her er noen gode tips på veien:

Larvik byr på en 37 km skiltet rute på strekningen Stavern – Nevlunghavn – Helgeroa og en ny rute langs strandpromenaden langs indre havn i sentrum. Sistnevnte er en historisk rusletur langs sjøsiden i Larvik by. En ca. 3 km lang sti fra Vadskjæret til Kanalkaia.

Jenter tar selfie
Blide jenter tar en selfie på kyststien i Vestfold (Foto: Visit Vestfold)

Sandefjord har til sammen 45 km merkede stier langs Vesterøya og Østerøya. Det gir en god følelse å vandre på skjær, mellom siv og langs stender i Sandefjords herlige skjærgård når havet glitrer vakkert.

Tønsberg byr på til sammen ca. 30 km merkede stier: Volden-Vallø, Husøy, Nøtterøy, Moutmarka samt Grevestien hvor man bl.a. finner fugletårnet ved Ilene. Fra Tønsberg er veien kort til…

Verdens Ende som ligger helt ute på sydspissen av Tjøme utenfor Tønsberg. Herfra får du majestetisk utsikt mot horisonten og Færder nasjonalpark. Verdens Ende og er nok mest kjent for sitt vippefyr som er bygget opp av rullesten hentet fra Tjømes strender i 1932.

Tre damer sitter med bena i sjøen på et svaberg på Verdens Ende. Vippefyret og restauranten i bakgrunnen.
Verdens Ende med restauranten og det berømte vippefyret i bakgrunnen (Foto: VisitVestfold)

Horten har en ca. 13 km kyststi fra Åsgårdstrand til Løvøya, og flere km. med historiske turstier. En vakker og informativ natursti følger Borre Golfbanes 9 første hull. Gjennom naturreservatet ved Borrevannet forbi Sem Hovedgård er en naturskjønn opplevelse.

Færder nasjonalpark

Færder nasjonalpark er opprettet for å verne landskap, naturtyper, arter og geologi og kystøkosystemer på land og sjø i et større område ved kysten i ytre Oslofjord. Færder nasjonalpark har et av de rikeste livsmiljøene i landet. Her finnes det sjeldne naturtyper som edelløvskog, kystfuruskog, strandenger, gammel slåttemark og naturbeitemark på øyene, og tareskoger, ålegrasenger, bløtbunnsområder og skjellsandområder i sjøen. Dette er leveområder for et mangfold av planter, dyr og insekter.

Les mer på nasjonalparkens egne hjemmesider!

Færder fyr er selve portvokteren til Færder nasjonalpark mot sør (Foto: Wikimedia)

Det er mer å lese i vår artikkel om rundreise i Sør-Norge her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – nyttig for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.