Hadeland Glassverk – kulturarv i vakre omgivelser

Ingen kommentarer

Hadeland Glassverk ligger på Jevnaker, i naturskjønne og parklignende omgivelser ved den sydlige enden av Randsfjorden.

Du finner alltid noe å oppleve på Hadeland Glassverk (Foto: Hadeland Glassverk)

Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.

Stedet forvalter en betydelig historie og kulturarv, men satser samtidig på kontinuerlig utvikling og ny design for å møte dagens og fremtidens behov. I dag er det en fin kombinasjon av opplevelser, historie, rekreasjon og butikker.

Det er gøy å se hvordan glass blir til (Foto: Hadeland Glassverk)

Det er flere fabrikkutsalg og glassverkets eget museum er blant de største i sitt slag i Norden. Glassverket har også et eget kunstgalleri med varierende utstillinger fra år til år. I Glasshytta kan alle barn og voksne blåse sitt eget glass og lysstøperiet kan man farge sine egne lys.

Med sine 10 butikker og 3 spisesteder i historiske bygninger er Hadeland Glassverk som en liten koselig landsby som byr på mange spennende opplevelser for hele familien. Matopplevelsene står i kø på Hadeland Glassverk. De tre serveringsstedene tilbyr kortreist kvalitetsmat, norske favoritter og tradisjonsrik bakst av mange slag.

Se mer om produktene, opplevelsene og åpningstidene på Glassverkets egne hjemmesider!

Gjennom tidene

Hadeland Glassverk ble anlagt på grunn under gården Mo på Jevnaker i 1762. Produksjonen startet i 1765. Det fantes ikke tilstrekkelig mange norske glassarbeidere, og derfor var man avhengig av utenlandske gjestearbeidere. De fleste utenlandske glassarbeiderne ble hentet inn fra Tyskland (Wikipedia).

I den første tiden bestod produksjonen i hovedsak av flasker, apotekerglass, medisinglass og glass til husholdningsbruk. Senere ble produksjonen lagt om til småglass som omfatter alt fra vinglass til boller, fat, blomsterglass og vaser. På 1800-tallet brukte man modeller av glass fra andre land i Europa og i 1920-årene begynte man å utvikle egne modeller.

Kvalitet og design er det som best beskriver produktene fra Hadeland (Foto: Hadeland Glassverk)

Hadeland Glassverk er også innlemmet i vår artikkel om rundreise i Sør-Norge. Du kan lese den her!

Hadeland Glassverk er et av de mange stedene som er omtalt i denne flotte boka. Du kan kjøpe den direkte i vår nettbutikk!

Opplev Norge

Start ferien her!

224 sider om det beste Norge har å by på. Boken forteller deg om de beste severdighetene kombinert med masse nyttig bakgrunnsinformasjon.

Kjøp den her!

Legg inn en kommentar