Sommerkledde damer og ungjenter spiser is

Byferie i Norge – de hvite Sørlandsbyene

8 kommentarer
To jenter sitter på et svaberg utenfor Kristiansand. Har med kurv med mat, solhatt og frukt.
Skjærgådsidyll på Bragdøya, Kristiansand (Foto: Adam Read / Visit Sørlandet)

Langs E18 sørover ligger sørlandsperler som Kragerø, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand og Mandal på rekke og rad.

Alle byene ligger som korte avstikkere fra hovedveien, og er vel verdt et besøk.

Her er virkelige sommerparadis med skjærgård og svaberg, brosteinsbelagte gater og rolig atmosfære. Her er noen korte beskrivelser for hver av disse sjarmerende byene:

Kragerø ble av Edvard Munch kalt Perlen blant kystbyene. Her er trange gater og smug og hvitmalte hus ligger skulder ved skulder. Sentrum ligger helt nede ved havna med yrende folkeliv. Påfyll av kultur får man på Kittelsenhuset der Theodor Kittelsen ble født og man kan besøke Gunnarsholmen, et gammelt kystfort med kanoner fra det 17. og 18. århundre.

Risør kaller seg Den hvite byen ved Skagerrak og er en av Europas best bevarte trehusbyer. Risør byr på ferske reker på bryggekanten, kunstgalleri og museum. Og når fellesferien går mot slutten, samles de som kan krype, gå eller selvsagt flyte, til en folkefest i Risørs gater.

Tre dager til ende som de fleste eventyr. For den kjente Trebåtfestivalen er for et eventyr å regne. Hele indre havn fylles med båter av alle slag og størrelser, men med tre som fellesnevner.

Trebåter i havna i Risør med hvite hus i bakgrunnen. Blå himmel og stille vann.
Fra Risør Trebåtfestival (Foto: Adam Read / Visit Sørlandet)

Tvedestrand kalles bokbyen ved Skagerrak eller Sørlandets smilehull som strannafolket kaller byen sin. Her er yrende liv i havneområdet, koselige serveringssteder, forretninger og spennende gallerier med vekslende utstillinger.

Det restaurerte rådhuset ligger sentralt ved havna, ved siden av flere andre staselige trehus bl.a. Strykejernet, Norges smaleste og rareste hus, med inngang fra gateplan i alle tre etasjene. Ligger i gågata.

Tips fra oss: Ta turen til Lyngør, en eksotisk sørlandsidyll uten veier og biler, med atmosfære fra en svunnen tid og en dramatisk historie. Lyngør i Tvedestrand kommune er den hvitmalte landsbyen i havet som er kåret til både Europas best bevarte tettsted og en av Europas ti beste øyer å besøke. (Foto: Adam Read@Visit Sørlandet)

Arendal er en by med internasjonal karakter og utstrakt sjarme. Tidligere også kalt for Nordens Venezia på grunn av kanalene som nå dessverre er fylt igjen, men som lokale krefter er i gang med å forsøke å få åpnet opp igjen.

Ingen sommeropplevelse kan komme opp mot en varm sommerkveld i Pollen med yrende liv og masse båter i alle størrelser.

Sommerkledde jenter sitter og spiser is på bryggekanten i Pollen i Arendal. Båter i havna.
Ispause i velkjente Pollen i Arendal (Foto Peder Austrud©Visit Sørlandet)

Grimstad er en levende sørlandsby idyllisk plassert ved sjøkanten. Byen har flest soldager i Norge og byr på brosteinsbelagte sentrumsgater, små hvite hus og en langstrakt skjærgård.  Henrik Ibsen tjente her som apotekerlærling frem til 1850.

Grimstad er sykkelbyen fremfor noen, så ta deg en frisk sykkeltur i Thor & Dag Ottos sykkelløyper. Dette og mye mer på byens hjemmesider her!

Tillater oss også å anbefale maten på restauranten Osterkilen Mad & Vinstue på Marivold, og utsikten … den må du bare oppleve!

Les gjerne: Vår artikkel om Groos og Marivold turområder

Familie på sykkel i Grimstad på brosteinsbelagte gater. Alle har sykkelhjelm og fine sykler.
Sykkelbyen fremfor noen – Grimstad (Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet AS)

Lillesand byr på yrende folkeliv med butikker i gater og smug, restauranter, barer og museer og kunstgallerier. Bebyggelsen er utrolig vakker og stemningen er lett og idyllisk. Flere ganger om dagen kan man også bli med på sightseeingtur i Blindleia med båt.

Turister fra fjern og nær kjenner Lillesand som en innbydende, hvit idyll hvor solen reflekteres i hvite trehusvegger.

Hvite Sørlandshus i Blindleia utenfor Lillesand. Blå himmel og lette krusninger på vannet.
Skjærgårdsidyll i Blindleia (Foto: Jorunn Jensen / Visit Sørlandet AS)

Etter en runde innom flere hvite Sørlandsbyer kommer du til selve hovedstaden på Sørlandet, Kristiansand.

Kristiansand omfatter skjærgård, kuperte skogsheier, fjorder og elver, i tillegg til et yrende folkeliv. Byen er bygget opp i strengt renessansemønster med regelmessige firkantede kvartaler. Her ligger festningen Christiansholm, og området rundt som er et flott parkområde med småbåthavn.

Kristiansand Dyrepark ligger ca. 11 kilometer øst for sentrum ved E18, og er absolutt verdt et besøk, særlig for småbarnsfamilier.

Åpningstider og all annen informasjon om Dyreparken finner du her!

Mer om Sørlandet i vår rundreiseartikkel! Der kan du plukke opp mange tips!

Mandal er en skikkelig sørlandsperle med kanskje Norges fineste badestrand midt i byen, Sjøsanden. Besøk også Vigelands Hus, Gustav og Emanuel Vigelands føde- og barndomshjem og prøv fiskelykken i Mandalselva, en prima lakseelv.

Hvitmalt båt med fyrtårn i bakgrunnen. Blanke svaberg og blå himmel.
Ryvingen fyr utenfor Mandal (Foto: Inger Hutchinson@Visit Sørlandet)

Masse deilig Sørlandsstoff finner du på Sørlandets egne hjemmesider!


Annonse:

Glad i å oppleve verden fra sykkelsetet? Da er kanskje Danmark landet for deg!

8 kommentarer om “Byferie i Norge – de hvite Sørlandsbyene”

Legg inn en kommentar