Jente jettegryte vannsklie telemark

Jettegrytene i Nissedal – et naturlig badeland

2 kommentarer
Telemark jettegryte ungdom bader
Naturen har formet et perfekt badeland (Foto: Terje Rakke / Nissedal kommune)

Jettegrytene ligger i en trang dal med fjell på begge sider og har i årevis vært en yndet badeplass for bygdefolk, men en godt vernet hemmelighet for de fleste.

Det brenner under nakne føtter på fjellgrunn når sola virkelig får tak. Grytene blir nærmest som varme kilder å regne. Dette er et område på bare 300 meter, med gryter og sklier, nesten som et naturlig sommerland.

Jente jettegryte vannsklie telemark
Naturlig badesklie er bedre enn plast (Foto: Terje Rakke / Nissedal kommune)

Du kan lese alt hva Telemark har å by på her på deres hjemmesider!

Elva Fyresåna har gjennom uminnelige tider snurret rundt med stein og grus i elveleiet, som siden er blitt regulert. Før dette var jettegrytene en godt gjemt hemmelighet under vannet. Først da en stor del av vannmassene ble lagt i rør, kom de runde fordypningene i elveleiet til syne.

Dette naturfenomenet finner en helt sør i kommunen, ved den vesle bygda Eikhom, en mil fra Telemarksveien. Det er fylkesvei fram til kraftstasjonen.

OBS!

Veglaget for Espestøylvegen opplyser om at veien inn til Jettegrytene vil være stengt i hele sommer (2021), grunnet dårlig veistandard. Det jobbes med en plan for å ruste opp veien så raskt som mulig. Det er mulig å sykle inn (6-7 km) eller følge en sti fra bommen til fots som er et par kilometer. Parkeringsmulighetene ved bommen er begrenset.

Hva er en jettegryte?

Jettegryter er runde eller lange fordypninger i fast fjell. De oppstår ved erosjon av vann som har satt stein og grus i roterende bevegelser. Jettegryter finner man oftest i stryk og fosser, der vannet har stor fart og danner hvirvler. De finnes også på steder der det ikke lenger er elver. Disse er laget av smeltevann under istiden. Jettegrytene kan bli flere meter i diameter og 10-20 meter dype.

Les gjerne: Vår artikkel om Gaustatoppen eller om vårt rundreiseforslag i Sør-Norge!

Gaustatoppen
Gaustatoppen er et majestetisk syn (Foto: Ove Bergersen)

Annonser:

Kart og turbøker – for deg som trenger litt inspirasjon

Du får ofte mest ut av ferien med et godt kart, både til planlegging og ellers underveis på turen. Sjekk utvalget i vår nettbutikk. Kanskje finner du nettopp det du trenger? Eller hva med ei god turbok?

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Jettegrytene i Nissedal – et naturlig badeland”

Legg inn en kommentar