Utstilling på Vemork på Rjukan

Sabotørstien på Rjukan – i historiske fotspor

5 kommentarer
Et følge på mange personer på tur langs sabotørstien på Rjukan.
Sabotørstien – en vandretur med historisk sus (Foto: Håkon Nordby)

Det hviler et historiens sus over denne turen. Det er nemlig samme veien som de berømte norske sabotørene brukte under krigen når de skulle sprenge tungtvannsfabrikken.

Underveis er det informasjonstavler som forteller historien om hvordan de tok seg ned de bratte juvene til Vemork for å sprenge fabrikken.

Rjukan står på UNESCOs verdensarvliste og ligger rett ved Hardangervidda nasjonalpark. Stedet er best kjent for Gaustatoppen (se egen artikkel) og tungtvannsaksjonen under annen verdenskrig.

Sabotørstien er en 8 km. lang tur som ender opp ved parkeringsplassen på Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork. Det kan være smart å sette bilen her for så å ta bussen opp til Rjukan Fjellstue som er startpunktet for turen. Da har du nemlig bilen tilgjengelig etter endt tur.

Eldre turgåer studerer en infotavle langs sabotørstien på Rjukan.
Sabotørstien på Rjukan er godt merket med informasjonstavler langs hele ruta.
(Foto: Thomas Reinhardt / VisitRjukan)

Turen starter nemlig ved Rjukan Fjellstue, ca. 11 km fra Rjukan sentrum. Herfra følger du grusveien et lite stykke innover Hjerdalen. Deretter går turen i variert skogs – og turterreng oppover Fjøsbudalen med flott utsikt mot Gaustatoppen og etterhvert mot Vemork.

Videre går turen ned til det stedet der hvor sabotørene krysset juvet. Etter å ha klatret opp fra juvet, følger stien den gamle jernbanetraseen frem til museet.

Bilde av Vemork
På Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie (Foto: Ian Brodie)

Fakta: Spennende historisk dagstur 8,5 km ● 3 timer ● Middels krevende, husk godt fottøy Nyttig webadresse: www.visitrjukan.com

Norsk Industriarbeidermuseum er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var som nevnt åsted for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her.

Museet har også en fast utstilling om industristedet Rjukan. Denne gir innføring i historien som ligger til grunn for at Rjukan nå er på UNESCOs verdensarvliste.

Utstilling på Vemork på Rjukan
Spennende krigshistorie på Vemork (Foto: Mediateam / VisitRjukan)

Andre høydepunkter du bør få med deg:

  1. Krossobanen (bilde under) ble bygget i 1928 og er Nord-Europas første kabelbane. På 5 minutter frakter den deg fra Rjukan og opp til 886 moh ved foten av Hardangervidda. Du kan ta med både sykkel og ski og benytte deg av alle naturopplevelsene Hardangervidda gir.
Krossobanen Telemark Rjukan personer
Ta gjerne med deg sykkel eller ski opp på Hardangervidda med spektakulære Krossobanen (Foto: Ian Brodie)
  1. Det berømte solspeilet (heliostatene) på Rjukan er installert på fjellkanten rett nord for Rjukan Torg. De 3 heliostatene består av datastyrte speil 742 moh. som følger solens gang over horisonten og reflekterer solstrålene ned på Rjukan Torg.
Rjukan med solspeilet
Sollys også om vinteren på Rjukan (Foto: Trond Stegarud / Gaustatoppen Booking)

Nå er det også mulig å ta seg inn mot Solspeilet til fots. Solspeilet finner du ved å følge skilting til Haddelandsstien, samt en avstikker oppe i lia. Det er en tøff og flott tur til Solspeilet, vel oppe har du fantastisk utsikt mot Gaustatoppen og ikke minst ned på Rjukan Torg.

Stien er merket og høydeforskjellen er 413m på 1,5km. Hvis du vil ta deg en rundtur fortsetter du videre bort til Gvepseborg og tar Krossobanen ned. 

Ønsker du litt rundreisetips i Sør-Norge kan vi anbefale denne artikkelen!


Annonser:

Ønsker du tips om vandreturer i Norge? Her er boken du bør skaffe deg:

Turen på Sabotørstien og 99 andre kan du lese mer om i boken Vandreturer i Norge!

Boken er en praktisk guide til turer i hele landet. Passer for alle som liker å oppleve norsk natur på nært hold langs merkede stier og veier. Du finner ikke bare de kjente og mest populære turene, men også en rekke ukjente perler.

Kjøp den her!


Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.