Møllerens Hus Haldenkanalen ørje

Haldenkanalen – en idyll med kano og telt

2 kommentarer
Haldenkanalen er et padleeldorado, her fra Ørje (Foto: Indre Østfold Reiseliv)
Haldenkanalen er et padleeldorado, her fra Ørje (Foto: Indre Østfold Reiseliv)

Haldenkanalen er en 8 mil lang vannvei fra Skulerud i Aurskog-Høland, til Tistedal i Halden.

Haldenkanalen ligger i kort avstand til Oslo, og med idylliske viker, odder og øyer er det klart for vakre naturopplevelser for deg som ønsker en padletur med overnatting.

Som en del av naturen tar du deg nesten lydløst frem uten å skremme dyrelivet rundt deg. Den varierte naturen byr på opplevelser for alle. Med rolige padletak mellom sluser og veteranbåter kommer du tett inn på dyrelivet og får en egen nærhet til vannveien og landskapet.

Les gjerne også: Vår artikkel om Fredriksten Festning i Halden.

Langs kanalen finner du både strender og tilrettelagte leirplasser med flotte laftede gapahuker, som det er gratis å benytte. Førstemann til mølla prinsippet. I tillegg til de spektakulære sluseanleggene på Ørje, Strømsfoss og Brekke.

Det er mange flotte steder å campe langs Haldenkanalen (Foto: Canal-Jonas Ingstad / Haldenkanalen Regionalpark)
Det er mange flotte steder å campe langs Haldenkanalen (Foto: Canal-Jonas Ingstad / Haldenkanalen Regionalpark)

Ta et cruise på kanalen

Unn deg et uforglemmelig cruise i historiske og naturskjønne omgivelser. MS Brekke tar deg med på cruise gjennom Norges eldste kanalsystem i hele sommer. Avgang fra Brekke sluser – Europas høyeste sammenhengende slusetrapp!

Foto: Visit Østfold

MS Brekke med mannskap vil gjerne ta deg med på en unik reise gjennom Norges eldste kanalsystem. En eventyrlig og historisk reise gjennom vakker natur og spektakulære sluser. En unik opplevelse i et vassdrag med stille og rolig farvann samt uberørt natur. Er du heldig kan du se både bever og fiskeørn.

Sjekk nettsiden her!

Haldenvassdragets Kanalmuseum

Ved Haldenvassdragets Kanalmuseum har de kanoer til utleie for den som ønsker å komme seg på vannet fra noen timer til flere dager. De kan også være behjelpelig med å bestille returtransport for kanoer.

Persontransport må du evt. ordne selv ved å benytte flere biler – sette en i hver ende eller bestille taxi. Det kan være greit å bestille kanoer i god tid slik at du er sikker på at det er kanoer ledig.

Brosjyren «Opplevelser langs Haldenkanalen» og Haldenkanalens eget kart er gode hjelpemidler, sørg for å få med deg disse når du leier kano.

De leier ut kano også når museet ikke er bemannet. Det er bare å gjøre en avtale i forkant, og betale med vipps, så får du tilgang til kode og kan hente ut kanoene. Flytevester og årer er inkludert, men du må oppgi vektklasser du ønsker vester i.

Padleeldorado

Ørjeelva sørover fra Ørje er et av de mest spennende stedene i Haldenkanalen da kanalen her er smal og du får en følelse av å være langt unna sivilisasjonen. Det ligger også to fine gapahuker med teltmuligheter i tilknytning til Ørjeelva, ikke langt fra Ørje.

Er du glad i å padle kan du velge å ta hele vassdraget ned mot Halden og Brekke sluser, men i første rekke anbefaler å ta årene fatt over Lifjorden og Øymarksjøen ned til Strømsfoss sluser, en strekning på 24 kilometer. Det er et par fine gapahuker underveis så du må gjerne ta noen velfortjente pauser på land, alternativt finne deg en god leirplass for natten.

Haldenkanalen er et eldorado for kano og kajakk, her fra Strømsfoss sluser (Foto: Jonas Ingstad / Haldenkanalen Regionalpark)
Haldenkanalen er et eldorado for kano og kajakk, her fra Strømsfoss sluser (Foto: Jonas Ingstad / Haldenkanalen Regionalpark)

Strømsfoss er et tidligere transportknutepunkt, der vei og vassdraget møttes. Her kan du oppleve et levende miljø fra en svunnen tid. Det lille stedet Strømsfoss har, foruten slusene, både et møllemuseum, kunstgalleri og koselige Møllerens Hus.

Møllerens Hus Haldenkanalen ørje
På koselige Møllerens Hus er det både et møllemuseum, kunstgalleri og kafe (Foto: VisitNorway.com)

I kafeen kan du slappe av i koselige omgivelser, og på sommeren kan du sitte ute på den flotte terrassen og nyte utsikten over kanalen. To gapahuker finnes på Kanaltangen i sentrum, og en på Skjæra lengre sør.

Tar du hele turen ned til Brekke sluser vil du oppleve Nord Europas høyeste sammenhengende sluse. Å sitte i kanoen mens du blir sluset opp og ned er en spennende opplevelser for både store og små.

Et annet alternativ fra Ørje er å sluse seg nordover opp til Rødnessjøen og tilbringe noen dager der. Det er et par gode rasteplasser med gapahuk nord i sjøen.

Du finner også utleie av kano og kajakk på Kirkeng Camping i Aremark, lengre sør i vassdraget. Med sin unike beliggenhet langs Haldenkanalen og Aremarksjøen byr de på familievennlig camping i naturskjønne omgivelser, med kafe, sandstrand og bademuligheter. Kan være et godt alternativ for å slå leir for natten.

Haldenkanalen på sykkel

Visste du at du også kan ta sykkelen fatt langs kanalen? Utallige sykkelstier og rasteplasser venter. Sjekk nettsiden til Visit Østfold eller Haldenkanalen så finner du opplevelsene.

Les gjerne vår artikkel: Med sykkel i Indre Østfold

Sykkelopplevelsene er mange i Indre Østfold (Foto: Jonas Ingstad / Haldenkanalen Regionalpark)
Sykkelopplevelsene er mange i Indre Østfold (Foto: Jonas Ingstad / Haldenkanalen Regionalpark)

Få med dere at…

  1. Haldenvassdragets Kanalmuseum på Ørje er et senter for opplevelse, aktivitet og kunnskap om Haldenvassdraget. Museet holder til i de gamle fabrikklokalene etter tresliperiet Ørje Brug. Kom og følg tømmerstokken fra skogen, gjennom elver, sjøer og sluser, til sagbruk og tresliperi. Kanalmuseet har også utleie av både sykler og kanoer.
Museumsgjenstander på Ørje kanalmuseum
Mange pussige gamle gjenstander på Kanalmuseet i Ørje (Foto: Didrick Stenersen)
  1. Haldenkanalen har tre sluseanlegg med en total løftehøyde på 39 meter. Den største attraksjonen langs vassdraget er Brekke sluser. Med sin løftehøyde på 26,6 meter, fordelt på fire slusekamre, er Brekke Europas høyeste sluseanlegg.
Brekke sluser Haldenkanalen Halden Østfold
Brekke sluser (Foto: Espen Franck-Nielsen / Wikimedia)

Fakta

Ørje i Østfold, Viken fylke ● Kanaler, vannveier og innsjø ● Gode padlepartier med mange leirplasser ● Ørje – Strømsfoss 24 km ● 1 time og 10 minutter fra Oslo med bil, fra Halden 55 minutter ● Nyttig webadresse: visitoestfold.com/no/indre-ostfold


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Haldenkanalen – en idyll med kano og telt”