Stockholm slott båter på havnen

Stockholm – opplev det beste!

Én kommentar
Kollektivtrafikk i Stockholm fra Söder Mälarstrand (Foto: Visit Stockholm)

Stockholm er byen for de gode opplevelser. Fra trendy uteliv og shopping til gamle slott, parkanlegg og kunstgallerier.

Byen oser av tradisjon og nyskaping, avslappet atmosfære og fest. Og hvilken annen storby kan skryte av så fantastiske utfluktsmuligheter som det Stockholm har?

Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt

Sakta gå hem genom stan

Besøk gjerne det nye ABBA-museet, det kan vekke mangle gamle (og nye) minner. ABBA Museum er en svensk interaktiv utstilling om popbandet ABBA som åpnet i Stockholm, Sverige i mai 2013. ABBAs samlete verk vises frem i en moderne, interaktiv setting på Djurgården.

Hjemmesiden til museet finner du HER!

I boka Stockholm – 100 unike opplevelser tar journalist og forfatter Odd Inge Skjævesland deg med på en tur til et mangfold av byens unike opplevelser, fra bortgjemte kneiper til kongefamiliens indre gemakker, for ikke å glemme pølsefabrikker, båtturer, vinylbutikker, puber og parker, jazzklubber og suppeteater, restauranter og kunsthaller.

Boka inneholder også personlige tips fra blant andre Jan Kjærstad, Ingvild Tennfjord, Espen Shampo Knutsen og Göran Fristorp.

Til Stockholm kommer du på mange måter. Du kan ta buss, tog, fly eller kjøre egen bil.

Litt avhengig av hvor i Norge du reiser fra, selvsagt, men uansett er målet det samme.

Anbefalt hjemmeside www.stockholmtips.no

Få med deg denne: “Stockholm i mitt hjärta” fra allsang på Skansen

Liten historietime

Stockholm er Sveriges hovedstad og landets kulturelle, politiske, medie- og økonomiske sentrum. Byen ligger ved Østersjøen på grensen mellom landskapene i Södermanland og Uppland. Byen er verdens femte nordligste hovedstad blant uavhengige stater. Stockholm er både Sverige og Nordens største byområde med 1.515.017 innbyggere i 2015.

Stockholm begynte å bli etablert i 1187, i følge Visby Franciscan Book, som et resultat av at Swift-kongedømmets daværende hovedby, Sigtuna, ble herjet av balterne samme år. Tradisjonelt regnes jarlen til Birger (ca. 1210–1266) vanligvis som byens grunnlegger i 1252, i samsvar med beskyttelsesbrevet for Fogdö klosteret og Erik Chronicle.

Stockholm slott båter på havnen
Stockholm slott ligger vakkert på Stadsholmen i Gamla stan (Foto: Jeppe Wikström)

I nærheten var det en liten landsby, Väsby, på dagens Hötorget. Feriestedets strategiske beliggenhet fra forsvars- og handelssynspunktet ved innsjøen Mälarens utløp i Østersjøen, og skiller opp landskapene i Uppland og Södermanland, bestemte Stockholms tillegg og økende betydning.

Byggingen økte i løpet av 1200-tallet på Stadsholmen, Helgeandsholmen og Kidaskär, senere Gråbrödraholmen, i dag kjent som Riddarholmen. Handel med og migrasjonen av tyske kjøpmenn bidro til utviklingen og forholdet til kirken og Hansabyen.

Den voksende markedsbyen fikk snart sin egen kirke, Saint Nicolai kirke, i dag kjent som den store kirken, og sin egen menighet brøt ut av Solna menighet rundt 1260. Slott, Franciscan, Clarissa kloster og herredømme stevne ble reist, foretrukket av blant andre Birger Earl og kong Magnus Ladulås (cirka 1240–1290), så vel som trinnvise bymurer.

(Kilde: Wikipedia)

Du kan lese mer om storbyferie her på denne siden!


Annonse:

Verdenskart for vegg – så finner du lettere frem

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Stockholm – opplev det beste!”

Legg inn en kommentar