Gamledammen øverst i Kjøsterudjuvet (Foto: Karsten Lien) Drammen

Kjøsterudjuvet ved Drammen – en spenstig turopplevelse

Én kommentar
Underveis bør du vurdere vannføringen i bekken (Foto: Geir Dahl)

Kjøsterudjuvet er et gammelt juv ved Åssiden, ikke langt fra Drammen sentrum. Revnen i fjellet er 1300 meter lang med en stigning på 250 meter.

De loddrette veggene er opptil 60 meter høye, og juvet er bare 4 meter bredt på det smaleste.Noen kaller det Drammens svar på Grand Canyon

Kjøsterudjuvet har vært kjent av eventyrere helt tilbake til 1700-tallet. Tre engelske lorder har beskrevet juvet som helt fantastisk.

Geologene mener smeltevann fra isbreer har trengt gjennom de løse massene og skapt juvet for ca. 10.000 år siden. Juvet strekker seg fra Gamledammen på toppen og ender i Kjøsterudbekken nederst.

Helt spesiell stemning

Vandring opp Kjøsterudjuvet er en flott naturopplevelse med frodig vegetasjon og en helt spesiell stemning. Turen tar litt over en og en halv time ved normal gange.

Å vandre opp gjennom juvet er både litt spennende og spektakulært. Turen kan starte ved Aronsløkka eller Turheisen. Her ligger lysløypa som går innover mot Solbergelva.

Les gjerne: Vår artikkel om Portåsen – Herman Wildenveys rike

Følg grusveien ca 500 meter til en liten bru over bekken i Kjøsterudjuvet.  Du går da inn i juvet rett før brua og følger dalbunnen mellom steinene oppover. Noen vanskelige partier har en boltet stige.

Underveis bør vannføringen i bekken vurderes. Denne kommer fra Tjuvtjern på Tverråsen. Blir strømmen sterk kan det medføre fare for steinsprang og ras. Gå da helst ikke her alene.

Du føler deg av og til hensatt til skikkelig jungelstemning (Foto: Leif Knutsen / Wikimedia)

Av og til bør du heve blikket opp mot himmelen og fornemme hvor dramatisk og dypt juvet er.

Det blir lysere og vennligere når du nærmer deg Gamledammen på toppen (Foto: Geir Dahl)

På toppen er det deilig å ta et bad i Gamledammen før turen ned igjen. Hjemveien kan legges 500 meter rett øst fra dammen og til en blåmerket sti. Stien går sydøstover gjennom fin furuskog med gløtt over Drammensdalen flere steder. Følge så veien i bunnen tilbake til utgangspunktet. Husk kraftige sko som er ikke blir våte med en gang.

Les om fiskemulighetene i Gamledammen på Drammen Sportsfiskere sin hjemmeside.

Gamledammen øverst i Kjøsterudjuvet (Foto: Karsten Lien) Drammen
Gamledammen øverst i Kjøsterudjuvet (Foto: Karsten Lien)

Mer om Drammen på VisitNorway her!

Les også gjerne vår artikkel om rundreiseforslag på Østlandet her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

1 kommentar om “Kjøsterudjuvet ved Drammen – en spenstig turopplevelse”

Legg inn en kommentar