Torghatten med hullet

RV17 – Kystriksvegen – full av kontrastfylte kjøreopplevelser

Ingen kommentarer
Vei Nord-Norge sol skyformasjoner
Parti fra Laksådalen i Sørfjorden i Gildeskål (Foto:©Foto Steinar Skaar / Statens vegvesen)

Rv17 – Kystriksveien er på 650 km. og bindes sammen av seks fergestrekninger der de lengste nesten kan oppleves som et minicruise.

Veien, som strekker seg langs hele Helgelandskysten fra Steinkjer til Bodø, er ofte kalt verdens vakreste turistvei og er utpekt som nasjonal turistvei av Statens Vegvesen. Les om strekningen på Vegvesenets egne sider her.

Nasjonale turistveier er vakre kjøreturer litt utenom det vanlige. Statens vegvesen legger vegene til rette for den som reiser. Dette gjøres med spektakulære utsiktspunkter, servicebygg, parkeringsplasser, møbler, stier og kunst.

Kystriksvegen byr på frodig landbruk, kyst, tinder, breer og havstrømmer. Hele strekningen kan kjøres på et par dager, men for hver dag ekstra byr veien på nye og spennende opplevelser. Så det anbefales å bruker langt mer tid enn det.

Ferge Nordland kai
Fergesambandet Holm-Vennesund langt sør på Nasjonal turistveg Helgelandskysten / Kystriksvegen (©Foto: Jarle Wæhler Statens vegvesen)

Forslag til reiseplan

Reiseruteforslaget under tar utgangspunkt i en 5 dagers tur hvor man kan besøke øyer og har tid til å oppleve de viktigste severdighetene. Langs ruta møter man mange kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen. De ligger som perler på en snor og er lett tilgjengelige og er omtalt på egne steder i boken. Reiseruten kan oppleves hele året. Kystriksvegen utgir hvert år en hendig reisehåndbok til glede og nytte for den reisende.

Les gjerne: Våre fine artikler om Torghatten, Saltstraumen og De Syv Søstre

Rafting under bru
På raftingtur i Saltstraumen sammen med hurtigruteturister (Foto: Ernst Furuhatt / nordnorge.com)

Dag 1 – Steinkjer/Namsos – Rørvik

Kystriksveien starter like nord for Steinkjer. Avhengig av hvor langt man kjører dagen i forveien kan man velge å overnatte i Steinkjer eller Namsos-området. Kjøreavstand mellom Steinkjer og Namsos er ca. 70 min.

Dag 2 – Rørvik – Brønnøysund

Denne etappen kan kjøres på ca. 3 timer. Start gjerne dagen med et besøk på kystmuseet Norveg før turen videre nordover. I Brønnøysund bør en vandretur opp til Torghatten legges inn i programmet.

Torghatten med hullet
Torghatten (Foto: Bård Løken / nordnorge.com)

Dag 3 – Brønnøysund – Herøy/Dønna

Reisetid på strekningen er ca. 3-4 timer, litt avhengig av fergene. Turen går videre nordover mot Sandnessjøen, men en tur ut til øyene Herøy og Dønna anbefales. Disse øyene har kvaliteter som for mange vil være Kystriksveiens høydepunkter.

Dag 4 – Herøy/Dønna – Meløy

Turen opp til Meløy tar ca. 5-6 timer og omfatter 3 eller 4 fergeturer (avhengig av om men starter fra Herøy/Dønna eller Sandnessjøen).

Dønnamannen Fjell på Helgeland
Med telt under Dønnamannen (Foto: Jonas Berglund / Helgeland Reiseliv)

Dag 5 – Meløy – Saltstraumen/Bodø

Begynn gjerne dagen med et besøk på Norges nest største isbre Svartisen. Hit kommer man med båt fra Holand i Holandsfjorden. Båten over til Svartisen tar bare 10 minutter og går relativt ofte i sommersesongen.

Kystriksveiens egne hjemmesider med masse tips, råd og bookingmuligheter finner du HER! Du kan også bestille Kystriksvegens egen reisehåndbok.

Kystriksvegen på sykkel

Det er fra sykkelsetet du virkelig kan få tid til å nyte naturen langs Kystriksveien. Kombinasjonen med hurtigbåt/ferje gjør det mulig å hoppe fra sted til sted og fra øy til øy.

Sykkel Helgeland Kystriksvegen hjelm
Opplev Kystriksvegen på sykkel. Her fra Herøy (Foto: Orsolya Haarberg / visithelgeland.com)

En sykkeltur langs Kystriksveien starter ofte i Namsos eller Steinkjer. Hurtigbåten Foldafjord tar deg fra Namsos til Rørvik og de spennende øyene Jøa og Leka. Med utgangspunkt i Brønnøysund eller Sandnessjøen ligger en øyverden på over 12.000 øyer tilgjengelig. En vanlig rute sørfra er å ta over til Vega, og derfra til Herøy og Dønna. Ønsker du å leie sykkel kan du sjekke denne linken!

Anbefaling:

Kart over Kystriksvegen

Skaffer du deg dette flotte kartet er du sikret de beste opplevelsene!

Kartet dekker Bodø, Mo i Rana, Sandnessjøen, Brønnøysund og Namsos


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.