Mange spennende urter hos Hildurs

Hildurs Urterarium – Norges nordligste mat-, vin- og urtegård

Ingen kommentarer
De besøkende får grundig informasjon om planter og urter (Foto: Tore Schøning Olsen / nordnorge.com)
De besøkende får grundig informasjon om planter og urter (Foto: Tore Schøning Olsen / nordnorge.com)

Hildurs Urterarium ligger på Tilrem tett ved rv. 17 ca. 5 km. nord for Brønnøysund mot ferjeleiet Horn.

Dette har vært et samlingspunkt for mennesker helt siden vikingtiden, og den dag i dag samles folk fra fjern og nær seg her for å nyte fantastisk natur, smakfull mat og godt selskap.

Steinkjeller hos Hildurs Urterarium
Det er en opplevelse bare å rusle rundt (Foto: Tore Schøning Olsen / nordnorge.com)

Her er hage med roser, stauder og eksotiske planter og det er vertskapets eget hjem man inviteres inn i. Om sommeren åpner de gårdsbutikk, urtehage, galleri og kafé i hagen. Dette er et tilbud til alle som vil ta turen innom, både lokalbefolkning og turister. Gårdsbutikk og informasjon ligger i innkjørselen. Her selges produkter produsert på gården.

Les gjerne også vår artikkel: Torghatten – skapt av voldelig sjalusi

Urterariet

Urtehagen med over 200 planter er et praktfullt syn. Her er egne avdelinger for maturter, medisinske urter, giftplanter, og en bibelsk hage. Roser, stauder og rhododendron i rikt monn danner en fargerik ramme rundt gården. Urterariet produserer syv forskjellige krydder, og en type te av blandede urter.

Mange spennende urter hos Hildurs
Kokken kan boltre seg i spennende urter (Foto: ToFoto / nordnorge.com)

Servering

Om sommeren er det kafé i Vinterhagen med enkle lunsjretter, kaffe, kaker og selvfølgelig vin fra egen produksjon. Hver lørdag og søndag fyres det opp i bakerovnen med servering av stedets populære urtepizza.

Sommerkafeen har drop-in og er åpen hver dag mellom 12 og 17 mens restauranten må forhåndsbookes senest kl. 15.00 samme dag. Hver kveld fra medio juni til august serverer vi 5 retters meny med lokale råvarer kl. 19.00.

Med spiskammers rett utenfor stuedøra og tilgang på kvalitetsråvarer fra høyfjell til havets bunn serveres det lekre retter gjennom hele sesongen. Kombiner gjerne en matopplevelse med overnatting i oppussede rom i 2 etg. i hovedhuset. Her er 4 hjemmekoselige gjesterom med sjarm og sjel der du virkelig kan føle deg som hjemme. Hjemmelaget frokost er inkludert i prisen og serveres i finstuen.

Interiør hos Hildurs med gammel sofa
Lite av interiøret er av ultramoderne dato (Foto: Tore Schöning Olsen / nordnorge.com)

Nettbutikk

Hildurs produserer ni forskjellige krydder, og en type te av blandede urter. Alle krydder er blandet slik at det skal oppstå og smakelig «slektskap» med den råvaren krydderet er bestemt for. Det er også slik at mange urter og krydder forsterker egensmaken i råstoffet.

Prøv bare å tilsette timian til viltkjøtt. Du vil da oppleve at selve viltsmaken, som er en fellesnevner i råstoffer som eksempelvis rype, hare, elg og hval trer tydeligere fram. Krydderet er ferdigblandet og inneholder en balansert mengde salt og pepper som danner grunnbasen i krydderblandingene.

For optimal aroma og smak bør krydder lagres mørkt og kjølig, og aldri på ventilatorhylla – der hvor kjøkkenfabrikantene ofte plasserer krydderhylla. Der er det som kjent varmt, lyst og fuktig! Krydderet selges i poser á ca. 80 gr. Nettbutikken ligger på denne linken! Du kan også sende e-post til post@hildurs.no

I nærheten finner du…

PS! Hentet direkte fra bedriftens egne hjemmesider:

Lunderhaugen

På en bergkolle rett over riksveien for Hildurs Urterarium, kalt Lunderhaugen, finner vi to særegne kulturminner. Nærmest veien ligger restene av en sjeldent stor gravrøys. Slike store gravrøyser ble vanligvis kun anlagt på sentrale steder i de førkristne smårikene.

Noen meter bortenfor ligger en stor, likesidet steintrekant med svakt innbuede sider. Midt i dette er det fire store steinblokker som danner en tilnærmet firkant, som kan ha fungert som fundament for et offerbord. Både trekanten og firkanten er nøyaktig plassert i forhold til himmelretningene. Det ene hjørnet i firkanten peker rett mot nord, og de andre henholdsvis mot ØSØ og VSV. I og like utenfor trekanten ble det funnet både en klotstein (fruktbarhetssymbol) og et enegget sverd. Dette, samt plasseringen i forhold til himmelretningene og funn av kull fra diverse tidsperioder, underbygger for at det her ble dyrket fruktbarhetskulter gjennom lang tid.

Kirkeruinene

Like sør for Lunderhaugen finner man ruiner etter en kirke fra middelalderen. Man kan finne denne omtalt i middelalderdokumenter som St. Knuts kirke. Under utgravingene i 1934 ble det funnet en bueportal i kleberstein med et flott geometrisk stjernemønster. En kopi av denne kan du se på Hildurs.

En teori fremkastet av Einar Høvding går ut på at kirken kunne ha vært utsatt for ødeleggelse i 1239 da hertug Skules menn utøvde hærverk og drap på Tilrem. Nettopp i dette tidsrommet ble steinkirken i Brønnøysund reist, og steinen fra kirken på Tilrem kan ha blitt brukt her.

Den dag i dag blir det holdt friluftsgudstjenester og brylluper i kirkeruinene. Med tanke på de kultiske hendelsene på området helt fra den eldste delen av jernalderen og frem til i dag, så har det altså foregått religiøse handlinger på Tilrem og Lundehaugen i over 2000 år!

Gravrøyser

Like sør for kirkeruinene, samt spredt ut over et stort område på Tilrem og Mo finner man mange hevninger i terrenget; gravrøyser. I området kjenner man til ca 120 slike gravrøyser, hvorav en del er blitt fjernet i årenes løp. Utgravningene av disse har gitt oss et innblikket i det jordiske livet til de som ble stedt til hvile der, og det er ikke tvil om at mange av disse må ha vært sentrale i datidens samfunn.

Under en utgraving ved Hubdalstind ble det funnet to ovale, skålformede spenner datert til 900-tallet e.kr. Du kan se denne på bildet over. Dersom det blir arrangert riktig store og viktige dager på Hildurs ifører damene seg flotte drakter som er kopier av de som vikingefruene gikk med. De har også fått laget kopier av skålspennene, og Laila bruker disse på sin vikingedrakt og fører på denne måten videre tilstedeværelsen av fortiden.

Plakat til Hildurs Urterarium
Plaketten levner liten tvil om hva du kan vente deg hos Hildurs (Foto: Tore Schøning Olsen / nordnorge.com)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.