Og etter et langt og luftig svev er du plutselig tilbake i byen (Foto: Hans Petter Sørensen / @faroutfocus / HiNorth.no) Mosjøen Helgeland

Øyfjellet i Mosjøen – høyt til værs over byen

Ingen kommentarer
Den berømte Helgelandstrappa byr på både utfordringer og herlig utsikt (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv)
Den berømte Helgelandstrappa byr på både utfordringer og herlig utsikt (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv)

Fargerike Mosjøen er Helgelands eldste by og en kulturhistorisk perle. Byen har også mange spennende aktiviteter å velge mellom, noen litt krevende og noen som egner seg spesielt for småbarnsfamilier.

Mange veier til topps

En herlig utfordring er byens landemerke Øyfjellet rett utenfor sentrum, et herlig turmål som kan nås på flere måter. Øyfjellet ligger på sørvestsiden av Vefsnfjorden og strekker seg fra utløpet av Vefsna og ut til Alterneset.

Dette er en svært populær tur som tar dere opp på dette flotte fjellet som rager over Mosjøen. Fra toppen er det en flott utsikt over byen og havet og i det fjerne ser dere fjellformasjonen De syv søstre i nordvest og Okstindan i nordøst. Fjellet har en høyde på 818 meter over havet.

En spektakulær måte å bestige Øyfjellet er via en via ferrata, også kalt jernsti. Dette er den første i sitt slag i Nord-Norge og egner seg godt for nybegynnere. 660 meter til værs opp bratte fjellveggen venter på den som tar utfordringen. Luftig og panoramisk, men også trygt sikret med vaier som løper langs fjellsiden.

Ruta er lagt der hvor det finnes naturlige trinn og grep i fjellet. Denne jernstien er klassifisert som en B/C, dvs. lett til middels vanskelig. Det hele tar rundt fem timer. Det er 12 års aldersgrense og turen passer for folk i alminnelig god form.

Zipline til sentrum

Som om ikke dette er nok kan dere ta en zipline fra Øyfjellet og rett ned i sentrum. Rett ved siden av Øyfjellet, i Storfjellet, ligger nemlig Nord-Norges kanskje mest spektakulære zipline på 700 meter. Fastspent med kroppssele til en kraftig wire suser dere av gårde mens dere har en fantastisk utsikt over byen og Sjøgata.

Både zipline og viaferrata sjekkes best via nettsiden highnorth.no.

Og etter et langt og luftig svev er du plutselig tilbake i byen (Foto: Hans Petter Sørensen / @faroutfocus / HiNorth.no) Mosjøen Helgeland
Og etter et langt og luftig svev er du plutselig tilbake i byen (Foto: Hans Petter Sørensen / @faroutfocus / HiNorth.no)

Men heldigvis finner det andre veier til topps. Øyfjellet har også to andre populære ruter, Trongskaret og Helgelandstrappa. Den spektakulære Helgelandstrappa er en sherpabygget fjelltrapp, som med sine over 3000 trinn er en av verdens lengste steintrapper. Trappa rangeres som en av de fineste trappene i Norge, med topp steinkvalitet. Trinnene er 2 meter brede slik at 3 personer kan gå i bredden.

Les gjerne: De syv søstre – danset til sola rant

Trappa tar dere raskt opp i høyden, og dere trenger ikke gå langt for å få en fin utsikt og det er flere rasteplasser underveis mot toppen. Perfekt for en pust i bakken. På toppen av fjellet ligger Øyfjellvarden som markerer toppen. Her er nydelig utsikt i alle retninger og dere ser rett ned på den flotte byen Mosjøen i sin helhet.

Andre turer å teste ut

Blir det for mye adrenalin kan denne enkle turen være et alternativ. Ved bunnen av Helgelandstrappa går den fine turveien til Marsøra. Dette er en lett, idyllisk rute langs elva Vefsna. Her er både gapahuk, grill, bord og benker samt toalettfasiliteter. I området har det vært båtbyggeri og tømmerlense, og flere steder vil ses rester fra denne tiden. Veien til Marsøra er enkel å gå selv om det er et par litt brattere bakker, men turen passer for både store og små, i rullestol og barnevogn eller på sykkel. Enkelte partier kan være noe krevende for rullestoler.

Les gjerne: Torghatten – skapt av voldelig sjalusi

Eller hva med en grottetur? Øyfjellgrotta er ei 500 m dyp kalksteinsgrotte som ligger i byfjellet som rager over byen. Grotting er for mange en ukjent verden og en ny opplevelse. Inne i grotta passeres blant annet en underjordisk elv. Barn som er vant til å ferdes i fjellet, kan gjerne være med. Guidede turer arrangeres gjennom hinorth.no.

Bo godt på Fru Haugans Hotel

Med et opphold her har du det perfekte utgangspunktet for å oppleve regionen. Helgeland byr jo også på fiske og fjellturer, skjærgård og strender, rafting og randonee, avslapning og adrenalinkick. Her skapes det gode minner – sommer som vinter. Betjeningen på Fru Haugans Hotel gleder seg til å ønske deg velkommen til regionen som vi er så glad i. Sjekk hjemmesiden for detaljer og bilder!

Fortellingen om Fru Haugans Hotel startet for over 200 år siden. De siste 150 årene har hotellet vært drevet av samme familie, og kan i dag skilte med å være Nord-Norges eldste hotell. Hotellet er kjent for sin lune atmosfære med detaljer og særpreg som tar deg med til en historisk tid.

Fru Haugans Hotel ligger perfekt til for deg som er glad i urørt natur, vakker kyst og majestetiske fjell (Foto: Kathrine Sørgård / nordnorge.com
Fru Haugans Hotel ligger perfekt til for deg som er glad i urørt natur, vakker kyst og majestetiske fjell (Foto: Kathrine Sørgård / nordnorge.com)

Mer å utforske i nærheten

Den gamle bydelen Sjøgata i sentrum av byen, byr på masse historie. De gamle husene fra 1800-tallet tas vare på som en del av det pulserende bylivet og setter farge på småbyen. På en tur i området vil dere finne rundt hundre prektige trehus, brygger og naust fra forgangne tider. Dette er arkitektoniske perler og bygningsvern av klasse og du kan besøke mange av disse ulike herlighetene.

Sommerstemning i Sjøgata i Mosjøen (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv)
Sommerstemning i Sjøgata (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv)
På sykkeltur i Sjøgata (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv)
På sykkeltur i Sjøgata (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland Reiseliv)

Rett utenfor sentrum ligger Mosjøens egen bystrand, en 200 meter lang badestrand med korallsand, rammet inn av store flotte palmer, lekestativ, bålplass, bord og benker. Her deilig badetemperatur på sommeren og området er perfekt for både voksne og barn. Parkering på anviste plasser.

Fakta

Mosjøen, Helgelands eldste by ● Bynære turer, kjent for Helgelandstrappa, Øyfjellgrotta og historiske Sjøgata ● Enkle og middels krevende turer, passer for de fleste ● 700 meter zipline ● Nyttige webadresser: visithelgeland.com, nordnorge.com


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar