De Syv Søstre – danset til sola rant*)

Én kommentar
De syv søstre i vinterskrud (Foto: Bernie Kohl)

Midt på Helgelandskysten på sagnomsuste Alstenøya venter sju vakre søstre på beundrende blikk.

De ligger på rekke og rad langs Hurtigruteleia.

Tusen bratte meter stiger de opp over havflaten med mylderet av øyer og det frodige kulturlandskapet. Søstrenes blendende framtoning lar seg beundre så vel fra dekket på Hurtigruta som på sykkel ute på øyene.

Men som med all ekte skjønnhet gir nærkontakt den største nytelsen.

To personer på sykkeltur på Helgeland i Nordland med fjellkjeden De syv søstre i bakgrunnen.
De syv søstre er også perfekte som kulisse til en sykkeltur på Helgeland (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / visithelgeland.com)

De syv fjelltoppene gir fantastisk utsikt over øyriket, og er lett tilgjengelig og godt merket.

Om du skal gå søstrene for første gang anbefales ofte Skjæringen og Tvillingene. Søstrene er ikke spesielt vanskelige å bestige for folk i vanlig god form og til fots er det en herlig opplevelse å ferdes på disse toppene.

De syv søstrene sett fra Dønna (Foto: Wikimedia)

Godt merkede stier fører fra Botn ved Sandnessjøen opp og ned alle sju søstrene til Sørvika sør for flyplassen. Et antall merkede parkeringsplasser finnes også.

Alle sju på samme dag

Å gå hele fjellrekken på langs, opp og ned alle toppene, er en populær utfordring for alle fjellvante i rimelig god form. Det er mange opp- og nedstigninger som kjennes både i beina og på kondisjonen. Den jevne fjellvandrer bruker 12 til 15 timer på hele turen. Turen er 26 km. lang med en total stigning på 3525 meter.

Turistkontoret har detaljert beskrivelse, og tar du hele turen vanker det diplom etterpå. Første gangen du går alle syv anbefales det å starte fra sør. Fjellkjeden er Kystriksveiens mest kjente toppturmål, lett tilgjengelig bare noen kilometer fra Sandnessjøen sentrum. Turene opp til Skjæringen og Tvillingene er identisk fra start og opp til aksla på 762 meter.

Breitinden (Stortinden) sett fra Aksla (Foto: Wikimedia)

Adkomst

Ønsker du å starte turen på Breitinden (Stortinden) i sør, eller bare vil bestige Kvasstinden, er det enkleste å følge riksvei 17 fra Sandnessjøen ca. 18 km sørover til Søvikskaret. Herfra er det skiltet parkering.

Ønsker du å starte i nord eller bestige de andre toppene følger du riksvei 17 sørover fra Sandnessjøen ca. 4 km før du tar av riksveien ved Nymoen.

Herfra er det ca. 4 km til skiltet parkering for turer til Botnkrona og Grytfoten og ca 5 km til parkering for turer til Tvillingan og Skjerdingen (Kilde: UT.no).

Helgeland ● Høyeste topp er Botnkrona på 1072 moh., Kvasstinden er 1010 moh., Tvillingene hhv 945 og 980 moh. ● Heldagstur ● 25 km ● Stigning hele turen 3525 m ● Krevende rute, passer for godt trente ● Nyttig webside: visithelgeland

Verdt å få med seg i området

  1. Alstahaug kirke er en av syv bevarte middelalderkirker i Nord-Norge. Kirken er en middelalderkirke av sten, på øya Alsten, sør for Sandnessjøen i Nordland. Kirken ble oppført på 1100- eller 1200-tallet av lokal hogd kleberstein. Den er romansk med et rektangulært skip og smalere kor.  
Alstahaug kirke er romansk med et rektangulært skip og smalere kor (Foto: Shutterstock)
Alstahaug kirke er romansk med et rektangulært skip og smalere kor (Foto: Shutterstock)
  1. Høvdingsetet på Sandnes like utenfor sentrum av Sandnessjøen anbefales også. I gildehallen på langhuset kan du oppleve ekte vikinghistorie, smak av vikingmat, tevlinger, leker & spill, lesekrok og salgsutstillinger. Høvdingsetet befinner seg på historisk grunn som har en sentral plass i samlingen av Norge til et rike. Sjekk mer på deres hjemmesider her!
Høvdingsetet på Sandnes i blomstereng (Foto: Torolvstein)

*) Sagnet om De syv søstre

De syv søstre er formet gjennom istidene, med breer som graver seg ned i mykere bergarter og lar de harde stå nakne og blankskurte igjen. For 20 000 år siden var landskapet rundt søstrene et virvar av bretunger i ulike retninger hvor toppene stakk opp som bare nunatakker. 

De lokale har en annen fortelling om hvordan de sagnomsuste fjellene ble til. I følge folketrua spilte imidlertid De syv søstre en rolle i nordlandseventyret, sagnet om hvordan de mytiske fjellene i Nordland ble til. Her jaget villstyringen Hestmannen etter de åtte søstrene, hvor De Syv Søstre kastet seg ned på Alstahaug mens Lekamøya løp videre sørover. 

Hestmannen var ute etter Lekamøya og ofret ikke De syv søstre stort mer enn et blikk, mens det mer enn antydes at flere av søstrene nok hadde et godt øye til lofotadonisen Hestmannen.  

Det såpeaktige dramaet fikk imidlertid en forferdelig ende da sola rant og alle ble til stein. Du kan nå se de sagnomsuste fjellene spredt utover den vakre Helgelandskysten.

Dette er en historie som opprinnelig ble fortalt til barna for å kunne forberede dem til å følge sin far på fiske til Lofoten. Denne fortellingen skulle gjøre det enklere for unge fiskere å kunne navigere langs Helgelandskysten.

Kilde: Visit Helgeland


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Passer perfekt inn i en standard ramme du kan kjøpe nesten over alt. Bestill det her!

1 kommentar om “De Syv Søstre – danset til sola rant*)”