Sykkelturer i Danmark – Nord-Sjælland

Én kommentar
Mange parkerte sykler utenfor en koselig strandkafe. Solseil og hengekøyer og uteservering.
Tisvildeleje strandkafe (Foto: ©Daniel Overbeck / VisitNordsjælland)

På Nord-Sjælland finner du idylliske kystbyer, vakre strender og noen av Europas fineste slott i tillegg til sykkelbyen København.

På Vest-Sjælland kan du oppleve Odsherreds kuperte landskap og den flate, oppdemmede Lammefjord.

Spodsbjerg fyrtårn ligger mellom Hundested og Kikhavn.

Anbefalt sykkelrute på Nord-Sjælland:

Hundested – Helsingør – Nordkyststien – Regional rute 47

65 km • 385 hm • 2 dager

Her finner du dramatiske klipper og hus som er i nærheten av å krasje i sjøen. Utsikter som tar pusten fra deg hvis de ikke allerede har gjort det. De vakreste badebyer med mye sommerliv. Og Kronborg slott som den kulturhistoriske prikken over det hele.

To parkerte sykler på Tilsvilde strand. Mange strandhus og havet i bakrunnen.
Tisvilde strand (Foto: ©Tine Uffelmann / VisitNordsjælland)

Sykkelveien langs nordkysten av Sjælland er 65 kilometer lang, hvorav ca. 13 km er på grus. Ruten begynner ved den lille havna i fiskeværet Hundested, der fergen går over Isefjord til Rørvig og du starter med å sykle østover forbi en skanse fra Englandskrigen i 1805.

Det første stoppet på ruten kan allerede være oppe ved Spodsbjerg fyr (bilde over). Herfra er utsikten fantastisk, og du kan besøke minnesrommet der polarforskeren Knud Rasmussen bodde og jobbet. Museet er åpen hele sommeren.

Sommerhus, heier og skog

Fra fyret kan du også se den videre kursen av ruten, som ikke er for mennesker med alvorlig redsel for høyder. Du sykler nemlig ganske nær kanten av skråningen mot Kikhavn. Herfra fortsetter ruten til Liseleje, som er et av områdets livlige badebyer med en fin strand og mange sommerhus.

Uteservering på en kro i Liseleje, en livlig badeby på Nord-Sjælland.
Liseleje er en livlig badeby med mange fine kroer (Foto: ©Daniel Overbeck / VisitNordsjælland)

Noen av de ligger bekymringsfullt nær stupet, som havet stadig spiser seg inn mot, men det er implementert en god kystbeskyttelse i området. Er du klar for en pause kan du velge den fredede Hyllingebjerg og riktig nyte utsikten.

Nysgjerrig på å sykle i København? Les denne artikkelen!

Før Asserbo Plantage ligger Melby Overdrev, som er et stort, beskyttet lyngheiområde, brukt i over 100 år som en militær treningsplass. Derfor er det ingen sommerhus her. Nå leiren revet, og arbeidet med å gjenopprette Sjællands største lynghei er i full gang.

Hos Asserbo Plantage kan du glede deg til de høye furuene, som skaper et veldig vakkert lys langs stien, og Tisvilde Gjerde med de forkrøplede trærne i Troldeskoven.

Ferie i et dansk sommerhus er upåklagelig (Foto: © Niclas Jessen)

Et levende fiskevær

Et gammelt bindingsverkshus med halmtak i byen Gilleleje (Foto: ©Oliver Bock / VisitNordsjælland)

I middelalderen reiste syke pilegrimer til Sankt Helene Kilde med helbredende vann, og etter en årrekke med kommunalt vannverk er nå det igjen ekte vare som fyller kildekarene.

Sykkelturen fortsetter langs området Heatherhill med bratte, lyngkledde åser og videre til det nordligste punktet på Sjælland: utsiktspunktet ved Gilbjerghoved. Herfra sykler du på den smale veien mot Gilleleje med havnen som det dominerende sentrum – og det er også et perfekt sted hvis det er tid for lunsj.

I Gillelejes hovedgate finner du museet Skibshallerne, der du kan få fiskerlivet med kuttere, saltvann og tjære helt inn under huden.

En kirke med blå murstein

Neste perle i rekken av strålende kystbyer er Hornbæk, men før det trenger du bare en liten tur innover i landet: Stien på campingplassen i Dronningmølle fører til Rudolph Tegners Museum og Statuepark – en veldig ukonvensjonell opplevelse som du ikke må gå glipp av. Sjekk deres hjemmeside her for mer informasjon.

Du kan ta en pause ved havnen i Hornbæk ved minnesteinen over Holger Drachmann, som sammen med bl.a. P.S. Krøyer oppholdt seg mye i byen. Så reiser du enda lenger tilbake i historien på turen gjennom Hornbæk Plantage, der det er mange gravhauger fra bronsealderen.

Motiv fra Hornbæk Plantage (Foto: ©Oliver Bock / VisitNordsjælland)

I Hellebæk venter en annen utradisjonell en erfaring, nemlig kirken, som er så bygd så sent som i 1920 i palass-stil med hvite vegger og glaserte, blå teglstein.

Ta en tur også inn i skogen til Hammermøllens museum, som blant annet stiller ut våpen som er produsert på Kronborg riflefabrikk. Det er en kafé ved siden av museet som har en ekstremt fin beliggenhet. Hjemmesiden finner du her!

Etter kaffen trenger du bare en siste, kort etappe til Helsingør. Ruten leder deg da forbi en god opplevelse i barnehøyde: Øresundsakvariet på Nordhavnen.

Helsingør gamle bydel (Foto: ©Daniel Overbeck / VisitNordsjælland)

Men ellers er Helsingørs store attraksjon selvfølgelig Kronborg slott, der Holger Danske fortsatt sover i en av de underjordiske gangene.

Kronborg slott (Foto: ©Daniel Overbeck / VisitNordsjælland)

Sykkelruten tar deg direkte dit. God tur!

Her er et kart som viser de ulike sykkelrutene på Nord- og Vest-Sjælland som er beskrevet i sykkelboken Cykelture i Danmark. Den som er omtalt her er nummer 1.

Du må gjerne lese vår artikkel om sykkelferie her!

Annonse:

1 kommentar om “Sykkelturer i Danmark – Nord-Sjælland”