Endestasjon Kongsberg etter en herlig tur (Foto: Pernille Voll)

På sykkel langs Numedalsruta – fra fjell til hav

3 kommentarer
Mennesker på sykkeltur passerer et gammelt stabbur langs Numedalsruta.
Fra fjell til hav gjennom gammel kultur langs Numedalsruta (Foto: Pernille Voll)

Ta med familien, venner, kollegaer, kjæresten eller hvem du måtte ønske på sykkeltur

Sykling er en sosial og opplevelsesrik aktivitet. Du bestemmer selv farten og hvor langt du vil sykle, – og raster når du finner et hyggelig serveringssted eller ute i det fri.

Numedalsruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik. Ruta følger Numedalslågen store deler av strekningen. Dette er Norges nest lengste elv. Fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik har ruta et fall på 1000 meter, og den går hovedsakelig langs lite trafikkerte veier i et vakkert og variert landskap.

Numedalslågen er Norges nest lengste elv. Her fra Svene i Flesberg (Foto: Wikimedia)

Numedal kalles også gjerne for Middelalderdalen. I tillegg til fire stavkirker finnes det over 40 bevarte bygninger fra middelalderen. Her oppleves solsvidde og tjærebredde tømmerhus i sitt opprinnelige miljø på gårdene. Middelalderens bygninger skjuler hemmeligheter om livet i tidligere tider.

Les gjerne: Kongsberg Sølvverk – bli med gruvetoget 342 meter under jorden

Stavkirkene har en aura av magi, mystikk og mirakler som skaper en helt spesiell atmosfære. Så kombinert med en økt på sykkelen med flott natur kan man oppleve spennende attraksjoner.

Et yngre par sitter lent opp mot et tre. Tar en pause på sykkelturen.
Du kan nyte fred og ro langs hele ruta.
(Foto: Nore og Uvdal Næringsselskap)
Tre damer med hjelp på sykkeltur i Numedal.
Gode venner på tur blir aldri feil.
(Foto: Pernille Voll)

Ruta kan deles opp etter eget ønske og byr på opplevelser for alle typer syklister.

Anbefaler vår artikkel om rundreise på Østlandet!

Her er tips for deg som har lyst til å sykle Numedalsruta

Ruta starter på Geilo, men her starter vi på Rødberg. Det er mulig å ta buss fra Kongsberg eller Geilo til startpunktet Rødberg.

Dag 1 kan da gå fra Rødberg til Veggli, en strekning på 32 km. Rødberg vokste fram da Noreverkene ble bygd på 1920-tallet og i denne forbindelsen ble Numedalsbanen åpnet i 1927. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum var da Nord-Europas største kraftstasjon og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft. Den nyklassisistiske hovedbygningen er dobbelt så lang som Slottet i Oslo.

Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum var Nord-Europas største kraftstasjon da den ble bygget på 1920-tallet (Foto: Wikimedia)

Sørover riksvei 40 fra Rødberg langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste og her er det mange fine badeplasser. Nore stavkirke er fra første halvdel av 1200-tallet. Treskurden i kirken er svært kunstferdig utført med ranke- og dyreornamentikk.

I dag kan du sykle dresin fra Veggli til Rødberg. Se eget avsnitt om Numedalsbanen nederst på siden.

Veggli kirke er fra 1859 og har en kirkegård fra middelalderen.

Dag 2 anbefales strekningen Veggli til Lampeland på 44 km.

Fra Veggli til Rollag går sykkelturen langs Østsidevegen. På veien passeres Rollag stavkirke fra 1200-tallet, Rollag prestegård som er Norges eldste bebodde prestegård med hovedbygning fra 1633, og Rollag Bygdetun med 10 tilflyttede bygninger. Dette regnes for å være den mest sjarmerende strekningen på Numedalsruta.

Rollag stavkirke under blå himmel.
Rollag stavkirke (Foto: Trond Strandsberg / Wikimedia)

Rett sør for Rollag sentrum passeres også Alfstadloftet. Stabburet regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning, og er fra 1190.  Inne i skogen ved Flesberg kan man ta en kort avstikker til Vrenga kraftstasjon som får tilført vann fra Fagerfjell.

Alfstadloftet, kanskje Norges eldste ikke-kristelige bygning (Foto: Wikimedia)

Dag 3 er strekningen Lampeland – Kongsberg på 22 km og turens korteste etappe. Det er best å holde seg til sykkelruta på vestsiden av Numedalslågen, for der er det mindre trafikk. Sør for Lampeland krysses Numedalslågen igjen og tettstedet Svene passeres. Rett før ankomst Kongsberg sykler du gjennom den idylliske Bevergrenda hvor veien slynger seg tett innpå elva.

Kart over sykkelruta.
De 5 viktigste severdighetene: 1) Kraftstasjonen Nore 1, 2) Nore stavkirke, 3) Rollag prestegård, 4) Alfstadloftet, 5) Norsk Bergverksmuseum
De blå prikkene markerer anbefalte overnattingssteder.

Norsk Bergverksmuseum

Sagnet forteller om et par gjeterbarn som oppdaget en sølvåre i fjellet i 1623. Året etter ble Kongsberg grunnlagt av Kong Christian 4.

Les gjerne vår artikkel her!

Dame på sykkel fotografert på bro i Kongsberg.
Endestasjon Kongsberg etter en herlig tur (Foto: Pernille Voll)

Til denne turen anbefales det å kjøpe sykkelguide med kart for Numedalsruta.

Mer om Numedal og områdets tilbud av aktiviteter, overnatting og servering finner du på deres hjemmesider her!

Dresin på Numedalsbanen

Ved Veggli Vertshus kan du leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen, fra Veggli til Rødberg. Gruppereiser kan bestille mat som kan serveres på en av de nedlagte stasjonene, og for en ideell tur så er overnatting i togvognene å anbefale.

Les gjerne vår egen artikkel om dresin på Numedalsbanen her!

Du kan leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen (Foto: Visit Numedal)
Du kan leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen (Foto: Visit Numedal)

Skinnegangen som er tilrettelagt for dresinkjøring er mellom Veggli og Rødberg. Numedalsbanen har fått Olavsrosa og kan tilby en rekke flotte opplevelser på turen. Veggli Vertshus kontakter du på deres hjemmesider. Eller på E-post: Kontakt@veggli-vertshus.no

Er du interessert i jernbanehistorie? Her kan du lese om Numedalsbanen.

Rolig og fredelig på gamle skinner langs Numedalsbanen (Foto: Nore og Uvdal)
Rolig og fredelig på gamle skinner langs Numedalsbanen (Foto: Nore og Uvdal)

Ønsker du å lese deg opp på hva Norge har å by på som ferieland kan vi anbefale denne bokpakken. Der finner du alt om severdigheter, reisemål, vandreturer og toppturer.


Annonse:

Boka om sykkelturer i Danmark
Boka om sykkelturer i Danmark

3 kommentarer om “På sykkel langs Numedalsruta – fra fjell til hav”