Vandre i Norge – et tilbud til alle, uansett alder, form og bosted

5 kommentarer
Vettisfossen i Møre og Romsdal (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway)

Å vandre er et lavterskeltilbud for oss som er så heldige å bo i Norge. Du må ikke nødvendigvis opp på vidda eller fjellet for å gå tur.

De fleste av oss kan nyte godt av en merket sti bare noen hundre meter fra egen inngangsdør.

Damer med hunder på tur med hunder
En vandretur langs kyststien i Vestfold er balsam for sjelen (Foto: Anja E Basma)

Naturen må gerne betrædes, men træd varsomt!

Mine egne vandreturer er ofte korte turer på et par timer gjennom en skog, langs stranden, rundt en sjø eller til et flott utsiktspunkt på fjellet. Lys og skygge, det skiftende været, landskapets farger, dyr, fugler og planter, oldtidsminner og de menneskene jeg møter, er alt sammen med til å gjøre opplevelsen til noe helt spesielt. Og så gir den korte vandreturen mosjon, frisk luft i lungene og en god følelse av velvære.

Mer om vandring i Norge finner du på denne siden!

Generelt om vandring og overnatting i det fri

Hvis du er på vandretur og holder deg til stier og veier og for øvrig respekterer skilt og henstillinger, kan du komme vidt omkring i det norske landskapet. Du kan også ta med deg hunden så lenge den holdes i bånd. På høst- og vinterstid kan adkomst på en merket rute gjennom privat terreng være noe begrenset på grunn av jakt. I så fall blir du nødt til å finne en alternativ rute, noe som alltid er mulig.


Forside av boka Vandreturer i Norge av Terje Karlung

Takket være 1000-vis av frivillige arbeidstimer har lokale turlag og foreninger gjort en kjempejobb med å legge til rette for friluftsliv og med det en bedre folkehelse.

Anbefaler alle å skaffe seg boka Vandreturer i Norge med nesten 100 turbeskrivelser fra det ganske land. Det meste av innholdet her er hentet fra denne boka.


I Norge må du gjerne overnatte i telt i naturen, og det er ellers mange muligheter for vandrere som gjerne vil overnatte underveis. Det finnes primitive leirplasser langs de fleste vandrerutene.

Noen er bare en liten slette der du kan slå opp et telt, mens andre er forsynt med ei gammel koie, en gapahuk og gjerne en bålplass. Den Norske Turistforening (DNT) har 500 både betjente og ubetjente hytter fordelt på ulike hyttetyper med ulik betjeningsgrad.

Telt ved vann sykler rasteplass sommer vidde
Oppe på Hardangervidda kan du velge og vrake i gode leirplasser (Foto: Håkon Nordby)

Du kan lese alt om allemannsretten her! På NORSK FRILUFTSLIV sine fine hjemmesider.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

5 kommentarer om “Vandre i Norge – et tilbud til alle, uansett alder, form og bosted”

Legg inn en kommentar