På Gotland er sykkelmulighetene nesten uendelige (Foto: Tina Axelsson) tre personer sykler langs havet

På sykkel i Sverige – for de aller fleste

Ingen kommentarer
Utrolig idyllisk med en sykkeltur på svenske landeveier (Foto: Patrik Svedberg)
Utrolig idyllisk med en sykkeltur på svenske landeveier (Foto: Patrik Svedberg)

Sykkelferier i Sverige passer for de fleste. Sverige er et stort land med et stort, velutviklet og godt merkede nettverk av sykkelstier som tilbyr alt fra urban utforskning til langdistanseturer på landet.

Uansett hva slags sykkelferie du er interessert i, har Sverige noe for deg. Velg mellom langdistanse kyststier, hvor du kan reise hundrevis av kilometer, eller ulendte fjellstier som vil teste dine evner.

Sveriges fascinerende byer tilbyr mange dedikerte sykkelstier, og hvis det er mer interesse for sykling på milde landeveier, kan steder som den idylliske øya Öland være akkurat stedet for sykkelferien.

På Gotland er sykkelmulighetene nesten uendelige (Foto: Tina Axelsson) tre personer sykler langs havet
På Gotland er sykkelmulighetene nesten uendelige (Foto: Tina Axelsson)

Du kan til og med øyhoppe på sykkel i skjærgården i både Stockholms og på vestkysten. Siden det er så mange alternativer tilgjengelig, vil det ikke være vanskelig å finne den rette sykkelferien i Sverige, uansett om du trener for Tour de France eller er en familie med små barn.

Slik forbereder du deg til sykkelferien

Sykkelutleie er allment tilgjengelig i Sverige. I de større byene finner du både private sykkelutleiefirmaer og City Bike-ordninger. Ute på landsbygda er det også mange sykkelutleiefirmaer, hvorav mange vil levere sykler til ditt ønskede sted, samt hente sykkelen når du er ferdig.

Mange tilbyr også servicepakker, som kommer godt med dersom du får flatt dekk eller andre problemer. Noen hoteller tilbyr også sykler for lokal utforskning.

Fra en sykkeltur i idylliske Småland (Foto: Patrik Svedberg)
Fra en sykkeltur i idylliske Småland (Foto: Patrik Svedberg)

Hva slags sykkel er også en vurdering.

Elektriske sykler er stadig mer populære i Sverige, og selv om ikke alle sykkelutleiefirmaer tilbyr dem, er de tilgjengelige mange steder. Du kan også leie terrengsykler, barnesykler, tradisjonelle bysykler, tilhengere og mye mer. Det beste rådet er å kontakte et sykkelutleiefirma før ankomst for å se hva de tilbyr og bestille på forhånd.

På bysykkel i Stockholm (Foto: Tina Stafrén) Sverige
På bysykkel i Stockholm (Foto: Tina Stafrén)

Utforsk på egen hånd eller ta en guidet tur

Det finnes en rekke sykkelmuligheter når det gjelder å utforske Sverige, spesielt i byene, hvor sykkelutleie er allment tilgjengelig. I de større byene, som Stockholm, Malmö og Gøteborg er det en rekke selskaper som tilbyr ulike typer guidede turer. Noen vil ta deg gjennom bestemte nabolag, og gi deg historien til området dere utforsker, mens andre er fleksible og vil imøtekomme dine personlige interesser.

Du kan også sykle terreng i utkanten av byene.

Herlig å sykle i de svenske skoger (Foto: Helena Wahlman)
Herlig å sykle i de svenske skoger (Foto: Helena Wahlman)

I Stockholm er det til og med en Wooden Bike Tour, hvor du sykler på en tradisjonell håndlaget tresykkel mens du besøker noen av byens fremste landemerker.

Les gjerne vår artikkel: Stockholm – opplev det beste

Utenfor byene kan du også velge å ha med deg en guide. Hvis du er interessert i en flerdagers guidet sykkelferie i Sverige, er det en rekke selskaper som ikke bare vil gi deg en sykkel og en guide, men som også kan bestille overnatting underveis.

På sykkeltur med guide (Foto: Tina Stafrén)
På sykkeltur med guide (Foto: Tina Stafrén)

Hvis du vil ta en selvguidet tur, sørg for å undersøke før reisen din, siden Sverige er et stort land. Sykkelruter er godt merket i både urbane og landlige områder: blå skilt angir lokale ruter, svarte er for lokale distrikter, og grønne skilt er for nasjonale ruter.

Lokale turistsentre kan gi både kart og gode råd om hvor du skal dra og hva du skal se. Mens sykkelveier er trygge og svenske sjåfører generelt er vant til å dele veiene med, og dermed respekterer syklister, er det viktig å huske sykkelreglene og å bruke hjelm.

Fra en sommerlig sykkeltur i Djurgården, Stockholm (Foto: Henrik Trygg)
Fra en sommerlig sykkeltur i Djurgården, Stockholm (Foto: Henrik Trygg)

I tillegg kan det være lange avstander fra det ene befolkningssenteret til det neste, og mobildekning kan være ustabil i de mer avsidesliggende områdene. Dette er spesielt viktig å være oppmerksom på hvis du planlegger en sykkelferie med barn.

Les gjerne vår artikkel: På sykkeltur i Norge, Danmark og Sverige

Les om Sverigeleden – og skaff deg de detaljerte kartheftene

Sverigeleden er en nesten landsdekkende sykkelvei og går gjennom alle Sveriges provinser unntatt Gotland. Løypa går på offentlig vei, for det meste på asfalt, og er delt opp i en hovedløype og en rekke alternative løyper. Hovedruten går mellom Helsingborg og Karesuando (2620 km).

Sverigeleden strekker seg gjennom gammelt kulturlandskap og følger stort sett mindre befarte veier innover i landet. I større byer som Stockholm, Gøteborg, Helsingborg og Linköping går stien hovedsakelig langs bilfrie sykkelveier. Ettersom Sverigeleden i stor grad går gjennom bebodde områder, er det relativt enkelt å stoppe på ulike steder for å spise en matbit eller en kaffe underveis.

Å sykle med barn er uproblematisk langs Sverigeleden (Foto: Emmy Hultberg / visitsweden)
Å sykle med barn er uproblematisk langs store deler av Sverigeleden (Foto: Emmy Hultberg / visitsweden)

Det er enkelt å koble seg til andre sykkelstier som Kystlinjen, Mälardalsleden, Västgötaleden, Dalslandsleden, Vättern-Sommenleden, Runt Vätternleden og Banvallsleden.

Sverigeleden har flere alternative ruter, som over Stockholm og Gøteborg. I tillegg er det forgreninger mot Norge, blant annet i Skalmodal (Västerbotten), Gäddede (Jämtland) og Kroksätra (Dalarna). Det er også alternative ruter østover ved Trelleborg (Skåne) og Byxelkrok (Öland).

Den totale lengden på de alternative rutene er 3 980 km. Det svenske Cykelsällskapet har tegnet opp ruta og satt opp alle skilt langs Sverigeleden.

All informasjon om Sverigeleden finnerdu i tre karthefter. Formatet er A4, og hver del har mange flotte fargebilder (vekten er ca. 600 gram per mappe).

Hvert karthefte er i to deler med 50-60 helsides kart. De inkluderer også detaljerte kart over byområder. I tillegg er det seksjoner om Sverige som turistland, Sverigeleden, planlegg sykkelturen og et kapittel om øvrige sykkelturer for turister. Kartdelene avsluttes med et omfattende register og et kapittel om service.

Kjøp de her!

Fra en sykkeltur i Skåne (Foto: Visit Sweden) Sverige
Fra en sykkeltur i Skåne (Foto: Visit Sweden)

Annonse:

Boka om sykkelturer i Danmark
Boka om sykkelturer i Danmark