Gaustatoppen

Gaustatoppen – Norges videste utsikt

9 kommentarer
Gaustatoppen Turisthytte (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorwaycom)

Gaustatoppen, av mange betegnet som Norges vakreste fjell, rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 moh.

Fra toppen kan du i klarvær se 1/6 av Norge.

På toppen ligger Turistforeningens over 100 år gamle steinhytte (bildet over) med salg av kaffe og vafler. Det er mulig å overnatte i sesongen, men dette må bestilles på forhånd.

Stien opp er godt merket med røde T-er. De fleste bruker godt og vel 2 timer på veien opp og noe mindre på veien ned. Best utgangspunktet for turen er fra Stavsro på veien mellom Rjukan og Tuddal på 1173 moh. Der er det en stor parkeringsplass med kiosk og toaletter og kafeteria.

Blide jenter tar selfie på fjellet
Selfie fra Gaustatoppen (Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com)

Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er bred og tydelig. Etter hvert som toppen nærmer seg blir utsikten stadig finere, og fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka synes i det fjerne. Det siste stykket nordover gir flott utsikt i alle retninger, ikke minst over Hardangervidda.

Gaustatoppen er et majestetisk syn (Foto: Ove Bergersen)

Turen er en familievennlig tur som også passer for spreke og turvante barn. Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt oppe på toppen. Hytta ble satt opp allerede i 1893, og er bygget av naturstein fra selve toppen. Hytta er utvidet og fornyet innvendig de siste årene, blant annet med en ny kafé.

Hytta er betjent og har enkel servering av vafler, kaffe og drikke hver dag i sommersesongen fram til midten av oktober. For å nå helt til topps må du fortsette ca. 500 meter mot nord over et smalt og luftig parti.

Er du blant de sprekeste kan du bestige toppen fra Selstali i nordvest. Denne turen er lengre, men vel så fin. Regn med fire timer opp og tre ned. Er du ute etter en lettere løsning er Gaustabanen åpen for turisttrafikk.

Et par tips på veien:

  1. Gaustabanen (lite bilde) er en helt unik bane inne i selve Gaustatoppen og er åpen hver dag i sommerhalvåret, samt helger og ferier vinterstid når snø og værforhold tillater det. Gaustabanen starter fra Svineroi (Fv651) ca. 2 km fra innkjøringen til Gaustablikk (foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorwaycom)
Ta banen opp til Gaustatoppen
Gaustabanen er en unik og spennende opplevelse i seg selv (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com)
  1. Rjukan er Norges første arkitekttegnede by og ble bygd opp av Norsk Hydro på rekordtid. Byens grunnlegger, industrimagnaten Sam Eyde, var opptatt av arkitektur, og ville bygge et estetisk mønstersamfunn. Den høye arkitektoniske standarden har sendt Rjukan rett inn på UNESCOs verdensarvliste.

Et par nyttige hjemmesider er Visit Rjukan og våre egne sider om vandreturer i Norge.

Du kan også kjøpe boka Vandreturer i Norge her, der finner du nesten hundre vandreturer med beskrivelser, bilder og kart. Og skulle du trenge kart over området finner du det her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

9 kommentarer om “Gaustatoppen – Norges videste utsikt”

Legg inn en kommentar