Det er vennlige fjell rundt Vrådal, og de passer for alle (Foto: Raisfoto / visittelemark.com)

Østre og vestre Roholtfjell i Vrådal – tur med trøkk

Én kommentar
Skilt som viser vandrestier i Vrådal
Du har utallige veivalg – alle er like flotte (Foto: Håkon Nordby)

Dette er en ganske så tøff og krevende fjelltur i Telemark der en del av turen går på bratte svaberg.

Fra toppen på 1005 meter venter en fantastisk utsikt. Kan anbefales på det varmeste.

Opp til denne barske toppen er det T-merket løype både fra Vrådal sentrum og fra Heia mellom Kviteseid og Vrådal ved Rv41. Roholtfjell er det mest markerte og minialpine fjellet i Vrådal i Kviteseid kommune og landskapet karakteriseres av flotte, blankskurte og bratte svaberg.

Den bratte sørveggen blir mye benyttet til fjellklatring av lokalkjente. Fjellet består av to topper som smale fjellrygger i øst-vestlig retning. I tørt vær er det greit å ta seg frem her. Mellom toppene er det et dypt skar med små idylliske tjern, der badevannet er godt og varmt på sommerstid.

Det er vennlige fjell rundt Vrådal, og de passer for alle (Foto: Raisfoto / visittelemark.com)
Det er vennlige fjell rundt Vrådal, og de passer for alle (Foto: Raisfoto / visittelemark.com)

Godt merket

Turstiene til Roholtfjell er T-merket med grønne skilt. Du kan som nevnt starte på to ulike steder, både i Vrådal sentrum og på Heia. Stiene møtes på Stemmyr og herfra er det bare en sti til toppen. Det er greit å parkere på begge startstedene.

Første del av turstien, med merkede og skiltede alternativ på to steder i tilfelle flom og glatt fjell, går i åpent og lettgått terreng med furuskog til innunder foten av fjellet. Herfra og opp til toppen av Østre Roholtfjell (1005 moh.) er det bratt stigning langs to alternative merkede og skiltede ruter. Ved siste oppstigningen til toppen er det lagt ut tau på to steder. Vis hensyn og varsomhet når du bruker de. I varden på toppen er det lagt ut navnebok.

Til nabotoppen, Vestre Roholtfjell (1018 moh.) er det delvis merkede stier uten fast standard, en ovenpå og en nedunder fjellryggen, der begge går via tjernene i skaret mellom toppene og bratt opp til venstre toppen.

Litt om hva du finner i nærheten

  • Straand Hotel har et 12,5 meters innendørs svømmebasseng med skrånende dybde fra 115 cm til 200 cm. Her er også sauna, solarium og muligheter for massasje. Ved siden av bassenget er det plaskedam for de minste.
Straand Hotell Vrådal Telemark
Straand Hotel oser av historie, unike fasiliteter, tradisjonsrik kokkekunst og en atmosfære du skal lete lenge etter (Foto: Straand)
  • Ved vannkanten, like nedenfor hotellet ligger Straand Sommerland med flott sandstrand, lekeapparater, trampoliner og utleie av robåter, kanoer og pedalbåter. Klatretårn på 12 meter. Sykkelutleie på hotellet.
Sommermoro på Straand Sommerland i Vrådal (Foto: Raisfoto / visittelemark.com)
Sommermoro på Straand Sommerland i Vrådal (Foto: Raisfoto / visittelemark.com)
  • Vrådal Skatepark passer for både nybegynnere og øvede. Flaten er på 36 x 9 m i betong, og minirampe og streetbox er levert av Parkpilot. Parken er gratis å bruke og det er påbudt med hjelm.
  • Vrådals store stolthet er Veteranbåten M/S Fram som seiler på innsjøene Nisser og Vråvatn fra Vrådal. Hun går i trafikk fra mai til oktober med sightseeingturer i vakker innlands-skjærgård. På utvalgte dager går hun også langs nisser til Nissedal og Treungen.
MS Fram er klar til å ta deg og dine ut på et slusecruise i et flott øylandskap (Foto: Visit Telemark) Nisser Vrådal
M/S Fram er klar til å ta deg og dine ut på et slusecruise i et flott øylandskap (Foto: Visit Telemark)

Litt fakta om Roholtfjell

Vrådal i Telemark ● 1005 moh. ● Halvdagstur● 8 km  ● 4 timer ● Medbring mat/drikke ● Middels krevende rute, passer også barn og eldre ● GPS 59.348484, 8.430313

Hørt om Hubriding?

Konseptet Hubriding Sykkel er et eventyr på to hjul som tilbyr tilgjengelige stier, spennende landeveier og sykkelruter i nærheten av flere hoteller og tettsteder, blant annet på Straand.

Dette for å skape en sykkelferie du garantert vil huske. Konseptet er utviklet fordi disse hotellene liker syklisten som gjestegruppe og for at du som gjest skal slippe kjedelig flytting fra hotell til hotell og kjedelige transportetapper som tar unødvendig tid.

Du skal rett og slett kunne bruke tiden på det du liker aller best, bare sykle og nyte Telemark og alt det flotte de har å by på. Ikke minst muligheten til å komme tilbake til en etablert base for å nyte det gode liv på takterrassen, god mat og drikke og en stab som legger godt til rette for deg og dine behov som syklist.

Straand Hotell sine anbefalte ruter finner du på hubriding.no/straand/sykkel/

Kort om Telemark

Reiser du innover i landet fra kysten, venter fjell og daler, fiskerike vann, stille skoger og turopplevelser på fjell og vidder. I dette store området er det flott jaktterreng for blant annet skogsfugl og rådyr.

Telemark strekker seg fra kyst til fjell med store variasjoner i landskap og særpreg. Her finner du spektakulære høyfjellsturer i et kontrastfylt og unikt landskap som bare Telemark kan by på.

Velkommen til Vrådal, Kviteseid og Morgedal

Tre naturskjønne bygder som ligger idyllisk til mellom vann, elver, skog og fjell i Kviteseid kommune. Området er spesielt kjent som et eldorado for deg som er glad i snø og ski, men her er det også flott om sommeren når åser og daler kles i et teppe av grønt gress og markblomster så langt øyet kan se. Og om høsten når fargene går mot gult og rødt, bugner det av både blåbær og tyttebær.  

Les gjerne: vår artikkel om Gaustadtoppen her!

For her oppe, midt i Telemarks dypeste skoger, er det ingen tvil om at det naturen som er det største trekkplasteret. Her kan du bade, klatre på fjellet, sykle, spille golf, stå på SUP eller seile på de vakre innsjøene Nisser, Bandak, Kviteseidvatnet og Vråvatn.

I tillegg kommer alle turmulighetene i umiddelbar nærhet på Hægefjell, Venelifjellet og Roholtsfjell, samt lettere stier i lavlandet.

Bare en 2-3 timers kjøretid unna Kristiansand, Langesund, Larvik, Sandefjord og Oslo, er Vrådal, Kviteseid og Morgedal perfekte reisemål for dags- eller helgeturer. Spennende destinasjoner som kan nytes hele året!

(Kilde siste kapittel: Visittelemark.no)

Telemark i bilder


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Østre og vestre Roholtfjell i Vrådal – tur med trøkk”