
Det er ikke alltid du trenger å reise til fjells for å nå opp til svimlende tinder. Dette er en topptur i lavlandet som absolutt anbefales.
Toppen har et karakteristisk utseende og er et markant landemerke sett fra flere kanter. Godt synlig fra veien mellom Sigdal og Numedal.

Toppen heter Tekslehøgget på lokal dialekt mens andre kaller den for Hovsnatten. Fjellet er et grensefjell mellom Flesberg og Rollag kommuner. Høyden er ikke spesielt avskrekkende, kun 721 moh. Og i godt driv tar det ikke mer enn halvtimen til topps.
Fra P-plassen følges skogsbilveien innover ca. 500 meter til en sti tar av til venstre, og så stiger det etter hvert bratt opp. Det er ikke lenger enn i underkant av 2 km totalt, men det kan være litt slit å komme seg opp. Det er noen steinete partier så det lønner seg med gode fjellstøvler med ankelstøtte.
Turen til Tekslehogget og 98 andre toppturer kan du lese om i boka: TOPPTURER I NORGE
Når du først er oppe er det verdt hvert eneste skritt. Det høyeste punktet ligger midt på en rygg som strekker seg rundt 500 meter i nordlig retning. Toppryggen har klassisk fjellvegetasjon med lyng og lave busker. Ta med godt med drikke, på en varm dag kan det bli mye svette som skal ut.
Fra toppen skuer du ut over malerne Kittilsens og Skredsvigs eventyrrike i krystallklar luft og kan nyte et 360 graders rundskue til topper som Gaustatoppen og Andersnatten, åser, skoger, myrer og vann. Husk kikkerten og husk å skrive deg inn i turkassa.

Vær obs på sørvestsiden av toppen der det går loddrett ned. Det er ingen sikring mot kanten. Det knytter seg både sagn og krigshistorie til Tekslehogget. Mange av bygdefolket skal blant annet ha møtt et vesen med mosegrodd hode.
Adkomst: Følg skilt mot Teksle, og like etter første til høyre. Følg veien en drøy kilometer til et veidele der en skogsbilvei tar av mot høyre. Der er en liten p-plass merket Tekslehogget.
Les gjerne også: Blefjell – flere topper å velge mellom

Litt ren fakta om turen
Rollag i Numedal ● 721 moh. ● Fin halvdagstur ● 2 km en vei ● 30 minutter opp ● Middels krevende ● Husk drikke ● Anbefalt webside med mer om Numedal: visitnorway.com
Numedal er kjent for sine stavkirker
I middelalderen var det antakelig over 1 000 stavkirker i Norge (noen mener det kan ha vært så mange som opp mot 2 000 kirker), men de fleste forsvant i perioden 1350–1650, trolig som følge av endrede behov etter svartedauen og reformasjonen. I 1650 var det rundt 270 stavkirker igjen, og i neste hundreårsperiode forsvant 136 av disse. I dag er det bare bevart 28 stavkirker fra middelalderen i Norge (Wikipedia).
- Flesberg stavkirke er en stavkirke fra siste halvdel av 1100-tallet eller første halvdel av 1200-tallet i Flesberg kommune i Buskerud. Den er i bruk som vanlig sognekirke.

- Rollag stavkirke er en enskipet stavkirke (midtmastkirke). Kirken er antatt bygd på siste halvdel av 1200-tallet. Eldste skriftlige referanser til kirken er fra 1425. Kirken og området rundt er Rollags tusenårssted.

- Nore stavkirke er en korskirke av midtmasttypen, antatt opprinnelig bygget som en enskipet stavkirke (langkirke). Det er vanlig å datere stavkirken til slutten av 1100-tallet. Kirken har kraftig preg av renessanse og rokokko.

Les gjerne også: Numedalsbanen – på skinner med telt og dresin
Annonse:
Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor
