Krossobanen Telemark Rjukan personer

Magiske Hardangervidda – med telt og sykkel fra Rjukan

Én kommentar
Dame med sykkel Krossobanen Rjukan
Så enkelt å greit tar du sykkelen med på Krossobanen (Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com)

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsslette og skifter mellom bratte vestlandsfjell i Hardanger og slakt, dovent viddelandskap i øst.

Hardangervidda framstår som et massivt og uendelig landskap bestående av urørt natur og står høyt på ønskelista for alle som vil oppleve fjell og vidde tett på kroppen. Er du riktig hissig på en skikkelig nærkontakt med dvergbjørk og koselige turisthytter og fjellvann er det bare å planlegge en tur med historiske Rjukan som utgangspunkt.

På denne turen, som jo passer best fra sykkelsetet, får du mange naturopplevelser. Du får taubanetur, sykkelopplevelser, fisketur og telttur, alt i samme høyfjellseventyr.

Krossobanen Telemark Rjukan personer
Ta gjerne med deg sykkel eller ski opp på Hardangervidda med spektakulære Krossobanen (Foto: Ian Brodie)

Og det begynner riktig så bedagelig, men langt fra kjedelig. På 5 minutter frakter Krossobanen deg fra Rjukan og opp til Gvepsborg ved foten av Hardangervidda. De to vognene «Tyttebæret» og «Blåbæret» går i skytteltrafikk og tar deg til en høyde på 886 moh. Og da har du både sykkel, telt og annen oppakning klar, slik at du omgående kan benytte deg av alle naturopplevelsene vidda gir. Det er det stor avgiftsfri langtidsparkering ved startpunktet.

Les gjerne: Vår artikkel Gaustatoppen – Norges videste utsikt eller opplev Sabotørstien på Rjukan – i historiske fotspor

Banen har ingen faste avganger, her er det bare å møte opp. Det kan lønne seg å kjøpe billett online på forhånd, sjekk på: rjukanbooking.no eller på krossobanen.no

Så er turen i gang på alvor, men sett av tid til å nyte den herlige utsikten. Sett deg så godt til rette på sykkelen og peil ut retning mot Kalhovd turisthytte. Kalhovd ligger vakkert til ved Kalhovdfjorden sørøst på Hardangervidda og er en naturlig inngangsport videre innover vidda Hytta er også et populært reisemål for sykkelturister som ønsker å kombinere syklingen med fotturer i et praktfullt fjellterreng.

Du finner flere spennende turer med telt i boken NORGES FINESTE TELTTURER, du kan kjøpe den her!

De første to kilometerne er den tøffeste utfordringen for både barn og voksne, her stiger det et par hundre høydemeter før tregrensa er nådd og vidda åpner seg opp. Strekningen er småkupert og veien er godt skiltet og god å sykle på og nå har du vidda foran deg, klar for å bli oppdaget. Og nå er det meste opp til deg selv og hvor lenge du har tenkt å bli og hvor langt du vil sykle. Det er teltplasser over det hele så valget er ditt.

Telt ved vann sykler rasteplass sommer vidde
Oppe på Hardangervidda kan du velge og vrake i gode leirplasser (Foto: Håkon Nordby)

Men vi utforsker videre innover vidda. Ved krysset foran Kalhovd Turisthytte tar du til venstre og etter ca. 8 km kommer du til Synken. Videre herfra lar du turbåten MB Mårfjord ta deg og sykkelen over den vakre innsjøen Mårvatn. Denne turen tar ca. 40 minutter. Husk å sjekke rutetidene på båten FØR avreise, da denne kun har én kveldsavgang.

Mårbu turisthytte ligger idyllisk til ved nordenden av Mårvatn, rett ved grensa til Hardangervidda nasjonalpark. Rundt selve hytta er det småkupert, og lenger unna høyreiste nuter og daler med topper opp i 1400 meters høyde. Her er flere gode plasser å telte.

Par sykler på Hardangervidda
Hardangervidda har vidt åpent terreng med bred utsikt og gode sykkelveier (Foto: Elisabeth Haig Jacobsen / Visittelemark.com)

Mange som velger denne turisthytta som overnatting snur her og tar båten tilbake dagen etter. Har du funnet deg en fin leirplass kan du lettere kombinerer både sykkel, fiske og telt i denne storslåtte høyfjellsnaturen. Så hva med å prøve lykken med stanga i noen av de idylliske fjellvannene? Det kan gi deilig kveldsmat i panna.  Og er formen inne og du har nok av tid, kan du legge ruta tilbake via flere DNT-hytter.

Om du ikke bor på hyttene kan du skaffe deg mat og proviant, noen er betjent, andre selvbetjent. Ruta fra Mårbu kan da gå til Lågaros via Mogen til Stordalsbu før du er tilbake ved Kalhovd. En fin runde du gjerne kan bruke noen dager på.

Fakta

Rjukan i Telemark ● Gvepsborg 886 moh. ● Høyfjellsterreng med elver og vann ● 38 km til Mårbu ● Lett å sykle, passer for alle, men mye stigning i starten ● Gratis parkering der banen starter ● Nyttige web-adresser: visitrjukan.com og visittelemark.com

I nærheten

  • Krossobanen (bilder i toppen) er Nord-Europas første totausbane. Banen ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro slik at Rjukans befolkning kunne ta seg opp i sola i vinterhalvåret. I dag er Krossobanen en turistattraksjon som er åpen hver dag, hele året.
  • På toppen av Krossobanen ligger Rjukan Klatrepark, en park som er moro for alle aldre. Dette er en unik mulighet til å lære mer om Rjukan sin historie, kjenne på mestringsfølelsen og ikke minst adrenalinet. Sjekk nettsiden for oppdatert informasjon.

Annonse:

Glad i å sykle? Hva med en sykkelferie i Danmark?

1 kommentar om “Magiske Hardangervidda – med telt og sykkel fra Rjukan”

Legg inn en kommentar