Minnestein på Rjukan tungtvann krigen

Norsk Industriarbeidermuseum – levende historiefortelling

Én kommentar
Vemork
På Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie (Foto: Ian Brodie)

Norsk Industriarbeidermuseum ligger 5 km vest for Rjukan sentrum i vakre og litt dramatiske omgivelser på Vemork gamle kraftstasjon.

Kraftstasjonen stod ferdig i 1911 og ble da regnet som verdens største. Under den andre verdenskrig ble Vemork et alliert krigsmål. Gjennom utstillinger, film og interaktive stasjoner gir museet et nært møte med norsk industri- og krigshistorie.

Utstilling på Vemork på Rjukan

Norsk Industriarbeidermuseum åpnet i 1988 og tar mål av seg å være det viktigste museet som forteller og viser den perioden av den industrielle utviklingen som la grunnlaget for dagens norske velferdsstat og dermed en høyere levestandard.

Museet har som formål å fremme kunnskap om arbeiderkultur, vannkraft og annen energiutnyttelse, kraftintensiv og elektrokjemisk industri i Norge. På det meste arbeidet over 600 mennesker på Vemork-anleggene.

Krigsutstilling

Norsk Industriarbeidermuseum er kanskje aller mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie og viser krigsutstillingen Helter i Telemark. Dette er en spennende utstilling med lokalt preg. Her dramatiseres de fire berømte sabotasjeaksjonene mot lokal tungtvannsproduksjon, men det legges også stor vekt på alle de andre lokale aksjonene under krigsårene på Rjukan.

Minnestein på Rjukan tungtvann krigen
Minnesteinen for Tungtvannssabotasjen i 1943 (Foto: Ian Brodie / Visit Telemark)

Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. Utstillingen Atomkappløpet gir en spennende og innsiktsfull presentasjon av de fire tungtvannsaksjonene og de alliertes bestrebelser på å utvikle en atombombe. Les mer om utstillingen Tungtvannssabotørene her!

Les gjerne: Vandretur til Gaustatoppen – Norges videste utsikt!

Guidet tur i sabotørenes fotspor

Rjukan og Tinn Guideservice sine guider forteller den spennende historien om de verdensberømte norske sabotørene som under den andre verdenskrigen tok seg fram fra Hardangervidda, og ned det bratte juvet til Vemork for å sprenge Tungtvannsfabrikken. Turen går igjennom skog og fjell og underveis dras man inn i den spennende historien. Stien er godt merket, med noe bratt nedstigning mot slutten.

Les gjerne vår artikkel: Vandre Sabotørstien på Rjukan.

Vandre på Rjukan
Sabotørstien – en vandretur med historisk sus (Foto: Håkon Nordby)

Godt skotøy er en forutsetning, på regnværsdager anbefales støvler da løypa kan bli våt og noe gjørmete. Passer både for voksne og barn. Turen tar ca. 3 timer, og går ikke ned i juvet. Sjekk denne nettsiden for mer informasjon.

Ta deg også litt tid til å sjekke denne videoen:

Sabotørstien er en 8 km lang sti fra Rjukan Fjellstue til Vemork.

Museumsbutikk og kafé

I Cafè Vemork kan du nyte god mat og flott utsikt i trivelige lokaler. Det serveres både kalde og varme retter.

Museumsbutikken ligger i 1. etasje sammen med billettutsalg og informasjon. Her selges suvenirer, gaveartikler og litteratur. Som en helt spesiell suvenir selges ekte tungtvann. Du behøver ikke å løse billett for å handle i butikken.

Rjukan – best på isklatring i Europa

Rjukan blir ofte kalt turismens vugge i Norge. Blant attraksjonene er skimuligheter, fjellvandring, historie, og isklatring. Rjukan blir sett på som en av de bedre destinasjonene i Europa for isklatring, med mange fosser og stabil is i en lang sesong. Les mer her!

Om Rjukan

Rjukan er Norges første arkitekttegnede by og ble bygd opp av Norsk Hydro på rekordtid. Byens grunnlegger, industrimagnaten Sam Eyde, var opptatt av arkitektur, og ville bygge et estetisk mønstersamfunn. Den høye arkitektoniske standarden har sendt Rjukan rett inn på UNESCOs verdensarvliste. Les gjerne denne artikkelen om Rjukan på Wikipedia.

Tips! Fra Rjukan er veien kort opp til Hardangervidda. Ta gjerne med deg sykkel og telt. Et skikkelig opplevelseskart over Hardangervidda finner du her!

Bilder fra Telemark

Ønsker du en weekendtur eller Norgesferie har Telemark noe til alle, fra kyst til høyfjell. Sjekk ut spennende opplevelser sommer og vinter; fra bading i Bø Sommarland, vandring, sykling og skiferie til spektakulær verdenshistorie som Industriarven Rjukan – Notodden og Henrik Ibsen. Eventyr i pose & sekk. Her er linken til en fin ferie!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Norsk Industriarbeidermuseum – levende historiefortelling”

Legg inn en kommentar