festning Oslo to personer gjennom tunnel

Byvandring i Oslo – lærerikt og morsomt

Én kommentar
Vannspeilet på Middelhavsparken med Barcode i bakgrunnen (Foto: Thomas Johannessen / visitOSLO)
Vannspeilet på Middelhavsparken med Barcode i bakgrunnen (Foto: Thomas Johannessen / visitOSLO)

Byguidene i Oslo er entusiastiske og kunnskapsrike og oppdatert på hva som skjer i byplanleggingen og på de nyeste funnene som kaster nytt lys over gammel historie.

Dette er absolutt en anbefalt, flott og lærerik måte å oppleve Oslo på, samtidig som du får en god dose mosjon.

Oslo vokser raskt og deler av kartet må tegnes på nytt. Byvandringer er populært i mange storbyer verden over; Barcelona, København, New York, Roma eller London for å nevne noen. Byvandring i Oslo er også spennende, og vandringene har mange ulike tema.

Karl Johans gate i Oslo med trær blomster og folk
Karl Johans gate en herlig sommerdag (Foto: Didrick Stenersen / VisitOSLO)

Guidene er spesialister på hver sine områder og det arrangeres mange og varierte byvandringer i Oslo. Mange er gratis, andre koster litt. Det arrangeres regelmessige vandringer blant annet i regi av Oslo Guidebyrå og Oslo Bymuseum. Det er også andre mer sporadiske byvandringer som arrangeres av ulike foreninger, museer og så videre.

Her er noen smakebiter på de mest populære vandreturene hentet direkte fra Oslo Guidebyrå sine egne hjemmesider:

Historisk elvevandring – Akerselva

Dette er nok den mest populære turen for Oslofolk!

Turstien langs Akerselva starter ved Maridalsvannet og går helt ned til Vaterland i Oslo sentrum. Elva har rundt 20 fossefall som fikk i gang maskinene i gamle dager. Langs den 8 kilometer lange stien kan man høre mye spennende arbeider- og annen historie, se gamle fabrikkbygg som har blitt omgjort til caféer og museum, flotte brobygg og gjøre avstikkere til steder som Telthusbakken, Gamle Aker Kirke og Vøyen Gård for å nevne noen.

Hus ved elv i Oslo
En av de mest populære turene går langs Akerselva. Her fra Hønse-Lovisas hus (Foto: Tord Baklund / VisitOSLO)

Det anbefales en vandring på ca. 2,5 timer og de fleste vil nok foretrekke å følge elvas retning nedover. En typisk Akerselvavandring starter på Nydalen og avsluttes i Mathallen men kan selvsagt skreddersys. Denne turen kan gjerne kombineres med drikkestopp underveis og ølsmaking.

Akershus Festning og Kvadraturen

«Bøddel og kanoner»

Et besøk på festningen er en vandring gjennom Norges historie fra 1300-tallet frem til i dag. Festningen har vært sentrum for nasjonens vekst og utvikling gjennom mer enn 700 år. Guiden forteller om kongelige besøk og fiendtlige beleiringer, om festningen som oppbevaringssted for kjeltringer, drapsmenn og andre kriminelle. Turen omfatter også Oslos historiske sentrum, med Kvadraturen grunnlagt av kong Christian IV i 1624.

festning Oslo to personer gjennom tunnel
Vandretur på festningen i høstsol (Foto: VisitOSLO / Tord Baklund)

Omvisningene tilrettelegges gjerne for alle aldersgrupper og anledninger. Et besøk på festningen kan med fordel kombineres med en sommerfest eller være et kulturelt innslag i en bursdagsfeiring.

Middelalderbyen Oslo

Bli med til Oslos vugge! Der trikken idag skramler gjennom Gamlebyen, mellom jernbanelinjer, byggearbeider og graffittidekorerte skatebaner, lå den tidligste bybebyggelsen i Oslo: Mange vet ikke at tre fjerdedeler av de viktigste bygningene, noen med historie tilbake til 1100-tallet, fortsatt kan ses som ruiner, deler av eksisterende bygninger og rekonstruksjoner – et av de største sammenhengende ruinparkområdene i Norden!

Les gjerne noen av våre mange artikler om Oslo; Fra Sognsvann til Åklungen med telt, Oslo, massevis av opplevelser eller Grefsenkollen, med Drøbak i det fjerne.

La en av de autoriserte Osloguidene ta deg på en spennende tur gjennom middelalderens Oslo, langs gater som i sin tid var belagt med treplanker og som forbandt Kongsgården med monumentale kirker og klostre, det travle torget og den ikke mindre travle havnen.

Du vil få høre om pest og bybranner, folk og dyr, håndverkere og handelsmenn, konger, dronninger, biskoper og hertuger – og hvordan historien fortsatt blir skrevet den dag i dag, gjennom nye funn som stadig gjøres.

Vandringene er en unik anledning til å bli kjent med Oslos mangfoldige fortid og nåtid. Mye mer om organiserte turer i Oslo på www.osloguide.no

Andre tips i Oslo

  1. Ta ferge fra Rådhusbrygge 4 til Hovedøya og du er tilbake i middelalderen i løpet av minutter. Du kan rusle i ruinene av det gamle klosteret og kanskje oppdage en sjelden plante eller to som ble innført til Norge av munker for 900 år siden. Nord på øya finner du ruinene etter et cistercienserkloster fra 1147. Du kan også se to kanonbatterier fra 1808 og to krutthus.
Ferge ved Hovedøya i Oslo
Oslo-fergene bringer deg til Hovedøya og de andre øyene i fjorden (Foto: Sabine Zoller / VisitOSLO)
  1. Opplev Vigelandsparken! Dette er verdens største skulpturpark med verker av én og samme kunstner. Her finner du over 200 arbeider signert Gustav Vigeland. Det tok over 40 år å få parken ferdig, og i dag er den en av Norges største attraksjoner. 
Monolitten Vigeland Oslo
Vigelandsanlegget er den en av Norges største attraksjoner (Foto: Tord Baklund / visitOSLO)

Tips! Du finner utrolig mye spennende å oppleve i byen på visitOSLO – hovedstadens offisielle hjemmeside!

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Byvandring i Oslo – lærerikt og morsomt”

Legg inn en kommentar