Festningen er et yndet rekreasjonsområde, nesten midt i sentrum (Foto: Christine Baglo / Visit Norway)

Akershus slott og festning – sentral i Oslos historie

2 kommentarer
Panorama av Akershus slott og festning (Foto: Wikimedia)

Festningen ligger i grønne omgivelser like ved Rådhuset og Aker Brygge. På Festningsområdet ligger også Hjemmefrontmuseet, Forsvarsmuseet, Akershus Slott og Slottskirken.

Festningen er et populært rekreasjonsområde og en grønn lunge midt i Oslo sentrum. Her kan man utforske byens historie eller nyte en varm sommerdag i solen. Akershus Festning utgjør et av Norges fineste og eldste kulturmiljøer med sin rike bestand av verdifulle bygninger og anlegg tilkommet gjennom nesten 700 år.

Festningen har status som nasjonalsymbol på grunn av sin rolle som sete for konge- og statsmakt og de mange viktige og dramatiske historiske hendelser som har utspilt seg her. Dette gjør Akershus en av de mest betydningsfulle festningene i Norgeshistorien.

Festningen er et yndet rekreasjonsområde, nesten midt i sentrum (Foto: Christine Baglo / Visit Norway)
Festningen er et yndet rekreasjonsområde, nesten midt i sentrum (Foto: Christine Baglo / Visit Norway)

Festningen er opprinnelig en middelalderborg som ble påbegynt i 1299 av Håkon V, senere ombygd til renessanseslott under Christian IV og utvidet til kanonbevæpnet festningsanlegg fra 1593. Den ble opprinnelig bygget som en kongeborg med sete for kongens representanter, strategisk beliggende på Akersneset i Oslo

Akershus festnings besøkssenter ligger ved Karpedammen midt inne på festningsområdet.

Besøkssenterets medarbeidere kan gi svar på henvendelser om de kulturelle tilbudene på festningen og historisk informasjon om anlegget. Besøkssenteret er betjent hver dag hele året og har som spesialoppgave å orientere om alt som skjer og alt som befinner seg på området. Besøkssenteret holder til i det lange røde huset ved Karpedammen på indre festning.

Slott og kirke

Akershus Slott og Slottskirken holder åpent for alle i sommerhalvåret. Akershus slottskirke ligger i Akershus slott, øverst på festningen. Gudstjenestene her er åpne for allmennheten. Denne lille historiske kirken midt i sentrum av Oslo gir en vakker og fredfull stemning.

Vandretur på festningen i høstsol (Foto: VisitOSLO / Tord Baklund)

En tur rundt i disse bygningene er virkelig en stor opplevelse. Kong Haakon, Dronning Maud, Kong Olav og Kronprinsesse Märtha ligger alle i mausoleet i kjelleren på Slottskirken, også her er det åpent for alle.

På samme området holder Norges Hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet også til. De historiske salene danner i dag rammen om Regjeringens representasjonsarrangementer.  Akershus slottskirke og Det Kongelige Mausoleum ligger også her. Kirken er åpen for publikum og i forbindelse med gudstjenester, konserter og andre arrangement.

Les også gjerne vår artikkel om Oslo her!

Forsvarsmuseet

Forsvarsmuseet viser norsk militærhistorie fra den første forsvarsordningen i vikingtiden, gjennom dansketidens mange nordiske kriger, unionstiden med Sverige til 1905, perioden rundt den kalde krigen 1945-1990 og Intops – norske soldater i internasjonale operasjoner. Utstillingene inneholder mange unike og spennende gjenstander og besøket er gratis. Forsvarsmuseet har egen museumsbutikk og en hyggelig kafé med kalde retter, kaker og kaffe.

Hovedinngangen til Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo. (Foto: VisitOSLO / Stian Lysberg Solum / Forsvarsmuseet)

Museet ligger på nedre Akershus festning ved Festningsplassen. Her er også Norges hjemmefrontmuseum som er landets ledende institusjon for studier av norsk okkupasjonshistorie. Her kan man vandre gjennom en utstilling som tar for seg flere sider av motstandskampen og dagliglivet i Norge under andre verdenskrig.

Besøk gjerne Forsvarsmuseets egne hjemmesider her!

Oslo har egne nettsider for landets unike hovedstad for ytterligere inspirasjon, her finner du hjemmesiden deres!

Annonse:

Sykkellandet Danmark leverer de beste opplevelsene.

2 kommentarer om “Akershus slott og festning – sentral i Oslos historie”

Legg inn en kommentar