Aurevann i Lillomarka med telt

Aurevann – naturskjønn perle i hjertet av Lillomarka

Ingen kommentarer
Bader i Aurevann Lillomarka
Aurevann i Lillomarka er ei lita perle (Foto: Aina Kirkerud / Sommerigroruddalen)

Lillomarkas beliggenhet gjør den svært godt tilgjengelig, og er et sentralt friluftsområde for beboerne fra de nærliggende områder rundt hele marka, ikke minst for de som bor i Nittedal og i Groruddalen.

Og for mange tilhengere av Lillomarka er Aurevann et herlig turmål både for dagstur, men også for overnatting ute i fri.

Fine telt- og leirplasser

Vannet har mange fine telt- og hengekøyplasser, spesielt på oddene i sørenden. Plassene er av litt ulik størrelse og noen bedre egnet enn andre til å slå opp telt. Her i sør ligger også en tilrettelagt bålplass for grilling og kos. Herfra har du herlig utsikt over vannet og skogen som henger idyllisk over vannspeilet. Det er magisk stille her og stemningen er aldeles nydelig. Dette er kanskje det fineste vannet i hele Lillomarka.

Aurevann i Lillomarka med telt
Det er flere leirplasser langs Aurevann (Foto: Aina Kirkerud / Sommerigroruddalen)

Aurevann er ganske så stort og også et ypperlige turmål for den som liker å fiske. Aurevann kan være utfordrende, men i puttene i nordenden er det langt enklere å lure fisken på kroken. Begge disse puttene (nordre og søndre) har bra med både ørret og abbor. Du finner også en fin leirplass ved den nordre putten og det er spennende skog og stier å utforske i området.

Fra Aurevann er også veien kort til andre perler i Lillomarka som Bleiktjern og Lusevasan.

Ta turen rundt

Vi du ta runden rundt denne nydelig og skinnende perlen? Kronglete og bratt noen steder, men utfordringer er til for å mestres. Ta høyre side av vannet, da passerer du flere flotte hengekøyeplasser og teltplasser. Enkelte steder går du på murene av fire små demninger og du passerer ei hytte før stien tar seg opp på en høyde og inn i Slattumsrøa naturreservat. Så står du plutselig på toppen av en fjellvegg som går loddrett ned i vannet før du etter hvert kommer ned i et grønt, herlig og bratt trolldomsaktig juv.

Les gjerne også vår artikkel om Nordmarka! Fra Sognsvann til Åklungen!

Nord i vannet følger du stien inn i skogen, forbi restene av bostedet til markapioneren Borrebæks første hytte Jegersly. Hytta, (grunnmuren etter denne) som brant for en del år siden ligger ved bekken fra Aurevannsputten. Dette var den første hytta i Lillomarka som ble bygget av Johan Henrik Borrebæk . Han ble født 11. juni 1860 i Aker, og døde 10. juni 1921. 

Stien går videre over bekken og opp i skogen, men så kommer du inn på rødmerket sti som tar deg ned til vannet, over flere broer og opp på en ny høyde med rester av grunnmur, en gapahuk og fin utsikt. Så fortsetter en sti oppe i høyden, før det bærer ned til vannet, over muren på demningen og opp skråningen hvor det er lagt ut tau til å holde deg fast i.  Ved bekken er det en flott trebru og plutselig er du tilbake der du startet. En fin tur på ca. 9 km totalt.

Finn ditt vandrekart fra hele Norge her!

Komme seg dit

For å komme deg til Aurevann har du mange startpunkt å velge mellom. Du kan ta grusveien (lysløypa) fra enten Skytta i Nittedal eller Badedammen på Ammerud til utløpet av Romstjern, dette er ca. 1,5 km. Herfra tar du stien nordover i retning Lilloseter/Dalebekk. Straks er du langt inne i den fineste eventyrskog. Følg blå sti 2 km til du ser Aurevannsputtene på venstre side av stien.

Det er selvsagt også mulig å gå på blå sti hele veien fra Skytta, det er ca. 2 km. Ønsker du en lenger tur kan du gå fra Rødtvet og parkeringen ved Grei fotballbane Turen passer fint for turvante barn ned til 6-7 år.

Fakta

Lillomarka i Oslo og Nittedal kommuner ● Skogsterreng med innsjø ● Fine partier med mange leirplasser ● Grei adkomst fra Ammerud, Rødtvet, Grorud og Nittedal, også med buss og T-bane ● Nyttige webadresser: visitoslo.com og sommerigroruddalen.no

Mer å utforske i området

  • Lilloseter er en turisthytte og serveringssted i Lillomarka i Oslo. Selve hytta ligger på en høyde mellom Aurevann og Langevann. Lilloseter et populært utfartssted for beboerne i Groruddalen, og ligger bare fire og en halv kilometer fra parkeringsplassen til Steinbruvann ved Grorud, og fem fra Ammerud.
Lilloseter i Lillomarka
Lilloseter venter med nybakte boller (Foto: Chell Hill)
  • Galleri Würth på Skytta i Nittedal stiller ut ut kunst fra Sammlung Würth, en av Europas største private kunstsamlinger. Samlingen er bygget opp fra begynnelsen av 1960-tallet og består av over 18 200 kunstverk. Hovedvekten av verkene er fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

Tips

Vesletjern, også kalt for Lilletjern, er en dam på Apalløkka mellom Rødtvet og Ammerud ved markagrensa til Lillomarka i Oslo. Tjernet er demt opp og er regulert som offentlig badeplass. Vesletjern ble brukt som isdam fra 1923 og det ble hentet isblokker fra tjernet helt frem til 1945.

Vesletjern har mudderbunn, som mange av markavannene. På det dypeste er det 9 meter dypt. Området har rekreasjonsfasiliteter med benker, toalett, godkjent ildsted, natursti og egen trasé for bevegelseshemmede. Det finnes gode parkeringsmuligheter i området, med tilgang fra både Ammerud og Rødtvet. Fra Ammerud kan man parkere ved Apalløkka skole, og fra Rødtvet er det parkering ved Greibanen (Kilde: Wikipedia)

Idylliske Vesletjern ved Ammerud
Idylliske Vesletjern ved Ammerud (Foto: Chell Hill / Wikimedia)

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.