Lite kan måle seg med en kafferast og en titt på kartet (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Flensmarka ved Røros – Femundsmarkas vakre lillesøster

Ingen kommentarer
Herlig utsikt mot Flenskampene (Foto Knut Røst / Statskog / Flickr)
Herlig utsikt mot Flenskampene (Foto: Knut Røst / Statskog / Flickr)

Flensmarka er et naturreservat som strekker seg fra nordvestenden av Femunden over Flensmarkaplatået til liene sør for Håsjøen, ca. 25 km sørøst for Røros sentrum.

Det meste av dette naturreservatet ligger i Røros, men den sørligste delen ligger i Engerdal, nord for Femundshytten.

Her er fattig furuskog med innslag av bjørk, men også mange gamle og stedvis grove furuer med alder rundt 300-400 år. Dette er virkelig et fint stykke terreng.  Flensmarka er et litt bortgjemt turparadis med fiskevann som perler på ei snor. Her kan du få skikkelig stor fisk og naturopplevelser av høy klasse.

Du trenger nødvendigvis ikke et mål for turen, det er mer enn nok å bare være her. Men vi anbefaler likevel å prøve fiskelykken, her får du nemlig fisk. Flensmarka byr både på ørret, abbor, røye og harr.

Jakt- og fiskekort finner du på inatur.no.

Turterrenget er godt merket med åpne buer og hytter. Ta deg god tid, du rekker neppe å utforske hele herligheten.

Lite kan måle seg med en kafferast og en titt på kartet (Foto: Marius Rua / trondelag.com)
Lite kan måle seg med en kafferast og en titt på kartet (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Utgangspunktet for de fleste er parkeringsplassen rett før Langen Gjestegård i retning mot Synnervika. Her starter den merkede DNT-stien som går over til Tufsingdalen. Følger du denne stien, snirkler du deg gjennom tørr furuskog og passerer flotte fiskevann som Nedre Olbekktjønna, Øvre Olbekktjønna, Stortjønna og Flenstjønna.

Videre kommer du etter hvert til områdets største fiskevann, Flensjøen som mange har som turmål for slå leir. Det tar om lag en time å gå til Stortjønna i rolig gange med oppakning. Et perfekt stopp for en matbit og en pust i bakken i nydelig terreng.

Videre mot Flensjøen stiger terrenget jevnt og trutt med tørt og fint, men veldig steinete underlag. Før du ankommer Flensjøen er du over skoggrensen, noe som kan bety mer vind. Stien passeres ganske nære Kamptjønnan og på en landtunge mellom disse to tjernene er det aldeles billedskjønt og en helt ideell teltplass. Her kan du absolutt slå leir på eidet mellom tjernene. Prøv å finn deg en plan og relativt steinfri plass. Til din fordel er det bygget opp et ildsted rett i nærheten der du kan fyre bål i bålsesongen eller uansett bruke som en fin spiseplass.

Du finner mer spennende å lese i våre artikler: Verdensarven Røros – opplevelser som setter spor! og Sølnkletten – majesteten i Alvdal Vestfjell

Så er det bare å nyte kvelden og natta ute. Det tilfører turen en herlig dimensjon av ro og tilstedeværelse. Solnedgangen her i fjellet kan være fantastisk og er du heldig kan du oppleve et sterkt og variert fargespill på himmelen når solen har gått ned. 

Når du først er i dette området bør du dagen etter la teltet stå og ta turen opp på Flenskampen. Dette massive fjellet med sine fire topper ruver godt i terrenget og kan sees fra utallige plasser i regionen. Du følger bare den rødmerkede stien videre. Det er bare herlig å kunne vandre i stille ensomhet hele dagen uten for mange lyder og inntrykk.

Veien tilbake følger du samme sti som inn i marka, men legg gjerne inn en omvei til Grådalsbua. I denne lille bua kan du overnatte gratis. Fint sted å koke seg kaffe og ta en hvil samtidig som du sjekker gjesteboka og nyter solstrålene. Grådalsbua stammer fra den tida gårdene i Grådalen brukte Flensmarka mye.

Verdt å få med seg

Bergstaden Røros er en av Europas eldste trehusbyer, og en av de få gruvebyene i verden som er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Bykjernen har en sjelden stor og godt bevart trehusbebyggelse.

Kirke Røros trehus tømmer
Røros kirke troner majestetisk over den gamle trehusbebyggelsen (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Langen Gjestegård ligger ved inngangen til Femundsmarka, 30 km fra Røros sentrum. Langen Gjestegård ligger i Synnervika ved Femund. Rom, hytter, restaurant. Kano utleie. Flott utgangspunkt for fotturer – ved inngangen til Femund Nasjonalpark.

Fakta

Røros i Trøndelag ● Naturreservat ● Fjellterreng ● Greit tilgjengelig, passer for de fleste ● 30 km med bil fra Røros ● Det går buss mellom Røros og Synnervika/Langen ● Nyttig webadresse: roros.com

Denne turen og nesten 100 andre finner du i boken NORGES FINESTE TELTTURER

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar