Varde med røde T-er med dame som hviler med hund

Sølnkletten – majesteten i Alvdal Vestfjell

4 kommentarer
Fjell i Alvdal seter med gress på taket
Sølnkletten troner mektig bak idylliske setertun (Foto: Knut Larsson)

Fjellområdet øst for Rondane-massivet heter Alvdal Vestfjell og er et usedvanlig trivelig fjellområde med mange og flotte ruter både sommer og vinter.

Det er flere merkede ruter som binder Alvdal Vestfjell og Rondane godt sammen. Du kan starte turen nesten i Gudbrandsdalen og vandre eller gå på ski til Østerdalen.

Varde med røde T-er med dame som hviler med hund
De røde T-ene er til både hjelp og støtte på en tur i fjellet (Foto: Knut Larsson)

Det høyeste fjellet i Alvdal er et kjært barn med mange navn og kalles både Storsølnkletten, Alvdalssølen, Store Sølnkletten eller bare Sølnkletten. Fjellet har en lett gjenkjennelig salform og ligger drøyt 20 kilometer sørvest for Alvdal sentrum.

Du aner kanskje ikke alt Alvdal har å by på? Sjekk denne informative hjemmesiden, den inneholder mye spennende aktiviteter og severdigheter.

Sølnkletten ruver i horisonten nesten uansett hvor den sees fra. Fra toppen ser man setrene som har vært med på å sette sitt preg på fjellene i generasjoner: Breisjøseter, Flatseter, Franksetra, Follandsvangen og Kvislåsetra som de mest sentrale.

Dame med sekk i fjellet Alvdal
Fin vårdag i fjellet med rester av vinter (Foto: Knut Larsson)

Hovedtoppen kalles også Storsølnkletten og har en høyde på 1 826,9 moh. og den lavere toppen, nordvest for hovedtoppen, ligger på 1690 moh. Denne kalles Spisskletten eller Veslsølnkletten. Fjellet er omgitt av lett turterreng, men det tar en hel dag å bestige begge toppene. Ruten er godt merket og været i området er ganske stabilt. På noen partier må du klyve litt, men det er lite og krever ikke noe utstyr.

Les gjerne: Vår artikkel om verdensarven Røros!

En godværsdag på toppen av Sølnkletten er en uforglemmelig opplevelse med en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. En kjempeflott tur som anbefales på det sterkeste.

Tips: Kjør inn Sølndalen til Follandsvangen og ta både Spisskletten og Store Sølnkletten på samme tur. Dette er den lengste og hardeste løypa, på 8 til 10 timer.

Alvdal Turforening har gitt ut en 360 grader panoramategning over utsikten fra Sølnkletten. Denne er tilgjengelig på flere butikker i Alvdal.

Fakta

Alvdal i Innlandet ● 1827 moh. ● Heldagstur ● 21 km  ● 7 timer  ● Medbring mat/drikke ● Middels krevende rute ● GPS 61.980290, 10.291927

Verdt å få med seg

  • Jutulhogget er et av Nord-Europas største juv på 2, 5 kilometer. Sagnet sier at Jutulhogget ble til da Rendalsjutulen ville hogge seg vassrenne over kjølen. Jutulhogget er et mektig syn, og med et helt unikt planteliv. De stupbratte veggene i den vestre delen er over 100 meter høye, lenger øst er de på det høyeste med 240 meter.
Dame ligger på klippe i Alvdal
Her ville Rendalsjutulen hogge seg vassrenne over kjølen (Foto: Marte Thoresen)
  • Aukrustsenteret & Flåklypatoppen. Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover finner du Aukrustsenteret, et vakkert museumsbygg under himmelhvelvingen. Familiepark og museum med muligheter for å treffe Solan og Ludvig.
Solan og Ludvig og måneraketten i Alvdal
Ludvig og Solan ønsker deg velkommen til Alvdal (Foto: Ivar Thoresen)

Ønsker du litt inspirasjon til en rundreise på Østlandet med fjellregionen kan du finne noen gode tips i vårt rundreiseforslag her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.