Damer skåler i hvitvin i rorbu på Fosen

Indre Fosen – der opplevelsene ligger som perler på en snor

Ingen kommentarer
Familie med lekebåter i fjæra på Fosen
Tid for fredelige omgivelser med nærhet til vakre Trondheimsfjorden. Fra serien Perler på en snor (Foto: R.R. Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv As)

Så samarbeider de da også under slagordet «Perler på en snor», alle de som leverer og syr sammen opplevelser på vakre Indre Fosen – kun en kort reise unna Trondheim by.

Perlene består av unike overnattingssteder og fine tilrettelagte aktiviteter. Her kan dere besøke setre i drift, historiske eventyrstier og kose dere med unike utflukter til vanns og til lands. Så her kan dere leve godt i fredelige omgivelser med nærhet til vakre Trondheimsfjorden.

Jente i oransje hengekøye under en brygge
Det er ikke alltid man må gjøre så innmari mye heller. Fra serien Perler på en snor (Foto: R.R. Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv As)

Et Norge i miniatyr, med nærhet til både fjord og fjell, og gode muligheter for både fiske, bading og fine turer i variert natur. Kulturminnene er godt skiltet og forteller deler av historien og de fleste kulturminnene kan utforskes videre med QR-kode på mobil og nettbrett.

Les gjerne også: Vår artikkel om øyene Hitra og Frøya.

Det er nok av aktiviteter for små og store å velge mellom enten dere er på ferie eller bare på en kort helgevisitt. For barn og unge kan noe av det følgende absolutt anbefales.

Damer skåler i hvitvin i rorbu på Fosen
Stemningsbilde fra Fosen fra serien Perler på en snor (Foto: R.R. Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv As)

En familievennlig sykkeltur

Hva med å ta med deg familien langs idylliske Trondheimsfjorden? Her kommer dere i kontakt med naturopplevelsene på en interaktiv og gøyal måte.

Turen starter på Rørvik fergekai. Dere sykler langs fjorden mot Stadsbygd på vei 717 omgitt av jorder og rullesteinstrender før dere tar av mot helleristningene i Vemundstadsbakken og følger en vakker utrafikkert grusvei langs fjorden og gjennom frodig, rik skog. Turen tar dere via museet Kystens arv.

Stadsbygd er en vakker perle der dere kan kjøpe en lærerik oppgavepakke som knytter sammen utforsking av planter, dyr og kulturhistorie, spill, lek og undring over naturen på en litt annerledes måte. Pakken inneholder mysterier som dere kan løse underveis, og premier venter på de som klarer oppgavene. Svarene finnes langs veien med hjelp av delene som pakken inneholder.

Mann med to barn sykler på Fosen
På Fosen kommer dere i kontakt med naturopplevelsene på en aktiv og gøyal måte (Foto: Foto: R.R.Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv as)

Baksteinneset er en kystgravplass fra jernalderen

Dette er en gravplass med 10 gravrøyser ca. 500 f.Kr.-1030 e.Kr. Fra middelalderen finnes skriftlige kilder som dokumenterer eldre forestillinger om at de døde levde videre i en slags skyggetilværelse i disse gravrøysene. De var underjordiske som kunne bringe lykke eller ulykke til de levende.

Ta med barna på en rundtur på Eventyrstien her på Bakstein, og la de møte alt fra troll til havfruer.

Indre Fosen er en kystperle av de sjeldne! Her kan du følge perlene som ligger som en snor og oppleve 30 utvalgte kulturminner i vakre omgivelser!

Visit Trøndelag

Kulturmiljøet på Refsnes

Ligger på Selnes ved Stjørnfjorden, og er et fyrverkeri av mangfold og variasjon. På den opparbeidede 1,3 km lange stien gjennom kulturminneområdet vandrer dere gjennom 9000 års historie fra steinalderen for mange tusen år siden til dagens bosetting og bruk av området.

På Refsnes ligger steinalderboplasser og steinaldertufter, flere gravfelt fra jernalderen, et rettersted fra 1700-tallet og en bauta reist for modige menn fra Stjørna som deltok i Napoleonskrigene 1801-1814.

Leksvik Seterlag

Alle barn elsker dyr. Leksvik seterlag er et lag for aktive seterbrukere hvis formål er å ta vare på seterkulturen i et langsiktig perspektiv gjennom aktiv bruk av setrene i tråd med lokal kunnskap fra fortid og samtid. Med seterkultur forstår laget natur, kultur og næring knytta til utmarksområdene som er og har blitt nytta til seterdrift. Setrene deler på ha åpne setre for turister.

Mer å utforske i nærheten

Museet Kystens Arv ligger flott til ved Prestelvas utløp i Stadsbygd, og er et familiemuseum med hovedvekt på båt. Her finner dere et aktivt trebåtbyggeri som bygger båter etter gammel tradisjon. Museumsområdet er tilrettelagt for familier og barn.

Opplev ekte kystkultur på Museet Kystens Arv (Foto: Synlig.no)
Opplev ekte kystkultur på Museet Kystens Arv (Foto: Synlig.no)

Reins Kloster ligger i Rissa og historien forteller at Harald Hårfagre tok gården Rein til odel og eie da han la under seg Trøndelag på 870-tallet. Turstien på Reins kloster snor seg gjennom historien fra klosterruinene og klosterhagen til dagens bebyggelse og bruk av området.

Ta deg tid til en smak av Reins Klosters økologiske iskrem som er håndlaget fra bunnen av (se bilde under).

Motiv fra turstien på Reins kloster. Bilde fra serien Perler på en snor (Foto: R.R. Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv As)
Motiv fra turstien på Reins kloster. Bilde fra serien Perler på en snor (Foto: R.R. Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv As)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar