Botanisk Hage er en oase midt i Oslo, Naturhistorisk Museum i bakgrunnen (Foto: Thomas Johannessen / Visit Oslo

Botanisk Hage med Naturhistorisk museum – møt dinosaurer midt i Oslo by

Ingen kommentarer
Naturhistorisk Museum inngang (Foto: Thomas Johannessen / Visit Oslo)
Naturhistorisk Museum (Foto: Thomas Johannessen / Visit Oslo)

Botanisk hage (Tøyenhagen) er en eksotisk oase og en fredet plett midt i Oslo, nærmere bestemt på Tøyen med innganger både fra Sars’ gate, Jens Bjelkes gate og Monrads gate.

Mange lune steder å strekke litt på bena i Botanisk Hage (Foto: Thomas Johannessen / Visit Oslo)
Mange lune steder å strekke litt på bena (Foto: Thomas Johannessen / Visit Oslo)

Parken er et ettertraktet sted for avkobling fra storbyens mas.

Her kan du beundre botanisk mangfold og variasjon og i en systematisk avdeling finne ca. 1800 forskjellige planter ordnet i familier og slekter. Det meste av hagen er lagt ut som arboret.

Urtehagen viser over 300 arter med medisin-, krydder- og andre nytteplanter. I Fjellhagen med ca. 1700 arter vises både norske og utenlandske fjellplanter, bl.a. fra Kaukasus. Planter fra indre Oslofjord kan beundres i den såkalte Osloryggen – bl.a. den spesielle Oslosildren. Dufthagen er et tilbud spesielt for synshemmede og rullestolbrukere. Her er duftplantene plantet i oppbygde bed og tekstet med blindeskrift.

  • Detalj fra hagen (Foto: Thomas Johannessen / Visit OSLO)
  • Detalj fra hagen (Foto: Thomas Johannessen / Visit OSLO)
  • Detalj fra hagen (Foto: Thomas Johannessen / Visit OSLO)
  • Detalj fra hagen (Foto: Thomas Johannessen / Visit OSLO)

I Oldemors hage tar man vare på og viser gamle, norske hageplanter og skal bidra til å spre disse til nye og gamle hager. Anlegget er også tilrettelagt som en sansehage for personer med demens. I Victoriahuset og Palmehuset er det planter fra tropiske og tempererte strøk. Her er det også en utstilling om plantenes evolusjon med bl.a. konglepalme.

Norges største naturvitenskapelige samling

Naturhistorisk museum ligger midt i parken og har Norges største samling av naturvitenskapelige objekter, nemlig over 6,2 millioner objekter, noe som er 65 % av Norges totale naturhistoriske samlinger. Noen av disse samlingene er tilgjengelige for publikum i Botanisk hage og museene der.

Museene på Tøyen har en historie som går tilbake til 1812, da kong Frederik 6. ga gården Tøyen som gave til Norges nye universitet. Geologisk museum og Zoologisk museum har permanente og temporære utstillinger og er åpne for publikum, mens Botanisk museum kun inneholder kontorer, herbarier og arkiver.

Fantastisk blomsterprakt utenfor Naturhistorisk Museum (Foto: Per E Aas / NHM UiO)
Fantastisk blomsterprakt utenfor Naturhistorisk Museum (Foto: Per E Aas / NHM UiO)

Få med deg den nye insektssamlingen

Insektsamlinga er Norges største samling av insekter og omfatter om lag 2,5 millioner insekter og andre landlevende leddyr. Samlingen representerer småkryp fra hele verden, men det meste er likevel norske insekt.

Les gjerne noen av våre artikler om Oslo og Oslofjorden her!

Botanisk hage dekker til sammen 150 mål og har om lag 35000 planter, fordelt på omtrent 7500 arter.  Geologisk museum er også Norges eneste dinosaurmuseum mens Zoologisk museum viser dyr fra hele verden. Zoologisk museum viser blant annet enestående eksemplarer av to utdødde arter, geirfuglen og den australske pungulven.

Pungulven i Naturhistorisk Museum i Oslo ett av en håndfull utstoppede eksemplarer i verden (Foto: Wikimedia)
Pungulven i Naturhistorisk Museum i Oslo ett av en håndfull utstoppede eksemplarer i verden (Foto: Wikimedia)

Dinosaurusutstillingen

Alle er vel spente på hvordan dinosaurene levde og så ut. Dinosaurer er utstilt i Øglehallen i Geologisk museum. Dessuten er en avstøpning av den meste kjente dinosauren – Tyrannosaurus rex – utstilt i museets 1. etasje. Virtual Norge har laget 360° panoramabilder av Tyrannosaurusen Stan, Ida-fossilet og to andre motiver fra Geologisk museum.

Dinosaurer er en utdødd gruppe reptiler som omfattet en rekke ulike typer, fra kjempestore til små, kjøtt- eller planteetende, to- og firbeinte dyr. De omfattet de lengste (Diplodocus, 25-30 m lang) og tyngste dyr som noensinne har levd på landjorden (Brachiosaurus, vekt 70-80 tonn, og den enda større Seismosaurus). Dinosaurene utviklet seg fra noen små, kjøttetende krypdyr, tekodonter, som hadde en lang, smal hodeskalle og spisse tenner. Huden til dinosaurene var dekket av hornskjell, og hos noen kunne det også være beinplater og fjær i huden.

Nytt og spennende

Sommeren 2024 flytter et skjelett av dinosauren Hypacrosaurus stebingeri inn på Naturhistorisk museum i Oslo og skaper dermed historie. Det er første gang vi får et ekte dinosaurskjelett til Norge. Skjelettet er kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB og har fått kallenavnet Zelda. Les mer her!

Utrolig mye spennende om Oslo finner du i boka Oslo – 100 unike opplevelser – Boka som tar deg med til de fineste, morsomste og kuleste stedene i Oslo! Sjekk den ut her. Forfatter: Karianne Bjellås Gilje

Tøyen Hovedgård

Tøyen Hovedgård ligger midt inne i Botanisk hage og har en rik historie. Hovedfløyen i Tøyen hovedgård er trolig Oslo og Akershus’ eldste tømmerbygning, og således fredet. 

I middelalderen var gården kloster og kirkegods. I 1640 fikk Tøyen gård status som adelig setegård.

Sin nåværende form fikk hovedbygningen ved en større restaurering ca. 1780. I Vestfløyen er det helårskafé med uteservering i sommerhalvåret. 
I Østfløyen er to små utstillingslokaler for skiftende utstillinger.

Tøyen hovedgård er normalt ikke åpen for publikum.


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for liten og stor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar