
Snøhetta-massivet er imponerende, der det rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Selveste ikonet i fjell-Norge.
Vest for Snøhetta forandrer fjellformasjonen karakter, og fjellene mellom Sunndalen og Romsdalen er atskillig villere enn de lenger øst. Snøhetta er 2286 meter høy, og ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Den første skriftlige beretningen om bestigning av toppen er Jens Esmark sin i 1801.
I gamle dager ble Snøhetta regnet for å være Norges høyeste fjell. Og selv om vi vet bedre i dag må vi enes om at det er mektig imponerende der rager høyt og fritt over Dovre. Men så er det også Norges høyeste, utenom Jotunheimen. Fjellet spiller en vesentlig rolle i nasjonalromantikken og alle kjenner sitatet fra stifterne av Grunnloven; “Enige og tro til Dovre faller”.

En tur til Snøhetta er en flott topptur. Her utfordres ikke høydeskrekken i særlig grad og du behøver ikke ned på alle fire for å komme deg fremover og oppover. Selvfølgelig slitsomt, men slik skal det jo være på en topptur.
Hovedtoppen bestiges greit fra flere kanter på om rundt 5 timer opp og ned, og egner seg derfor godt også for turvante familier med barn. Vesttoppen kan også bestiges greit, mens resten av massivet krever en del klatring. Traversen mellom hovedtoppen og vesttoppen er en klassisk klatretravers.
Jotunheimen Arrangement arrangerer Snøhettatraversen – en klassisk tindetravers over hele det ruvende Snøhettamassivet, og som tar deg med over hele fire 2000- meterstopper.
Du kan gjerne starte ved Kongsvold Fjeldstue. Kongsvold har et herskapelig kjøkken. Både pilegrimer, fjellfolk og matentusiaster finner fortsatt fram til denne ærverdige skysstasjonen på Dovrefjell 900 moh. øverst i Drivdalen. Den gamle skysstasjonen består av over 20 velholdte bygninger, og interiørene inneholder mange antikviteter fra flere hundre års drift.
Første etappe går vestover i 18 km gjennom Stroplsjødalen til DNT-hytta Reinheim. Reinheim er selvbetjent og et glimrende utgangspunkt for turer på Snøhetta. Turen hit er ikke spesielt lang, du må beregne ca. 5 timer. Her kan du gjerne overnatte. Deretter bærer det rett opp til toppen. Toppturen til Snøhetta er bratt og krevende.
Siste delen er på snø. Staut og hvit og med 360 graders drømmeutsikt ruver Snøhetta i landskapet. På veien opp bratte steinura ser du hvor klassisk Dovrefjell er. Med sin storslåtte og vakre natur er dette selve urfjellet i Norge. Her er både sjelden flora, fjellrev, moskus og villrein. Her går naturen og kulturen hånd i hånd.
Les gjerne vår populære artikkel: Moskussafari på Dovre – med guide og telt

Tips: Gå gjerne de ekstra 20 minuttene bort på Midttoppen. Her er enda mer storslagen utsikt på alle kanter. Her smalner fjellryggen av og gir en luftig følelse.
DNT-hyttene Reinheim, Snøheim og Åmotdalshytta ligger på hver sin side av fjellet slik at det er mulig å gå til Snøhetta fra andre retninger også. Snøheim er også et noe nærmere startsted. Parker bilen ved Hjerkinnhus og ta bussen til Snøheim.
Følg DNT-skilting til Stortoppen. Stien er også merket med jernstolper. Egen rutetabell for Snøheimbussen. Fra Snøheim er det 5–7 timer tur-retur. 6 km hver vei fordelt på 800 høydemeter. Dette er en relativt enkel tur for de fleste med jevn stigning og god merking.

Fakta
Lengde T/R: 21,2 km. Varighet: 1 til 2 dager, Gradering: middels krevende, passer best for voksne, Høyde: Stortoppen 2286 moh. Midttoppen 2278 moh. Hettpiggen 2261 moh. Vesttoppen 2253 moh.
Viewpoint Snøhetta- turen du bare må ta!
Viewpoint Snøhetta er en utsiktspaviljong på Tverrfjellet i Dovre kommune. Bygget, som ble åpnet i 2011, er tegnet av Snøhetta. Bygget er oppført på oppdrag fra Norsk Villreinsenter Nord. Bygningen er på 75 kvm og oppført som en boks av stål, med en stor glassflate mot Snøhettamassivet i nord, og en organisk og bølgende form av massivt tre mot sør.

Bygget nås etter 20 minutters gange (1,5 km) fra parkeringsplassen ved Tverrfjellet. Parkeringsplassen er avgrenset av stolperekker, inspirert av de gamle ledegjerdene som ble brukt for å fange villrein i høyfjellet for mer enn 800 år siden.
Følg grusstien, den er også tilgjengelig for rullestolbrukere. På veien opp forteller en rekke steinheller om Dovrefjells historie gjennom de siste 10 000 år. Bygget og sanitæranleggene er åpne i sommerhalvåret til ut oktober.

Annonse:
Verdenskart som plakat for vegg – til nytte og glede for alle

2 kommentarer om “Snøhetta – en gigant på Dovre”
Du må logge inn for å legge inn kommentar.