Dyp konsentrasjon i jakten på smaragdene ved Mjøsa (Foto: R Chr Lauritsen)

Smaragdgruvene ved Mjøsa – finn din egen skatt til odel og eie

Ingen kommentarer
På spennende skattejakt ved Mjøsas bredd (Foto: R Chr Lauritsen)
På spennende skattejakt ved Mjøsas bredd (Foto: R Chr Lauritsen)

Ta med ungene og finn verdens mest sjeldne edelsten. Byrud Gård ligger vakkert til på vestsiden av og i sørenden av Mjøsa. Kun 1 km fra gårdstunet ligger Smaragdgruvene, Nord-Europas eneste.

”Skib-o-hoi, snart er skatten vår” synger kaptein Sabeltann i Dyreparken. Her ved Minnesund kan dere finne deres helt egen skatt, så bli med og let!

Spenningen er stor ved Mjøsas bredd (Foto: Privat)
Spenningen er stor (Foto: Privat)

Ved Byrud Gård i Eidsvoll ligger nemlig Nord-Europas eneste smaragdgruver. Nå kan alle bli med på spennende smaragdleting på Mjøsstranda, og alle smaragder dere måtte finne er til odel og eie. Dere kan også gå inn og bese gruvegangene på egen hånd og det er utsalg av stein- og husflidsprodukter på stabburet.

Les gjerne: Torsæterkampen – høyest i Østre Toten

På stabburet er det også en utstilling av både smaragder og andre mineraler dere kan finne i gruveområdet. Det gis også grundig orientering om hvordan smaragden ser ut, hvordan dere kan lete og hvor det er best å lete. Det heter seg at det er smaragder fra Byrud i de engelske kronjuvelene. Gruvene ligger ca. 1 km fra gårdstunet. 

Dyp konsentrasjon i jakten på smaragdene ved Mjøsa (Foto: R Chr Lauritsen)
Dyp konsentrasjon i jakten på smaragdene ved Mjøsa (Foto: R Chr Lauritsen)

Besøk gjerne de gamle gruvegangene

Her på Byrud drev The Norwegian & General Exploration Company Ltd. gruvedrift etter smaragder fra 1899 til 1909. Det sies å ha vært opptil 30 mann i arbeid i gruvene og det finnes i alt tolv gruveganger i området. En tur inn i disse gamle gruvegangene er spennende. Den lengste gruvegangen er ca. 80 m lang.

Dere bør bruke hjelm og ha med lys. Gruvegangene ligger i etasjer og dere kan falle ned så i gruvegangene går dere på eget ansvar. Det er ikke lov til å lete etter smaragd på fjellet eller inne i gruvegangene.

Anlegget er stengt om vinteren.

Det er på stranda, på tippene utenfor gruvegangene det i dag letes etter smaragder. Her er dere i ett med naturen, vannet, lufta og steinen. I leting etter smaragdene benyttes gjerne små hagespader. Noen har med bøtter og siler og vasker etter smaragder på samme måte som man vasker gull. Sekk til steinene og matpakka er det lurt å ha med, gjerne også en liten eske til fragmentene og krystallene.

Skib-o-hoi, snart er skatten vår…

Gården ligger stille og rolig til bare 50 meter fra Mjøsa med flott utsikt, – i tillegg er det en privat strand for bading og fiske. Det er også meget gode turmuligheter i området; Mistberget, Ninabben, Skreikampen – i tillegg er det gode muligheter for å fiske i mange tjern.

Og leter dere etter overnatting kan dere prøve Storenga camping, en selvbetjent campingplass rett ved Vorma. Gode turmuligheter i skog og mark på merkede stier. DS Skibladner, verdens eldste hjulbåt sklir ofte forbi på sin vei til eller fra Mjøsbyene.

Ellers er det mange steder av historisk interesse å besøke. Alle har egne arrangementer gjennom hele sommeren som er tilpasset barn og aktiviteter for barn. De vi absolutt kan anbefale er Feiring Jernverk i Feiring, Gullverket på Eidsvoll Verk, Eidsvoll Bygdetun på Hammerstad, Mjøssamlingene på Minnesrund og selveste Eidsvollsbygningen. De to siste er beskrevet litt bedre under.

Mer å utforske i nærheten

Og hvorfor feirer vi 17. mai? Her får dere svaret. Besøk Eidsvollsbygningen (bilde under) der Norges Grunnlov vedtatt 17.mai 1814. En av landets mest kjente bygninger og et av de viktigste nasjonalsymbolene og kulturminnene vi har i Norge. I seks hektiske våruker i 1814 var 112 menn samlet her. De laget datidens mest liberale grunnlov, erklærte Norge for en uavhengig nasjon og valgte en egen konge.

Eidsvollsbygningen er en historisk bygning med en sentral plass i Norges historie (Foto: Mahlum / Wikimedia)
Eidsvollsbygningen er en historisk bygning med en sentral plass i Norges historie (Foto: Mahlum / Wikimedia)

Alle barn elsker båter! Ta turen innom Mjøssamlingene ved Minnesund, Mjøsas eget sjøfartsmuseum. Museet viser det gamle sjøfartsmiljøet med pakkhus fra 1801 og skipperbolig fra 1847. Her finnes utstillinger om Mjøsas flomhistorie, tømmerfløting og båttrafikk samt historiske fartøyer i drift og på utstilling.

Her er 5 andre aktiviteter i samme distrikt:

Fakta

Eidsvoll i Viken ● Naturvakkert sørvest ved Mjøsa ● Lærerikt og historisk interessant ● Lite krevende, men gøyal skattejakt for barna ● Omvisning på forespørsel ● Dagstur ● Nyttige webadresser: smaragdgruvene.no, mjossamlingene.no, eidsvoll1814.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar