Det blir aldri feil med en vaffel eller to (Illustrasjonsfoto: Visit Northwest / Eline Karlsdatter)

Torsæterkampen – høyest i Østre Toten

2 kommentarer
Utsikten fra Torsæterkampen imponerer store og små (Foto: Øyvind Holmstad)
Utsikten fra Torsæterkampen imponerer store og små (Foto: Øyvind Holmstad)

Ta med deg teltet og opplev utsikten over Mjøsa og bygdene. Torsæterkampen rager 841 meter over havet, kanskje ikke så imponerende, men både lett tilgjengelig og sentralt.

Startpunkt for en tur opp på kampen er Torsætra.

Kvilstelle kalte de gamle tømmerhoggerne dette stedet. I dag brukes disse særegne lokalene som serveringssted, og til kurs og seminarer av alle slag. Atmosfæren på Torsætra, med sine to gamle skogshusvær, er helt spesiell med sitt gammeldagse interiør. Noe som tiltrekker folk fra fjern og nær.

Det blir aldri feil med en vaffel eller to (Illustrasjonsfoto: Visit Northwest / Eline Karlsdatter)
Det blir aldri feil med en vaffel eller to (Illustrasjonsfoto: Visit Northwest / Eline Karlsdatter)

Torsætra er derfor et naturlig valg når du vil ta deg en koselig dagstur eller ta deg en lengre tur innover i marka og opp i høyden. Siden slutten av 1800-tallet har det vært både overnatting og bevertning på Torsætra. Dette er derfor et godt utgangspunkt for deg som ønsker å komme tettere på naturens mangfold.

Torsæterkampen er et fjell i Østre Toten kommune. Fjellet reiser seg bratt opp fra Torsætra på østsiden, men har slakere terreng mot vest. Toppen er det høyeste punktet på Totenåsen og kjennetegnes med en antennemast på toppen. Høydeplatået og deler av liene i skogen rundt ble vernet 9. juli 1993 som Torsæterkampen naturreservat. Reservatet ble utvidet 25. januar 2013, og omfatter nå 8,18 km².

Det er skiltet med Torsætra fra Rv33, ved bensinstasjon på Skreia. Derfra er det 10 kilometer inn til Torsætra. Her koster det 10 kroner å parkere. Gjester på kafeen parkerer gratis. På kafeen er det også en informasjonstavle. Like før du kommer til bommen på denne grusveien går det en blåmerket sti til høyre.

Den første blåmerkinga kan være vanskelig å få øye på. Denne stien går videre forbi toppen. Når du kommer til et lite vann før ei stor hytte, går stien opp til toppen. Toppen er lett å finne på grunn av den store antennen.

Les gjerne: våre artikler om Helgøya eller Domkirkeodden på Hamar her!

Besøk Hjemmefronthytta

Like før toppen ligger Hjemmefronthytta som er verdt å ta en titt på, før du tar deg på en ganske liten sti bort til toppunktet. Litt lite utsikt fra toppen, men litt sør for toppen er det et fint utsiktspunkt, hvor du ser godt østover og ned mot Torsætra.

Hvordan låner jeg nøkkel til hjemmefronthytta?
Hytta er låst. Ta gjerne kontakt med Mjøsmuseet for å få kode til nøkkelboksen slik at du kommer deg inn.
Telefonnummer: 911 70 500 (kontortid). Sjekk også Mjøsmuseet sine hjemmesider!

Les gjerne også: Hervenknappen på Toten – halve Østlandet i sikte

Finn deg en leirplass

For å finne deg en fin leirplass bør du ta turen litt videre til Raudsteinhytta som ligger fint til ved et lite vann kalt Raudsteinstjernet. Det er fine sittebenker til å raste ved. Herfra får du også er bedre inntrykk av toppområdet på Torsæterkampen. Rausteinshytta ligger i flott terreng på toppen av åsen.

I vintersesongen er det servering der i helgene. Hytta eies og driftes av Orienteringslaget Toten-Troll. Rausteinshytta ligger 820 meter over havet og er et av de mest benyttede turmål for skiløpere på Toten. Skiløypene blir kjørt opp av AS Totenåssenløyper og er topp preparert hele vintersesongen.

Slik finner du frem

Fra Gjøvik følger du Fv33 sørover til Skreia, ca. 23 km. Ta så til høyre på Fv73, ca. 2,7 km og sving til venstre på Fv74 mot Torsætra, ca. 8 km.

Evjua Strandpark i Totenvika er full av gode øyeblikk

Som et mer pulserende alternativ til skogens ro kan du gjerne prøve Evjua Strandpark nede ved bredden av Mjøsa. Her finner du et spennende utvalg opplevelser for både store og små. Evjua Strandpark er et idyllisk fritidsområde med strandrestaurant, campingplass og båthavn. Sjekk mer på evjua.no

Evjua Strandpark har en plassering som legger til rette for idylliske og friske opplevelser i naturen (Foto: Hans Hauge / Visit Innlandet)
Evjua Strandpark har en plassering som legger til rette for idylliske og friske opplevelser i naturen (Foto: Hans Hauge / Visit Innlandet)

Opplevelser i nærheten

Er du glad i utsikter kan vi anbefale den vakre Hervenknappen som ligger på Totenåsen og ruver 784 meter over havet. Oppe på toppen er det benker og bord og en sikteskive som viser hvilke fjelltopper du kan se i det fjerne.

På vandretur til Hervenknappen på Toten (Foto: Hans Haug / Visit Innlandet)
På vandretur til Hervenknappen (Foto: Hans Haug / Visit Innlandet)

En annen liten topp er Lauvhøgda, en ås vest for Reinsvoll. Toppen er det høyeste punktet i Vestre Toten. Her står et utkikkstårn, med retningsanvisere til markerte steder i det fjerne.

Peder Balke-senteret

Vakkert beliggende, i en fredet bygning fra 1700-tallet, finner du galleriet der Peder Balke dekorerte festsalen med 12 veggmalerier i 1834. I tillegg til veggmaleriene, har de skiftende utstillinger av samtidskunst i sommerhalvåret og et informasjonssenter om Peder Balke. Sjekk nettsiden for komplett informasjon.

Nordkapp i måneskinn - et av Peder Balkes mesterverk (Fra Metropolitan Museum of Art)
Nordkapp i måneskinn – et av Peder Balkes mesterverk (Fra Metropolitan Museum of Art)

Fakta om turen:

Toten i Innlandet ● Totenåsen ● Skogsterreng med gode stier ● Gjøvik–Torsætra 35 minutter med bil ● Parkering på Torsætra ● Middels krevende tur ● Nyttig webadresse: visit-innlandet.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Torsæterkampen – høyest i Østre Toten”