Gamle setervoller i Hurdal

Fjellsjøkampen – høyest i Hurdal

2 kommentarer
Eldre setergrend med mange gamle tømmerhus.
Knaisetra i Hurdal er Akershus best bevarte seterkompleks (Foto: Øyvind Holmstad)

Dette ruvende og langstrakte åspartiet helt nord i Hurdal tar deg høyere enn noen annen topp på Romerike.

Fjellsjøkampen ligger 812 meter over havet, og høyere kommer du ikke i dette området. På toppen er det bygget et utkikkstårn. Klatrer du opp på toppen er det fritt utsyn i alle himmelretninger.

Toppen ligger i Fjellsjøkampen naturreservat.

Les gjerne vår artikkel om alpakkavandring!

I gamle dager ble disse områdene kalt Femmilsskogen med sitt endeløse bølgende hav av skog. Det finnes flere muligheter til å nå toppen. Det er to godt merkede ruter, den ene noe brattere enn den andre. Den bratte turen er 2,3 km lang mens den noe slakere er 5,7 km. Begge turene gir deg en flott naturopplevelse og tur i naturreservatet.

Fjellsjøkampen er godt synlig i området (Foto: Øyvind Holmstad / Wikimedia)

Vest for toppen ligger Fjellsjøen, som har gitt navn til selve kampen, 516 meter over havet. Mot sør ligger Romeriksåsene med de vakre Knaisetrene (bildet) oppe i den bratte åssida.

Langt i vest ser du litt av bebyggelsen i Skrukkelia. Og i øst ser du Hurdalssjøen, også kalt Hurdalen perle. Herfra kan en i klarvær også se til Gaustatoppen, Rondane og Jotunheimen.

Sjekk ut 99 andre turer i boka Toppturer i Norge.

Start fra parkeringsplassen ved Gjødningsseter. Her er det betalingsbom der du betaler med SMS. Men her bør du stoppe en stund og ta en kikk på Vesleelvfossen. Dette er områdets høyeste foss, som ligger rett sør for veikrysset.

Følg veien nordvestover ca. 500 meter. Deretter delvis bratt sti opp til toppen. Løypa er skiltet fra veien innenfor parkeringsplassen. Det gir en slags fjellfølelse å bevege seg opp mot toppen. Underveis er det den gamle barskogen som dominerer, men det er likevel et av de få stedene hvor det er mulig å se lirype. Og det hender også at fjellvåken hekker i dette området.

Fjellsjøkampen er flott også på gnistrende vinterdager.

Det går oppkjørte løyper fra flere kanter, og her kan det være gode skiforhold selv når regnet har tatt den siste snøen nede i bygda.

Les mer om vandring her!

5 andre aktiviteter i regionen


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Fjellsjøkampen – høyest i Hurdal”