personer på strand Jomfruland Telemark

Jomfruland – som en skjerm mot havet

Én kommentar
Familie mor far og gutt med sykkel og trillevogn Jomfruland
På Jomfruland er bilbruken begrenset så sykkel er viktig (Foto: Yngve Ask)

Lengst ut mot havet, ytterst i Kragerøskjærgården, ligger Jomfruland. Dette er en perle av ei øy og et paradis om sommeren.

Og midt på øya ligger Jomfruland fyr med det berømte Jomfrulandstårnet.

Tusenvis av mennesker finner veien hit når sola står høyt på himmelen og temperaturen i sjøen frister selv den mest kresne badegjesten. Øya er en morenerygg mot havet, og har nydelige sandstrender på innsiden, og rullestein ut mot havet. Høsten og våren er også fine årstider til å besøke denne flate og spennende øya. Resten av året bor det bare litt i overkant av 70 fastboende her.

personer på strand Jomfruland Telemark
Jomfruland kalles også med rette for Stillhetens rike (Foto: Hanne Blesvik Andersen)

Merk deg at det nord på Jomfruland er teltforbud etter vernereglene for nasjonalparken nord for Øytangen gård og på Sandbakken.

Det er mange måter å utforske Jomfruland på og perlene er mange for telt-turisten. Bilbruken her er begrenset slik av både sykkel, kajakk og joggesko er transportmidlene som anbefales. Men så har du jo også så mye bedre tid til å stifte nært bekjentskap med naturen og menneskene, den berømte rullesteinstranda og det helt spesielle landskapet i Eikeskogen.

Kystkultursenteret på Tårnbrygga er et godt utgangspunkt for å skaffe seg utfyllende informasjon om Jomfruland.

Ønsker du organisert camping har øya et par plasser i sørvest. Ellers er det mange små grønne lunger, nærmest som laguner, som kanskje ikke er så lett synlige, men som derfor er desto mer idylliske. Det finnes noen kajakk-fora på nett som kan gi deg gode tips til leirplasser.

Drømmer du om spennende ferietips i Norge og Telemark? Da bør du sjekke ut disse unike opplevelsene for ferien din!

Etter en kort fergetur fra Kragerø på rundt 40 min., og vel fremme på øya går du av på Tårnbrygga. Kystkultursenteret her er et godt utgangspunkt for å skaffe seg utfyllende informasjon om Jomfruland. Her er det også en velholdt sandstrand med langgrunt vann, og litt ovenfor ligger et offentlig friareal. Det er også servicebygg med toaletter, dusjer og vaskemaskiner i området.

Ta deg tid til denne lille filmen om Kragerø

Velkommen til Kragerø, en sjarmerende perle i Telemark!

Herfra kan du gjerne starte en opplevelsestur fra sykkelsetet, øya er som skap for å utforskes. Det er godt skiltet over det hele. Du passerer brannstasjonen på øya, med Ormedammen og på din høyre side kan du ta av innover mot Tårntjernet som ble foreviget av Theodor Kittelsen i hans Jomfrulandssyklus fra 1893.

Du passerer fyrmesterhagen. Kom deg opp i tårnet, det er et nydelig skue. Videre gjennom det vakre tunet på Hovedgården og til Hasselgården. Herfra følger du grusveien inn i den flotte Eikeskogen og videre ut til Øytangen. Her ligger en bemannet fuglestasjon.

Dame på sykkel med sykkelvogn Jomfruland
Fritidsaktivitetene er mange på Jomfruland (Foto: Hamish Moore)

En padletur rundt hele øya er en like stor opplevelse, men det kan være vanskelig å gå i land på rullesteinene på utsiden. Litt leting hjelper alltid, det er mange flotte plasser å slå seg ned.

Ta også gjerne beina fatt. Det er en godt skiltet vandrerute nordover på øya med utgangspunkt fra Tårnbrygga. Turen tar deg helt til nordspissen, midt i hjertet av Nasjonalparken, her ligger Øytangen med gode overnattingsmuligheter. Området har store uteplasser, badestrand og brygge. Merk deg begrensningene for telting nord for Øytangen. Hele rundturen er på 7 km og tar 1,5 time uten pauser.

Du kan lese mer om Jomfruland og nesten hundre andre teltvennlige reisemål i boka Norges Fineste Teltturer. Sjekk ut mer her!

Andre opplevelser i området

Opplev en fantastisk panoramautsikt over skjærgården og Skagerrak på toppen av Jomfrulandstårnet. De to fyrtårnene midt på Jomfruland er to kjente landemerker (se bilde).

Fyrtårn på Jomfruland
Det berømte Jomfrulandstårnet troner midt på øya (Foto: Hanne Blesvik Andersen)

Jomfruland er en del av Gea Norvegica Geopark, fordi øya er en viktig del av Europas geologi. Jomfruland er en del av et område med ekstremt stort geologisk mangfold både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Fakta

Jomfruland i Kragerø, Telemark ● Nasjonalt verneområde ● Flatt kystlandskap ● 11 km på langs ● Lett å gå, sykle og padle, passer for alle ● 2 timer fra Oslo til Kragerø med bil, så 40 minutter med ferge ● Nyttig web-adresse: visittelemark.no/kragero

Les også våre artikler om andre opplevelser i Telemark

Blide jenter tar selfie på fjellet

Selfie fra Gaustatoppen (Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com)


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Jomfruland – som en skjerm mot havet”

Legg inn en kommentar