Jente i kano pølse på spidd Alsvik Sandnes

Alsvik Natursenter i Sandnes – med varierende aktivitetstilbud

Én kommentar
Jente i kano pølse på spidd Alsvik Sandnes
Alltid noe spennende i sikte på Alsvik (Foto: Monica Larsen/Region Stavanger)

Sandnes er sentralt plassert som knutepunkt på Nord-Jæren, med kort avstand til Stavanger lufthavn og fergen til Danmark.

Jærbanen går gjennom Sandnes og det er hyppige togavganger nordover til Stavanger og mange daglige avganger sørover til Egersund og til Oslo.

I Sandnes er det gode muligheter for friluftsaktiviteter og den nye storkommunen satser bredt på tilrettelegging. Det er merket mange kilometer turstier i 16 sentrumsnære turområder. I tillegg er det mange kilometer turløyper på begge sider av Lysefjorden som nå er i Sandnes kommune.

Familie i kano med fisk Alsvik
Gøy med kanotur og selvfanget fisk (Foto: Monica Larsen/Region Stavanger)

Vi tar turen til Alsvik natursenter som ligger i variert terreng ved Kyllesvatnet i Lutsivassdraget. Det er skiltet vei inn til Alsvik fra riksvei 13 ved Lutsi. På Alsvik natursenter er det turstier, turveier og friluftsoverbygg som grillanlegg og gapahuk. Senteret er også godt tilrettelagt for funksjonshemmede.

Her kan du telte, padle, gå på tur, fiske, bade, grille og ellers nyte den fine naturen. Alsvik er et godt utgangspunkt for padletur i Lutsivassdraget. Stedet er meget barnevennlig og tilrettelagt med toalett og god parkering. Det er også utleie av kano.

Padle kano Alsvik familie
Herlig og familievennlig på Alsvik (Foto: Monica Larsen/Region Stavanger)

Grillanlegget består av en åpen overbygd plass inne på tunet ved Alsvik. Det er utplassert to store griller under taket, samt en grill utenfor. Det er benker og sitteplasser under tak til ca. 50 personer.

Teltplassen ligger i ytterkant av balløkka. Her disponeres bålplassen med bord og benker. Telt skal fortrinnsvis settes opp mellom trærne utenfor balløkka slik at disse ikke hindrer aktiviteten på banen. Det er plass til ca. 10 3-mannstelt på teltplassen. Det må bookes plass for hvert telt på forhånd. Større telt enn 3-mannstelt krever flere plasser.

Alsvik er en av 90 teltplasser som er beskrevet i boken Norges Fineste Teltturer.

Brygge Sandnes Kyllesvannet
Bryggen i Kyllesvannet (Foto: Monica Larsen/Region Stavanger)

Gapahuken ligger på høyre siden når en går inn mot tunet på Alsvik, ca. 100 meter fra parkeringsplassen. Gapahuken har bålplass inne og overnattingskapasitet til ca. en skoleklasse.

Siden 1969 er det til sammen plantet over 51.000 bartrær i felt, i blanding med områder av løvskog, myr, lyng og einer. Området er knyttet sammen med mange turstier så er du glad i å ta deg en vandretur har du et glimrende utgangspunkt her på Alsvik.

Turveier Alsvik Sandnes
Det er mange flotte turstier ved Alsvik (Foto: Monica Larsen/Region Stavanger)

Her er tre fine turer som alle er både varierende på terreng, lengde og tidsbruk:

Alsvik – Kyllesvatnet – Alsvik er en enkel og kort tur som tar deg rundt timen tur/retur. Ørliten stigning noen steder, men passer både for barnevogn og rullestol. Det er både gapahuk og grillplass langs ruta som totalt er 1,6 km lang.

• Alsvik – Skrussfjellet – Alsvik er en rundtur med middels vanskelighetsgrad med en stigning på 353 meter. Det er gode fiskemuligheter i Kyllesvatnet og bra med bær og sopp når det er sesong. Total lengde er 6 km, noe som tar deg om lag 2,5 time rundt.

• Nordland – Øykjafjell er en rundtur av middels vanskelighetsgrad der første delen av turen går på jordbruksvei. Dette er en flott utsiktstur på totalt 4,2 km med en stigning på 303 meter. Beregnet tid er 2 timer.

For utleie av grillanlegget, teltplassen og gapahuken, ta kontakt med kommunenes servicekontor på E-post: servicekontoret@sandnes.kommune.no eller på kommunens hjemmesider. Adressen til Alsvik er Furenesveien 293, 4308 Sandnes.

Lyst på tur, men mangler utstyr? Sjekk Frilager.no de har alt av telt og turutstyr til låns for deg som ikke har alt selv. Dessuten er det kanoutleie på Kronen Gaard Hotell som ligger på Alsvik – forresten ett av hotellene i De Historiske Hotell og Spisesteder.

De Historiske er en unik medlemsorganisasjon bestående av mange av Norges mest sjarmerende hotell og spisesteder. Det er 65 hoteller, 20 spisesteder og 1 båt som er medlem av gruppen.

Fakta

Sandnes i Rogaland ● Variert landskap med innsjø, furuskog og turveier Gode forhold for barn ● 20 minutter med bil fra Sandnes sentrum ● Plass bookes hos Sandnes kommune ● Nyttig webadresse: regionstavanger-ryfylke.com

På denne linken finner du et komplett utvalg av seriøse aktivitetstilbydere i Rogaland:

Andre opplevelser i nærområdet

  • Lutsivassdraget er et padleeldorado i Sandnes. Vassdraget består av flere vann som henger sammen med trange sund og kanaler, og her finnes det utrolig mange flotte padlemuligheter. Rett før campingplassen finner du en liten parkeringsplass og her er det fint å sette ut kajakker. Toalett finnes på campingplassen.
  • Du kan leie bysykkel i Sandnes fra mai til oktober. Sykkel for en dag er helt gratis. Du betaler et depositum når du låner sykkelen. Turistinformasjonen i Sandnes står bak tilbudet og har flere sykkelkart fra området og er også behjelpelig med råd og tips.
Bysykkel Sandnes mann og dame
Sandnes er en flott sykkelby (Foto: Monica Larsen/Region Stavanger)

Les gjerne våre artikler om Preikestolen og Kjeragboten Og skulle du trenge gode turkart til de fleste destinasjoner i Norge kan du finne det du trenger i vår Nettbutikk.

Preikestolen, et ikoniske landemerke (Foto: Alexey Topolyanskiy)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Alsvik Natursenter i Sandnes – med varierende aktivitetstilbud”

Legg inn en kommentar