To damer på benk med blomster

Citadelløya ved Stavern – forsvarsverk og sjeldne planter

Én kommentar
Citadelløya ved Stavern (Foto: Wikimedia)

Staverns mest karakteristiske severdighet.

Staverns Fort var begynnelsen på den militære aktiviteten i Stavern. Fortet var fra først av et provisorium i tre som grev Ulrik Fredrik Gyldenløve lot bygge på Karlsøy.

Det skjedde under den såkalte Gyldenløvefeiden mot svenskene fra 1675 til 1679 og for å forsvare jernverket lenger inne i fjorden som produserte kuler og kanoner.

Karakteristisk arkitektur og en kjent turistattraksjon (Foto: Chell Hill / Wikimedia)

Fortet ble gitt en mer varig karakter med blokkhus i tre samt kanonbatteri i årene fra 1687 til 1689. Fortet ble en viktig base for Tordenskiold og hans flåte under den store nordiske krig fra 1709 til 1720 og et sentralt punkt for sjøtrafikken til og fra Danmark i denne perioden. Fortet var støttepunkt for den norsk-danske Kattegateskadren.

Stavern Fort er et nasjonalt fredet kulturminne.

Det særegne Kruttårnet

Det eldste bygget i anlegget, Kruttårnet har en karakteristisk arkitektur og er i dag en kjent turistattraksjon. Øya har også en flott sandstrand og det er en enestående botanikk med en rekke sjeldne og enestående planter. De har trolig kommet som ballast på de mange utenlandske skipene som la til her. Hver sommer spilles det teater i Kruttårnet.

Ta turen til Stavernsøya

Ta turen ut til Stavernsøya og Citadellet. Der kan du bli med på en kort omvisning på Citadelløya før du går på gamle stier helt ut til Stavernsodden fyr. Nyt den flotte utsikten der, før returen går tilbake til Stavern fra fyrbrygga.

Dette er ikke faste organiserte turer, så de må bookes i hvert enkelt tilfelle. Sjekk denne linken for priser og betingelser.

Sommerbyen Stavern, her fra havna (Foto: Eaglestein / Wikimedia)

Stavern – kunstnerbyen ved havet

Stavern har en ideell beliggenhet for en sommerby ytterst på hjørnet av Larviksfjordens vestside, omkranset av Brunlanes.  Lunt, gjemt bak Stavernsøya og Citadelløya ligger denne historiske verftsbyen.

To damer sitter på en benk i Stavern omringet av et blomsterhav i krukker.
Stavern kaller seg også smilehullet ved Skagerak (Foto: Didrick Stenersen / visitvestfold.com)

Tips til den aktive:

Kyststien langs Brunlaneskysten går mellom Stavern – Nevlunghavn – Helgeroa – Ødegården ved Barkevik, en strekning på 35 km.  Kyststien starter ved Fredriksvern Verft midt i Stavern sentrum.  Straks du kommer inn på Fredriksvern Verft gjennom hovedporten, ser du turistinformasjons-kontoret på høyre side. Der kan du få mer informasjon om Kyststien før du går videre.

Skaff deg Kyststiguiden fra Stavern Turistinformasjon

Tre unge damer tar en selfie mens de går kyststien i Stavern.
Gode minner bevares, her fra Kyststien fra Stavern til Mølen (Foto: Visit Vestfold)

Boken inneholder alt du trenger å vite om kyststien mellom Stavern og Helgeroa. Boken inneholder oversiktskart og 17 detaljkart med målestokk (1:10000) med informasjon om hva man kan se og oppleve under en tur på Kyststien. Den er på 66 sider og prisen er kr. 149,-. De sender den i posten eller du kan kjøpe den i Stavern Kunstgalleri i Tollbodgaten 8 i Stavern sentrum.

Kyststiguiden kan du bestille på Visit Stavern sine hjemmesider her! Der finner du også en masse gode tips om hva du kan oppleve i og rundt byen.

Les gjerne også vår egen artikkel om Kyststiene i Vestfold, du finner den her!

Få også med deg:

Minnehallen utenfor Stavern.

Minnehallen utenfor Stavern er Norges nasjonale monument over falne sjøfolk under første verdenskrig. Den ble reist i 1926. (Foto: Torstein Frogner)

Besøk gjerne hjemmesiden!


Annonse:

Verdenskart for vegg – nyttig for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Citadelløya ved Stavern – forsvarsverk og sjeldne planter”

Legg inn en kommentar