Parti fra Færder nasjonalpark (Foto: Wikimedia) på Tjøme

Moutmarka – sørvest på vakre Tjøme

Ingen kommentarer
Et av landets mest spennende naturområder (Foto: Karl Ragnar Gjertsen./ Wikimedia)

Moutmarka er et fantastisk flott område og kyststien snor seg gjennom det vakre landskapet på Tjøme.

Kyststien på Moutmarka går fra Verdens Ende til Mostranda. Moutmarka er også et av landets mest spennende naturområder med et enormt biologisk og geologisk mangfold.

Sjøgløtt ved Mostranda (Foto: Karl Ragnar Gjertsen)

Dette er et av de fineste stedene i Oslofjorden. Det beste stedet å starte er ved den store parkeringsplassen på Verdens Ende. Herfra følger du gjerdet til Verdens Ende Stall nordover og følger Skåeveien vestover, over jordet.

Les gjerne også: Kyststiene i Vestfold – mellom siv og strand

Følg så blåmerket sti nordover etter å ha gått gjennom porten. Stien nordover snor seg så over små svaberg, rullesteiner og gressbakker opp til den fineste badeplassen på Tjøme, Mostranda.

Vakre Mostranda (Foto: Wikimedia)

Området er preget av glattskurte svaberg og massevis av rullesteiner i alle størrelser. Svabergene er glattskurt av isen under istiden og går typisk i nord-sør retning med fine glover imellom. Omtrent halvveis på turen kommer du til Taredyngrevet. Her ligger det ofte store mengder tang og tare som har drevet i land. På vindstille dager kan du kjenne lukten av råtten tang og tare på lang avstand.

Færder nasjonalpark

Marka er en del av Færder nasjonalpark og har en samling av svære koller av svaberg som bare få andre steder på Vestfoldkysten. Området er ganske ulendt og ikke egnet for sykkel eller barnevogn så det er behov for gode sko.

Moutmarka ligger åpent til og det blåser ofte fra sørvest så ta gjerne med deg en vindtett jakke.

Moutmarka var tidligere fellesbeite for mange av gårdene i området. Det meste av dyreholdet, og dermed beitingen, opphørte i 50- 60- årene. Det medførte at det åpne beitelandet nå er grodd igjen med slåpetorn, einer, nypekratt og busker. Store deler av Moutmarka er derfor vanskelig tilgjengelig, men tre forskjellige merkede stisystemer tar deg greit gjennom området.

Du finner masse tips om aktiviteter og attraksjoner i Vestfold på destinasjonens egne hjemmesider her!

Glattskurte svaberg i nasjonalparken (Foto: Wikimedia)

Noen høydepunkter i området

  • Besøkssenteret for Færder nasjonalpark (bilde under)  ligger på Verden Ende, helt syd på Tjøme. Rullesteinfasaden fra den opprinnelige restauranten fra 1932 er bevart, og føyet sammen med nye og spennende elementer som ”Færder-aksen” og rotunden med kompassrose i øverste etasje. Senteret skal informere og skape engasjement og aktivitet rundt nasjonalparken.
Færder nasjonalparksenter (Foto: Karl Ragnar Gjertsen / Wikimedia)
  • Via Ferrata Tjøme ligger med fantastisk utsikt til Færder nasjonalpark. Dette er Vestfolds og Oslofjordens eneste Via Ferrata Her er mange klatreruter av ulik vanskelighetsgrad, og de har laget en variert rute som består av lange og luftige rappelleringer, balansering, klatring på svaberg, i stiger, traversering og lett klyving opp langs kløfter. Sjekk hjemmesiden her for priser og åpningstider!
Flere personer tester via ferrata på Tjøme. Flott skjærgård i bakgrunnen.
Her kan du oppleve mye spenning (Foto: Via Ferrata Tjøme)
Færder fyr på Lille Færder i Oslofjorden, sett fra nord (Foto: Wikimedia)

Du må gjerne lese vår artikkel om Oslofjorden her,


Annonse: