Telemarksskjærgården er full av idylliske små perler salt sjø og brygge (Foto: Telemark Brand Image)

Brevik i Telemark – skjærgårdsutflukt til Sandøya og Løvøya

Én kommentar
Sommer familie Brevik Telemark små jenter
Glade barn på oppdagelsesferd (Foto: Telemark Brand Image)

Brevik er av mange kjent som iskrembyen. Noe som sikkert faller i smak for små turister. Dessuten ligger skjærgården klar for gjester, både store og små.

Byen Brevik ligger idyllisk til ved fjorden og regnes som en av Norges best bevarte «seilskutebyer». Med sine trange gater som smyger seg mellom gamle, stolte trehus skapes en utrolig skjønn atmosfære. Byen har opplevd to bybranner, i 1761 og 1800, så de fleste husene er oppført etter den siste brannen.

En vandring gjennom byen og ut på Sylterøya er en flott opplevelse. Den store sjøhelten Curt Sivertsen Adeler er født i byen og flere steder bærer sitt navn etter han.

En fin dagstur er Brevik – Løvøya – Sandøya – Brevik.

Reisemålet Brevik/Sandøya, og den mindre øya Løvøya, som er bundet sammen med Sandøya med gangbru, er et velegnet sted for dere som leter etter familievennlige turmål. Her er det nemlig lett å kombinere øyhopping med aktiviteter og opplevelser som passer barn.

Sandøya er som en liten Saltkråkan med koselige stier, små viker, nydelige strender og koselige hus. Øya egner seg godt til sykling, turgåing eller trilletur med barnevogn. Her er mange fine turmål da store deler av øya er kledd av skog med et lett kupert terreng der stier kan følges på kryss og tvers.

Telemarksskjærgården er full av idylliske små perler salt sjø og brygge (Foto: Telemark Brand Image)
Telemarksskjærgården er full av idylliske små perler (Foto: Telemark Brand Image)

Det er nesten ingen biltrafikk og ønsker dere å overnatte kan dere slå opp telt flere steder eller overnatte på den lille campingplassen på øya. I sommerferien kan dere kjøpe vaffel av lokale ungdommer når dere kommer med båten til Sandøya brygge og det er mulig å leie sykkel og ta seg en liten sykkeltur på øya.

Les også gjerne: Jomfruland – som en skjerm mot havet!

Begynn gjerne turen med passasjerferja Løvøy fra Brevik til Løvøya. Turen tar ca. 10 minutter og går hele dagen. Her tar dere morgenbadet på nordre Løvøya friområde eller sjekker ut fiskelykken i Sandøysundet.  Følg så merket sti sørover i retning mot Sandøya.

Prøv gjerne korte avstikkere fra hovedstien til små fjellknatter med fin utsikt. Bruk god tid under vandringen. Dere går gjennom spennende flora i våtmarksområdet ved Løvøysundet. Sundet ved Smellkjeften er et vakkert naturområde. Her kan dere se en innholdsrik strandeng med blant annet gul frøstjerne.

Krabbefiske fra brygge i Telemark
Krabbefiske fra brygga hører sommeren til (Foto: Telemark Brand Image)

Kryss så Løvøysundet på gangbrua til Sandøya. Fortsett på merket sti nordover på myk skogbunn gjennom barskog i retning mot Dikkon som lokker med bad og lek på barnevennlig strand. Her er store fine gressarealer og to fine sandstrender og svaberg. Dikkon campingplass har populære båtsykler til utleie og Dikkon kafè byr på varm mat eller en iskrem. Her serveres det også gratis kaffe.

Dersom dere skulle bli slitne og føttene såre, ta gjerne ferje direkte fra Dikkon tilbake til Brevik eller forleng oppholdet med ei natt eller to på Dikkon camping. Campingplassen tilbyr drop-in og ellers mange faste plasser.

Mer å utforske i nærheten

Reis på øyhopping i Langesundsfjorden (bilde). Starthavnene Brevik, Stathelle, Langesund (Smietangen) og Helgeroa gjør det fleksibelt og lett å komme seg ut til øyene i skjærgården. Dere kan ta fine dagsturer til forskjellige øyer rundt Brevik og Langesund. Hopp av og på båten eller bli med på en rundtur

Øyhopping med rutebåt i Brevik sommer
Unn dere en øyhopping på fjorden (Foto: Telemark Brand Image)

Brevik bymuseum holder til i byens gamle rådhus på Øya eller Sylterøya, med fasaden vendt mot sundet og byens lune, rommelige havn. Bygningen er opprinnelig en kjøpmannsgård oppført av Jørgen Chrystie i 1761, og tre rom i den staslige gården er tilbakeført til opprinnelig stil, med tidsriktige interiører. Ved Brevik bymuseum kan dere se utstillingen om sjøhelten Cort Adeler.

Fakta

Brevik i Porsgrunn kommune ● Nydelig skjærgård ● Enkel barnevennlig vandrerute med øyhopping ● Dagstur eller med eget telt ● Mat på Dikkon kafè eller ta med niste ● Nyttige webadresser: visittelemark.no, telemarkmuseum.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Brevik i Telemark – skjærgårdsutflukt til Sandøya og Løvøya”

Legg inn en kommentar