To jenter på strand på Jæren

Nordsjøvegen mellom Kristiansand og Haugesund – opplevelser som perler på en snor

Én kommentar
Personer ser utover havet ved Hå i Rogaland
Kulturlandskap med rydningsrøyser og steingjerder ved Madlandshamna i Hå, nær Nasjonal turistveg Jæren (Foto:© Fredrik Fløgstad / Statens vegvesen)

Reis i vikingenes fotspor og opplev den spektakulære naturen og kulturen langs kysten av Sør-Vestlandet fra Kristiansand i sør til Haugesund i vest.

Nordsjøvegen byr på et stort mangfold av opplevelser langs hele reiseruten. Bruk en dag, en uke eller en måned. Uansett hvor lang din reise blir, vil du oppleve et stort mangfold av opplevelser.

Stundom kan det virke som at tiden har stått stille og at disse små stedene langs kysten ikke har oppdaget den iherdige utviklingen som ellers raser verden rundt.

Nordsjøvegens egne hjemmesider finner du alt hva denne fantastiske reiseruten har å by på – og gjerne litt til!

Les gjerne: Jærstrendene – trolig Norges beste surfeforhold

Hvitmalte trehus, fargeglade båtstøer og sjøbuer, gårdsbruk og bygde-sentrum langs hele kysten. Det er en karakteristisk arkitektur man finner langs kysten av Sør-Norge, og kystkulturen med sine tradisjoner går flere hundre år tilbake og gjør seg fremdeles gjeldende mange steder i dagens mange kystsamfunn.

Gamle hus museum Hå Rogaland
Grødaland museum i Hå, kort avstikker fra Nasjonal turistveg Jæren. Bygdetun med 1700-talls jærhus stående på sin opprinnelige plass (Foto: ©Roger Ellingsen / Statens vegvesen)

Utvalgte stoppesteder danner Nordsjøvegen reiserute. Og her finner du det meste du kan ønsker deg av en ferie. Shopping i koselige nisjebutikker, trange gater, små caféer og restauranter, hoteller med særpreg, naturen som strekker seg fra kilometervis lange strender til gammel skog, fjelltopper og kulturlandskap, festivaler, konserter, teater og ballett.

Ta deg gjerne tid til denne lille filmsnutten

Nordsjøvegen – Make your own stories

Opplevelsene ligger som perler langs hele reiseruten, for både voksne og barn. Ett tips er å bruke litt tid, og mange stopp, mest fordi naturen er så overveldende vakker. Nordsjøvegen leder deg på en reise i et  herlig mangfold, og et spennende stykke Norge.

Nasjonal turistveg Jæren

Nasjonal turistveg Jæren er en del av Nordsjøvegen og går mellom Ogna og Bore og er 41 kilometer lang.

To jenter på strand på Jæren
Borestranda er verdt et besøk, beliggende nær Nasjonal turistveg Jæren (Foto: ©Hege Lysholm / Statens vegvesen)

Dette er en vei som skiller seg litt ut fra mange av de andre turistveiene, veien er rett og slett en real bruksvei. På denne strekningen må du i større grad finne deg i å dele veien med alle som benytter den til hverdags. Men tenk på at det å være på veien faktisk er en del av opplevelsen.

Å ligge bak en bonde som kjører traktor, gjør det bare lettere å få med seg alle nyansene og detaljene i landskapet. Her er det kulturminner, hav, åker og et uendelig skiftende lys. Kystlandskapet er enestående og noe du ikke finner andre steder i Norge. (Kilde: Statens Vegvesen)

Du kan lese mer om denne og de 17 andre turistveiene på denne lenken.

Nordsjøvegen på sykkel – tett på opplevelsene

Finn rytmen. Driv av sted på asfalt og grusbelagte veier. Gjennom skog, over åser og åpent landskap. Det er hva Nordsjøruta på sykkel kan by deg på!

Skilt på vegg
Skilt på Hå gamle prestegard som viser “Nordsjøruta”, som går gjennom den sørligste delen av Fjord Norge, fra Kristiansand til Stavanger (Foto: Frid-Jorunn Stabell)

​Nordsjøsykkelruta er egentlig 6000 kilometer lang og går gjennom Storbritannia, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Siden 2003 har ruta stått i Guinness Rekordbok som verdens lengste sammenhengende skiltede sykkelrute!

Velg deg et av de aller fineste strekkene
Nordsjøvegen på Sør-Vestlandet mellom Egersund og Sola (også kalt Jærruta), og eventuelt videre mot Stavanger og Haugesund– eller motsatt vei til Kristiansand. Her går store deler av turen langs strendene på Jæren, i et lys som har inspirert både billedkunstnere og diktere.
På veien kan du overnatte på hoteller og små pensjonater, i fyr og hytter og på campingplasser. Du finner også nok av gode spisesteder som baserer menyene sine på lokale råvarer. 

Les mer om sykkelruta og alle opplevelsene på denne lenken: nordsjovegen.no/sykkel


Annonse:

Er du glad i å sykle er du vel glad i Danmark?

1 kommentar om “Nordsjøvegen mellom Kristiansand og Haugesund – opplevelser som perler på en snor”

Legg inn en kommentar