Kano på Kynna Finnskogen

Kynna på Finnskogen – padling og telting i trolsk natur

2 kommentarer
Padle kynna Finnskogen stille vann
Du finner ikke bedre ro i sjela enn på en padletur på Kynna (Foto: Opplev Kynna / Trond Asle Daltveit)

Kynna er et vassdrag i Finnskogen ideell for padleturer med kano. Turen byr på avlange innsjøer og smale elveløp som snirkler seg gjennom skogen. Her kommer du tett på naturen, spesielt på de smale elveløpene.

Langs Kynna finner du tilrettelagte leirplasser for rasting og overnatting. Flere steder finner du også fine badeplasser. Kynna har tidligere vært brukt til fløting av tømmer og i vassdraget er det damanlegg og andre synlige tegn på dette. Kynna er den perfekte helgeturen. Er du heldig og det er stille kan du oppleve fugler og bever på nært hold.

Hengekøye Finnskogen to damer Kynna
Naturen er til for å nytes (Foto: Finnskogen Adventures)

Kynna er et snilt vassdrag nesten uten stryk, noe som gjør den lett å padle og ideell for familier og de som ikke har padlet så mye. Med ca. 26 km padlebar strekning kan du legge opp til tur med en eller to overnattinger og 2-3 padledager. Det finnes flere alternative start- og sluttpunkter som gjør at du kan bestemme lengden og varigheten på padleturen.

Les gjerne: Vår artikkel om Finnskogen her!

Handikap toalett symbol
Handikapvennlig toalett tilgjengelig

I utgangspunktet er det greit å følge innsjøene og elveløpene nedstrøms. Det er likevel noe steder du trenger å være oppmerksom på under padleturen. I Kynnsjøen må du passe på og komme deg over til Svenkebekksjøen der hvor to odder møter hverandre. Det finnes også noen steder hvor du bør være oppmerksom og lese terrenget for å se hvor elveløpet går videre.

Langs hele vassdraget går det skogsbilveier. Disse er også skiltet som sykkelrute. Veiene gjør at det lett og bringe og hente kano og mannskap langs hele ruten. Veiene bidrar også til en ekstra trygghet dersom det skulle skje noe.

Ved Kynnbrua og på leirplassen ved Holsjøen er det tilrettelagt brygge og utedo for rullestolbrukere.

Naturlige startpunkt for en padletur på Kynna

Ved Kynnbrua er det stor plass for parkering som også brukes til camping, campingvogner og bobil. Ønsker du å forlenge turen litt kan du starte helt nord i Silkesjøen. Her ligger en vik med kort avstand til skogsbilveien. Det er det muligheter for å slå leir, men det er ikke noen fasiliteter.

Kano på Kynna Finnskogen
I harmoni med naturen når solen senker seg (Foto: Opplev Kynna)

Du kan også sette ut kanoen helt nord i Kynnsjøen. Starter du her blir turen betraktelig forlenget i forhold til Kynnbrua. Det finnes egnede steder å sette ut kano ved Osvang og et punkt som ligger like ved Kynndalsveien. Kynnsjøen utgjør sammen med flere andre små innsjøer nord for Kynndammen Nord et flott padleområde. Her finnes flere idylliske steder som er brukt som leirplasser.

Naturlige sluttpunkt for padleturen

Leirplassen ved Sævsjøen er en fin leirplass med plass til mange telt. Det er flere utebord, bålring/grill og utedo. Her er det også fint å bade.

Ved Kynndammen Sør finner du et damanlegg, en hytte, utedo, utebord og bålring. En fin plass og et flott sted å avslutte turen. Det er også god plass til å telte. Steder er tilgjengelig via vei. Elven videre er ikke egnet for enkel padling, så dette er det endelige sluttpunktet for padleturen.

Flere av leirplassene langs Kynna er tilgjengelig via vei. Det er derfor enda flere muligheter for å starte eller avslutte turen enn de som er foreslått over. Finn dette kartet på nett, det er en meget god illustrasjon: opplevkynna.no/kart/

Denne og nesten hundre andre teltvennlige turer kan du lese om i boka Norges Fineste Teltturer, du kan kjøpe den her!

Har du ikke kano selv kan du leie kano som passer både for nybegynnere og for deg med padleerfaring. Flere lokale aktører har gått sammen om å tilby kanoutleie samt pakker inkludert, overnatting, kano og transport.  Du kan leie for dagstur eller en overnatting. Sjekk denne web-siden for mer info: opplevkynna.no/tjeneste/kano-og-kajakkutleie

Andre opplevelser i området

  1. Veinettet i området gir gode forhold for sykling (bilde under). Kynndalsrundene består av to skiltede sykkelturer. Sjekk opplevkynna.no
Kynna Finnskogen sykkel
Langs Kynna og på Finnskogen er det utrolig mange flotte sykkelveier (Foto: Opplev Kynna / Trond Asle Daltveit)
  1. Haldammen ligger ved sydenden av Halsjøen, der hvor Flisaelva har sitt utspring. Her har det vært drevet tømmerfløting siden 1600-tallet.

Fakta

Vassdrag på Finnskogen ● Naturnære padleområder ● Lite krevende, passer for de fleste ● 26 km total lengde ● Sett av 2-3 dager ● Med bil fra Elverum til startpunkt 23 km ● Nyttig webadresse: opplevkynna.no

Og trenger du oversikt over verden på et øyeblikk – Skaff deg vårt verdenskart for vegg 70 x 100 cm.

Sjekk gjerne alle våre artikler og turforslag – kanskje finner du drømmeturen?

Her er link til forsiden vår!

2 kommentarer om “Kynna på Finnskogen – padling og telting i trolsk natur”

Legg inn en kommentar